Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Βραζιλία, η ανερχόμενη δύναμη



Η φιλοξενία των δύο κορυφαίων αθλητικών γεγονότων του κόσμου -του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου το 2014 και των Ολυμπιακών Αγώνων το 2016- δεν αποτελεί απλά μία οργανωτική πρόκληση για τη Βραζιλία. Για την ανερχόμενη οικονομική και πολιτική δύναμη της λατινικής Αμερικής, οι δύο αυτές διοργανώσεις αποκτούν και ένα πολύ ισχυρό συμβολικό περιεχόμενο. 

Τα τελευταία χρόνια η Βραζιλία έχει αποκτήσει πιο ισχυρή «φωνή» σε θέματα όπως το διεθνές εμπόριο και η ενέργεια. Όταν ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, η Βραζιλία φαινόταν έτοιμη να ανακάμψει πιο γρήγορα από άλλους, κυρίως λόγω των ισχυρών βιομηχανικών και γεωργικών εξαγωγών της. 

Η οικονομική ισχυροποίηση της Βραζιλίας οδήγησε τη χώρα στο να επιζητήσει μεγαλύτερη επιρροή στα διεθνή fora, και την ίδια στιγμή να λειτουργήσει καταλυτικά με τις πρωτοβουλίες της στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών του αναπτυσσόμενου κόσμου. 

Η επιλογή της Βραζιλίας ως διοργανώτριας χώρας για το Μουντιάλ του 2014 και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 έχει φέρει τη χώρα στο διεθνές προσκήνιο. Παράλληλα, η κυβέρνηση της χώρας επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη, ακριβώς στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για αυτά τα γεγονότα, με επενδύσεις δεκάδων δισ. δολαρίων. 

Τα παραπάνω σχολιάζει σε πρόσφατη έκθεσή του το αμερικανικό Council on Foreign Relations (CFR), ένα από τα πιο ισχυρά, από πλευράς επιρροής, think tanks των ΗΠΑ. 

Ισχυρά οικονομικά θεμέλια 

Την τελευταία δεκαετία, η Βραζιλία έγινε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου. Και είναι ήδη η έκτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βάσει του ονομαστικού της ΑΕΠ. 

Η κυβέρνηση της χώρας έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή διάφορα επενδυτικά πλάνα, με επίκεντρο τη δημιουργία υποδομών και την ενίσχυση του κλάδου των επικοινωνιών, με το «βλέμμα» στις διοργανώσεις του 2014 και 2016. 

Οι οικονομολόγοι αποδίδουν την ανάπτυξη της Βραζιλίας στην αποτελεσματική οικονομική διαχείριση, η οποία μείωσε τον πληθωρισμό και προσέλκυσε ξένες επενδύσεις, καθώς και στη σταθεροποίηση του νομίσματός της. 

Σε μία περίοδο που οι ανησυχίες για τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας διατηρούνται αμείωτες, η Βραζιλία, με πληθυσμό 200 εκατομμυρίων, έχει εξελιχθεί σε μια ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά καταναλωτών, και το τραπεζικό της σύστημα έχει αποφύγει σε μεγάλο βαθμό την πιστωτική κρίση. 

Αφότου αρκετές τράπεζες της χώρας χρεοκόπησαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η κυβέρνηση έθεσε αυστηρότερους κανονισμούς για τη λειτουργία τους, κάποιες μικρές προβληματικές ιδιωτικές τράπεζες κρατικοποιήθηκαν, ενώ άλλες έκλεισαν ή εξαγοράστηκαν από ξένους επενδυτές. Ως αποτέλεσμα, οι τράπεζες της Βραζιλίας είναι σήμερα σε θέση να ενισχύσουν ουσιαστικά την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας. 

Ανάπτυξη που κατά κύριο λόγο βασίζεται στις γεωργικές και βιομηχανικές εξαγωγές. Η Βραζιλία είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές παγκοσμίως σε ζάχαρη, κοτόπουλο, βοδινό κρέας και καφέ. Και, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, είναι σε θέση να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την παραγωγή της. 


Πέραν των παραπάνω, η Βραζιλία αποτελεί επίσης έδρα μίας σειράς εγχώριων πολυεθνικών εταιρειών, όπως η Embraer, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες αεροδιαστημικής στον κόσμο. Οι εταιρείες αυτές έχουν σημαντικές επενδύσεις στο εξωτερικό, κι έτσι η Βραζιλία έχει μάθει με εντυπωσιακό τρόπο να εξισορροπεί την ουσιαστική εμπορική διπλωματία με την πολιτική διπλωματία. 

Το 2008, το Χρηματιστήριο του Σάο Πάολο συγχωνεύθηκε με το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων, διευκολύνοντας περαιτέρω την εισροή ξένων επενδύσεων. 

Η Βραζιλία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και ως προς την αύξηση της συνολικής παραγωγής της σε ενέργεια, κυρίως πετρελαίου και αιθανόλης. Με αποτέλεσμα η χώρα να αποτελεί το μεγαλύτερο παραγωγό υγρών καυσίμων στη Νότια Αμερική, μετά και τις έρευνες της τελευταίας δεκαετίας που οδήγησαν στον εντοπισμό τεράστιων κοιτασμάτων πετρελαίου. 

«Με δεδομένη την ισχυρή οικονομική θέση της Βραζιλίας, η χώρα επανακαθορίζει και παγιώνει ένα νέο παγκόσμιο ηγετικό ρόλο» σχολιάζουν οι αναλυτές του CFR. Τονίζοντας ότι μαζί με τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, αποτελεί μέρος των λεγόμενων BRICS, των κορυφαίων αναδυόμενων οικονομιών, διαθέτοντας σημαντική επιρροή στις περιφερειακές και παγκόσμιες υποθέσεις. 

Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, λοιπόν, ότι η Βραζιλία θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει σε κάθε επίπεδο το γεγονός ότι θα φιλοξενήσει τις κορυφαίες αυτές αθλητικές διοργανώσεις. Η ανάληψή τους έρχεται όχι μόνο να «σφραγίσει» την αναβάθμιση του status της στο διεθνές στερέωμα, αλλά και να καταδείξει ότι οι δυνατότητες της χώρας ξεπερνούν κατά πολύ τις απαιτήσεις διοργάνωσης του -εντυπωσιακού από κάθε άποψη και φημισμένου παγκοσμίως- καρναβαλιού του Ρίο Ντε Τζανέιρο...


Πηγή:
www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου