Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Σόιμπλε: Η παράταση δεν θα λύσει τα προβλήματα



«Περισσότερος χρόνος δεν θα αποτελούσε λύση στα προβλήματα και ίσως συνεπάγεται περισσότερα χρήματα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στις πληροφορίες που θέλουν την Αθήνα να επιθυμεί επιμήκυνση του προγράμματος λιτότητας κατά δύο έτη.

Μιλώντας στην Νοτιοδυτική Ραδιοφωνία (SWR), ο κ. Σόιμπλε τόνισε ακόμη ότι κατά το τελευταίο έτος, σε ό,τι αφορά το πακέτο βοήθειας που συμφωνήθηκε με την Αθήνα, η Ευρωζώνη έφθασε στο όριο αυτού που θεωρείται κάπως οικονομικά λογικό.

«Δεν πρόκειται για λιγότερη ή περισσότερη γενναιοδωρία, αλλά για το πώς θα βρούμε έναν δρόμο, ο οποίος θα οδηγήσει την Ευρωζώνη στο σύνολό της μακριά από την αυξανόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης των χρηματαγορών», εξηγεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και επαναλαμβάνει ότι πρέπει όλοι να περιμένουν την έκθεση της τρόικας, τον Σεπτέμβριο.

Παραδέχεται ωστόσο ότι θα πρέπει κανείς να δείχνει σεβασμό για την «δύσκολη κατάσταση» της Ελλάδας, καθώς και ότι χάθηκε «πολύς χρόνος» με τις διαδοχικές εκλογές.

Ούτε όμως ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ συμφωνεί να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Αθήνα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. «Εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να υπάρχουν», δηλώνει στην "Bild" και επισημαίνει ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ευρώ θα επιτευχθεί αν όλοι τηρούν τους κανόνες. «Αυτό σημαίνει ακόμη ότι όποιος δεν τηρεί τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, δεν μπορεί να περιμένει περαιτέρω οικονομική βοήθεια. Αλλά και μια χρονική παράταση, όπως ζητεί η ελληνική κυβέρνηση, δεν θα βοηθήσει περισσότερο», πρόσθεσε ο κ. Ρέσλερ.

Αντιθέτως, υπέρ κάποιων περαιτέρω παραχωρήσεων προς την Ελλάδα τάσσεται ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, μιλώντας στην Frankfurter Rundschau.

«Εάν το καινούργιο πρόγραμμα σταθεροποίησης των Ελλήνων είναι εύλογο και ισχυρό, δεν θα ήταν πολύ έξυπνο, λόγω μιας μετάθεσης του στόχου πληρωμής για δώδεκα μήνες, να ξεχάσουμε όλες τις αξιώσεις μας», δηλώνει ο κ. Σταϊνμάγερ και εκτιμά ότι στο τέλος θα υποχωρήσει και η Καγκελάριος Μέρκελ. «Η Μέρκελ θα ελιχθεί, θα προσπαθήσει να αναβάλει όσο μπορεί την ανάμιξη της Βουλής και στο τέλος θα συγκατατεθεί σε μια επιμήκυνση», καταλήγει.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στην Bild, υποστηρίζει ότι "μπορεί κανείς να μιλήσει για χρονικά περιθώρια - αλλά μόνο εφόσον η Ελλάδα αποδείξει ότι υλοποιεί με προσήλωση τις υποχρεώσεις που ανέλαβε".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου