Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Στην Τεχεράνη ο Μπαν Κι Μουν


The New York Times


Οι προσπάθειες ΗΠΑ και Ισραήλ για διπλωματική απομόνωση του Ιράν δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα την Τετάρτη, με την ανακοίνωση του ΟΗΕ ότι ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν θα παρευρεθεί σε διεθνή σύνοδο στην Τεχεράνη την ερχόμενη εβδομάδα.
Η απόφαση του κ. Μπαν να παρακολουθήσει τη Σύνοδο του Κινήματος των Αδεσμεύτων αγνόησε τις αμερικανικές και ισραηλινές διαφωνίες, αλλά και προσωπικό τηλεφώνημα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου στον Κορεάτη διπλωμάτη. Την επίσκεψη του κ. Μπαν ανακοίνωσε ο ΟΗΕ λίγες ημέρες αφότου η Αίγυπτος, χώρα που έχει διακόψει εδώ και δεκαετίες τις σχέσεις της με το Ιράν, έκανε γνωστή την πρόθεσή της να εκπροσωπηθεί στη σύνοδο.

Οι κινήσεις αυτές ενισχύουν τις ιρανικές αιτιάσεις εις βάρος των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σχετικά με αναδιάταξη των ισορροπιών στη Μέση Ανατολή, καθώς και τις ιρανικές καταγγελίες για αποτυχία του οργανωμένου σχεδίου του Ισραήλ και των ΗΠΑ με στόχο την εμφάνιση του Ιράν ως «κράτους ταραξία», χωρίς διεθνή στηρίγματα. Η φετινή Σύνοδος των Αδεσμεύτων περιλαμβάνει και άλλα κράτη, τα οποία η Ουάσιγκτον επιδιώκει να απομονώσει διπλωματικά, όπως η Βόρεια Κορέα και το Σουδάν.

Παρότι ο Μπαν Κι Μουν έχει καταδικάσει στο παρελθόν την περιφρόνηση με την οποία η Τεχεράνη αντιμετωπίζει τον Οργανισμό και τους επιθεωρητές του, καθώς και τις συχνές αντισημιτικές ρήσεις της ιρανικής ηγεσίας, αναλυτές εκτιμούν ότι θα ήταν πολύ δύσκολο για τον κ. Μπαν να μην παραστεί στη σύνοδο. Το Κίνημα των Αδεσμεύτων, δημιούργημα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, αποτελεί το μεγαλύτερο μπλοκ ψήφων στην Ολομέλεια του Οργανισμού, με 120 ψήφους από 193, ενώ η παρουσία του γενικού γραμματέα στη σύνοδο έχει γίνει παράδοση.

Η κυβέρνηση Ομπάμα απέφυγε να εκφράσει δημόσια τη δυσαρέσκειά της για τα σχέδια του κ. Μπαν. Αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον, όμως, αποκάλυψαν ότι υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη είχαν κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τον Κορεάτη διπλωμάτη. Η τριήμερη επίσκεψη του Μπαν Κι Μουν -που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα- στην Τεχεράνη ενέχει, όμως, και σοβαρούς κινδύνους για το ιρανικό καθεστώς, ιδιαίτερα εάν ο κ. Μπαν εκμεταλλευθεί την παρουσία του για να μιλήσει ανοιχτά στους πολίτες του Ιράν γύρω από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το θεοκρατικό καθεστώς.
«Το γεγονός ότι θα μεταβεί στο Ιράν θα αντιμετωπισθεί ως νίκη του καθεστώτος. Αν, όμως, ο Μπαν Κι Μουν επιλέξει να επικρίνει σκληρά το καθεστώς γύρω από τον ενδημικό αντισημιτισμό του, τότε μπορεί το ταξίδι του να αποτελέσει νίκη για όσους δεν ήθελαν να πάει», λέει η Τρίτα Παρσί, εκπρόσωπος της οργάνωσης Ιρανοαμερικανών Εθνικό Ιρανικό Αμερικανικό Συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου