Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Ξεκινά σήμερα η ετήσια σύνοδος κορυφής ΕΕ- Κίνας


Η ετήσια σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες υπό τη σκιά της έντασης στις εμπορικές συναλλαγές, αλλά και με την ελπίδα που τρέφει η ευρωπαϊκή πλευρά για την εξασφάλιση της υποστήριξης του Πεκίνου στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, λίγες εβδομάδες πριν από την αλλαγή φρουράς στα υψηλότερα κλιμάκια της κινεζικής ηγεσίας.


Η 15η σινο-ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής «πραγματοποιείται σε μία σημαντική στιγμή για την Ευρώπη και για την Κίνα, κατά τη διάρκεια μίας περιόδου παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης και σε μία διεθνή συγκυρία όλο και περισσότερο δυσχερή», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο, ο οποίος θα ηγηθεί για τελευταία φορά της κινεζικής αντιπροσωπείας στη σινο-ευρωπαϊκή σύνοδο, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο κινέζος πρωθυπουργός, που εκπροσώπησε την Κίνα σε όλες τις συνόδους από το 2003, «έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εδραίωση των σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και την Κίνα», δήλωσε ο Ζοζέ Μπαρόζο.

Ο Γουέν Τζιαμπάο θα αποχωρήσει από τη θέση του στην ηγεσία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος τον ερχόμενο μήνα και την προεδρία της κυβέρνησης τον Μάρτιο στο πλαίσιο της αλλαγής φρουράς στην κινεζική ηγεσία.

Αυτό ταξίδι στις Βρυξέλλες «δεν θα είναι φυσικά αποχαιρετιστήριο δώρο για τον πρωθυπουργό Γουέν, ο οποίος υπήρξε από τους πιστότερους θιασώτες των ισχυρών δεσμών με την Ευρώπη. Ωστόσο, αυτή η σχέση αποδυναμώνεται», σύμφωνα με τον Τζόναθαν Χόλσταγκ, του Ινστιτούτου Μελετών της σύγχρονης Κίνας (BICCS) των Βρυξελλών σε έκθεσή του.

Η Ευρώπη είναι ο πρώτος προορισμός των κινεζικών εξαγωγών και η δεύτερη εξαγωγική δύναμη προς την Κίνα μετά την Ιαπωνία . Η Κίνα είναι επίσης ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αλλά ο ρυθμός των εμπορικών συναλλαγών επιβραδύνθηκε κατά τη διάρκεια του 2012. Οι κινεζικές εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ενωση μειώθηκαν κατά 4,9% από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο, ενώ οι εισαγωγές από την ΕΕ αυξήθηκαν κατά 3,1%, σύμφωνα με τις κινεζικές τελωνειακές αρχές.

Οι εξαγωγές της Κίνας προς την Ιταλία μειώθηκαν κατά 26%, προς τη Γαλλία κατά 8,6% και προς τη Γερμανία κατά 9,7%.

Στη συγκυρία αυτή, οι Κινέζοι δεν θα είναι πρόθυμοι να μειώσουν τις επιδοτήσεις των εξαγωγικών τους επιχειρήσεων, που ανήλθαν σε 71 δισεκατομμύρια ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με την BICCS.

Σε ένδειξη καλής θέλησης, ο Γουέν Τζιαμπάο διαβεβαίωσε την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ ότι, παρά τις ανησυχίες για την Ευρώπη, η Κίνα θα συνεχίσει να αγοράζει κρατικούς τίτλους χρέους των χωρών της ΕΕ «υπό τον όρο της πλήρους αξιολόγησης των κινδύνων».

Οι Ευρωπαίοι ελπίζουν ότι το Πεκίνο θα κάνει χρήση για τον σκοπό αυτόν των τεράστιων συναλλαγματικών αποθεμάτων του, που ανέρχονται σε περισσότερα από 3.200 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ανακοίνωση του προγράμματος αγοράς κρατικών τίτλων χρέους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η επικύρωση από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αναμένεται να τονώσουν την εμπιστοσύνη του Πεκίνου.

Όμως καμία απόφαση για την αγορά νέων κρατικών τίτλων χρέους ή για συμμετοχή της Κίνας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας δεν θα ληφθεί πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου, κατά την οποία θα κριθεί μεταξύ άλλων και η τύχη της Ελλάδας», σύμφωνα με τον Τζόναθαν Χόλσταγκ.
Το θέμα της ηλιακής ενέργειας απειλεί να ρίξει τη σκιά του στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας, την στιγμή που η ΕΕ ξεκίνησε έρευνα αντι-ντάμπινγκ για τις κινεζικές εταιρείες κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου Σεν Ντανιάνγκ δήλωσε ωστόσο χθες ότι η αντιπροσωπεία η οποία εστάλη από την Κίνα στην Ευρώπη «επέτυχε αρκετά θετικά αποτελέσματα».

Στο διπλωματικό πεδίο, η κατάσταση στη Συρία, όπου η Κίνα εξακολουθεί να αρνείται να καταδικάσει το καθεστώς της Δαμασκού, στο Ιράν, στη Βόρεια Κορέα και στο Αφγανιστάν περιλαμβάνονται στο μενού των σινο-ευρωπαϊκών συνομιλιών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου