Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Ο γερμανικός Τύπος για την επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο



Αφθονούν και σήμερα τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου για την Ελλάδα, εν όψει της σημερινής επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στο Βερολίνο, όπου θα συζητήσει με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκέλα Μέρκελ, το ενδεχόμενο παράτασης του ελληνικού προγράμματος.
«Η αλλαγή Σαμαρά από διεκδικητή σε ικέτη», τιτλοφορείται το σχετικό δημοσίευμα στον ιστότοπο της Rheinische Post, το οποίο επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Η αποστολή του Αντώνη Σαμαρά δεν είναι εύκολη. Καλείται να κάνει μεταρρυθμίσεις σε μια χώρα της οποίας η οικονομία βρίσκεται στο ναδίρ και την ίδια στιγμή να εκπληρώσει τους όρους λιτότητας της τρόικας, προκειμένου η Αθήνα να συνεχίσει να λαμβάνει χρήματα. 


Όμως αυτήν ακριβώς την αποστολή θέλησε ο κ. Σαμαράς προ μηνών και γι’ αυτό πολέμησε. Και τώρα εμφανίζεται ως ικέτης, ζητώντας να δώσει η ΕΕ στην κυβέρνησή του περισσότερο χρόνο προκειμένου να μπορέσει να εκπληρώσει τους αναγκαίους όρους. Ο Σαμαράς υπήρξε ένας από εκείνους που συνέβαλαν στο να σημειωθούν καθυστερήσεις στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Γι΄ αυτό και επικρατεί επιφυλακτικότητα εκ μέρους της ΕΕ και της γερμανικής πολιτικής. Γιατί, όταν ο κ. Σαμαράς ήταν επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ήταν αυτός που αντιτάχθηκε στο πρόγραμμα βοήθειας και στους όρους που συνδέονταν με αυτό».
Προβάλλοντας το γερμανικό παράδειγμα, η Neue Westfälische Zeitung ζητεί να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων: «Τα πράγματα δεν ήταν πάντα τόσο καλά στη Γερμανία όσο σήμερα. Πριν από 10 χρόνια η ανεργία ήταν στα ύψη, ενώ τα αυξανόμενα κόστη απειλούσαν να πνίξουν το κοινωνικό κράτος. Τότε η κυβέρνηση Σρέντερ ανακάλυψε τους νόμους «Χαρτς». Αυτοί συνέβαλαν σε σημαντικό βαθμό στο να γίνει η Γερμανία η ατμομηχανή της Ευρώπης».
«Αυτό όμως θα πρέπει να μας διδάξει το εξής: οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται χρόνο για να αποφέρουν αποτελέσματα. Αυτόν τον χρόνο θα έπρεπε να τον προσφέρει η γερμανική κυβέρνηση και σε άλλες χώρες. Εάν ο κ. Σαμαράς ζητήσει σήμερα από την καγκελάριο περισσότερο χρόνο για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας του, η Α. Μέρκελ δεν θα πρέπει να του το αρνηθεί», συμπληρώνει η εφημερίδα.
Αναδρομή στην ελληνική πολιτική σκηνή των τελευταίων δεκαετιών και αναφορά στο παράδειγμα της Τουρκίας κάνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Το ότι η Ελλάδα είναι ικανή για μεταρρυθμίσεις το απέδειξε η οκτάχρονη διακυβέρνηση Σημίτη. Ο διάδοχός του όμως, ο Κώστας Καραμανλής, σπατάλησε τα οφέλη από τις επιτυχίες εκείνες. Πενταπλασίασε το έλλειμμα μέσα σε μόλις πέντε χρόνια, από το 3 στο 15 %. Στην Τουρκία τα πράγματα κύλησαν διαφορετικά την τελευταία δεκαετία και η χώρα είναι σήμερα μια ατμομηχανή ανάπτυξης. Προϋπόθεση ήταν οι ριζικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εξόντωσαν το πελατειακό σύστημα και οι εκλογές του 2002 που οδήγησαν σε αντικατάσταση της παλιάς ελίτ από μια νέα, το ΑΚP του Ερντογάν. Στην Ελλάδα δεν διακρίνεται ακόμη ένα νέο, μεταρρυθμιστικό λαϊκό κόμμα που θα μπορούσε να πάρει τη θέση των παλιών πελατειακών κομμάτων τα οποία προσπαθούν να διατηρήσουν το σύστημα». «Συνεπώς η Ελλάδα μπορεί να σωθεί μόνον εάν οι δανειστές φανούν ανυποχώρητοι και πάρουν από το χέρι της κυβέρνησης το κέρας της αμάλθειας που διασφάλιζε στο παρελθόν την εξουσία τους», καταλήγει το δημοσίευμα.
Πιο ακραία στάση κρατά το περιοδικό Focus, με το δημοσίευμά του που τιτλοφορείται «Ο Έλληνας πρωθυπουργός σε περιοδεία ελεημοσύνης στην καγκελαρία». Σε ανάλογο πνεύμα κινείται και η Bild, η οποία αναφερόμενη στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αντώνης Σαμαράς προ ημερών, ζητεί γραπτά τις δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου