Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Der Spiegel: Η «βολική» σχέση Βερολίνου-Πεκίνου. Μετάφραση-Περίληψη




Η Άγκελα Μέρκελ με πλειάδα κυβερνητικών στελεχών (εννέα μέλη της κυβέρνησης και δυο γραμματείς) θα ταξιδέψουν  για το Πεκίνο αυτή  την Πέμπτη με σκοπό τη δυναμική διπλωματική προσέγγιση των δυο χωρών, όπως αναφέρει το Σπίγκελ.

Η Κίνα είναι πλέον σημαντική εμπορική εταίρος για τη Γερμανία.  Ωστόσο,  η στενή τους σχέση διαφάνηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στην τελευταία επίσκεψη της Καγκελαρίου στο Πεκίνο όταν η Άγκελα προτίμησε τη μυστική διπλωματία για να επιλύσει τη διαφορά που προέκυψε όταν η Κίνα δεν επέτρεψε στον δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Mo Shaoping να παραβρεθεί σε δεξίωση της γερμανικής πρεσβείας. Λέγεται ότι η καγκελάριος σε μυστική-προσωπική συζήτηση με τον πρωθυπουργό Γ. Τζιαμπάο, απλά επεσήμανε ότι αυτό το περιστατικό μπορεί να κοστίσει σε φήμη στην Κίνα.  


Η Γερμανία σήμερα εξάγει το 6 τοις εκατό των προϊόντων  της στην Κίνα, ποσοστό διπλάσιο του αντίστοιχου τριών χρόνων πριν. Από την άλλη η Κίνα χρειάζεται χώρες σαν τη Γερμανία για τη μεταφορά τεχνογνωσίας  στη βιομηχανία της.  Παράλληλα, η Κίνα έχει ανάγκη  το ευρώ για να χαλιναγωγείται η  δύναμη του δολαρίου  ως παγκόσμιο νόμισμα, καθώς ονειρεύεται να δει και  το δικό της νόμισμα  κάποια στιγμή δίπλα σε αυτά.  Έτσι, σχεδόν αναντίρρητα συμφώνησε αυτό το χρόνο  να ενισχύσει το ΔΝΤ με επιπλέον 32 δις.

Η Γερμανία αναγνωρίζει την αυξανόμενη ισχύ της Κίνας στη διεθνή σκακιέρα. Η παρεμπόδιση έκδοσης ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας  ενάντια στον Ασσάντ εξαιτίας της στάσης της Κίνας είναι ένα ηχηρό παράδειγμα, το οποίο ελπίζει η Γερμανία να αντιστρέψει ασκώντας την επιρροή της.

Και να σκεφτεί κανείς  ότι μερικά χρόνια πριν, η Μέρκελ θέλοντας να περάσει την εικόνα μιας Γερμανίας υπερασπίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ασκούσε δριμεία κριτική στις πρακτικές του κινέζικου καθεστώτος. Σήμερα παραγκωνίζει ή έστω αποφεύγει να ασχολείται με αυτά τα ζητήματα σοβαρά και σπεύδει με την πρώτη ευκαιρία να εκδηλώνει τον θαυμασμό της για την  προσπάθεια της Κίνας να μεταρρυθμίσει την οικονομία της.

Σε έναν πολυπολικό κόσμο, όπως τον φαντάζεται η Κίνα, η έγερση ενός ακόμη πόλου, αυτού της Ευρώπης,  σε αντιστάθμιση των ΗΠΑ είναι σημαντική. Για τους παραπάνω λόγους η Γερμανία φαντάζει ως ο σημαντικότερος ευρωπαίος εταίρος για την Κίνα.   
Οι συζητήσεις αυτής της εβδομάδας δε  θα μονοπωληθούν από την παγκόσμια οικονομική κρίση και τη βελτίωση των εμπορικών σχέσεων των δυο χωρών.  Ξεχωριστή θέση θα έχει η άμβλυνση της κατάστασης στη Συρία, η προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η απόπειρα αντιγραφής γερμανικών προϊόντων και οι επιθέσεις κατασκοπείας ενάντια σε επιχειρήσεις και γερμανούς πολιτικούς.

Αυτά τα προβλήματα μεταξύ των δυο χωρών δεν επιτρέπουν να προβλεφθεί με σαφήνεια η πορεία της σχέσης τους.  Για την ώρα οι Γερμανοί ποντάρουν στο ότι με τον καιρό η Κίνα θα γίνει περισσότερο δεκτική στη Δυτική επιρροή. Αλλά αυτό μπορεί να αποδειχθεί αβάσιμη ελπίδα στο μέλλον. Κυβερνητικός αξιωματούχος αναφέρει «Μιλάμε για εταίρους. Αλλά πότε ακριβώς μπορεί η Κίνα να γίνει πραγματική εταίρος είναι κάτι που ξέρουν μόνο τα άστρα».
Μετάφραση Ελπινίκη Καρακώστα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου