Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

L' Echo: Η Ευρωζώνη εξοπλίζεται όλο και περισσότερο για έξοδο από την κρίση


Την εκτίμηση ότι η Ευρωζώνη εξοπλίζεται όλο και καλύτερα για έξοδο από την κρίση διατυπώνει ο γαλλόφωνος βελγικός Τύπος, σε συνέχεια των χθεσινών αποφάσεων της ΕΕ.


Ειδικότερα, η οικονομική εφημερίδα «Λ' Εκο» (L' Echo) αναφέρεται, κατ΄ αρχήν, στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, δηλαδή την ανακοίνωση της ΕΚΤ για παρέμβαση στην αγορά χρέους των κρατών- μελών της Ευρωζώνης, το πράσινο φως στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, την υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότασης δημιουργίας ενιαίου μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών, ως πρώτο βήμα προς μια τραπεζική ένωση και την πρόταση από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περαιτέρω δέσμευση της Ευρώπης προς μια δημοσιονομική και οικονομική ένωση, η οποία θα οδηγήσει σε μια ομοσπονδία κρατών.


Όπως υποστηρίζει το σχετικό δημοσίευμα, μετά από αυτές τις εξελίξεις, τα στοιχεία της εξόδου από την κρίση σταδιακά συγκεκριμενοποιούνται, εκτιμώντας πως «ύστερα από μήνες με άσχημα νέα, η Ευρώπη άρχισε, από χθες, να ονειρεύεται πως η καταιγίδα του ευρώ κοντεύει να ξεθυμάνει».

Η ενεργοποίηση του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης της Ευρωζώνης είναι κοντά και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στη δράση της ΕΚΤ, υπογραμμίζεται.

Η βελγική εφημερίδα εκτιμά ότι «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για έξοδο από την κρίση, αλλά τα καθοριστικά εκείνα στοιχεία που θα επιτρέψουν στην Ευρωζώνη να ξεπεράσει τις σοβαρές δυσκολίες, που της έφραζαν ν δρόμο εδώ και δυόμιση χρόνια, έχουν αρχίσει και συγκεκριμενοποιούνται με σταθερό ρυθμό».

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η «ολίγον θολή» ιδέα της ομοσπονδίας για την οποία μίλησε χθες ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε πρωτοαναφερθεί πριν από 20 χρόνια από τον Ζακ Ντελόρ. Με αυτές τις δυο πρωτοβουλίες- προς μια τραπεζική ένωση και προς μια ομοσπονδία κρατών- ο Μπαρόζο αναλαμβάνει το ρίσκο να ανοίξει και πάλι ένα σημαντικό θεσμικό μονοπάτι στην Ευρώπη, αφού τόσο η οικονομική ένωση όσο και μια δυνητική ομοσπονδία θα απαιτήσουν την αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Πρόκειται για ρίσκο, δεδομένου ότι οι τελευταίες τροποποιήσεις αποτέλεσαν ένα πραγματικό σταυροδρόμι για τα κράτη- μέλη και υπάρχει κίνδυνος η κατάσταση να περιπλακεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον, λόγω της ανόδου του αντιευρωπαϊσμού σε αρκετές χώρες.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται επίσης ότι «το βασιλικό σκήπτρο προς την ΕΚΤ τρομάζει» και εκφράζονται ανησυχίες ως προς την υπερβολική συγκέντρωση εξουσιών από την Κεντρική Τράπεζα. Ειδικότερα, το δημοσίευμα θέτει το ερώτημα πώς θα αποφασίζει η ΕΚΤ ταυτόχρονα για το μέλλον των τραπεζών και για το ύψος του επιτοκίου, στο οποίο θα δανείζει, αλλά και το πώς θα συνδυάσει τον ρόλο του φύλακα του πληθωρισμού και του ελεγκτή του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Οι ανησυχίες γίνονται όλο και πιο «εκκωφαντικές» όσο οι νομισματικές ισορροπίες του ευρωσυστήματος μεγαλώνουν και η ΕΚΤ γίνεται αποδέκτης όλο και πιο έντονων πολιτικών επιρροών, υπογραμμίζεται.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου