Η Γερμανία πρέπει να ηγηθεί της ευρωζώνης ή να την εγκαταλείψει, δήλωσε σε συνέντευξή του τους Financial Times ο George Soros.
Στη συνέντευξη, την οποία επικαλείται το CNBC, ο Soros τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να ηγηθεί της ευρωζώνης και να την οδηγήσει έξω από την ύφεση, μέσω της τόνωσης της ανάπτυξης, της δημιουργίας μιας ενιαίας δημοσιονομικής αρχής και της εγγύησης κοινών ομολόγων, ή να φύγει από τη νομισματική ένωση για να σώσει το μέλλον της Ευρώπης.
«Βγες μπροστά ή φύγε: αυτή είναι η απόφαση που πρέπει να λάβει η Γερμανία», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής. «Είτε θα ενώσεις την μοίρα σου μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη, αναλαμβάνοντας το ρίσκο να βυθιστείς ή να κολυμπήσεις μαζί της, είτε θα εγκαταλείψεις το ευρώ διότι εάν έφευγες, τα προβλήματα της ευρωζώνης θα γινόταν καλύτερα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο George Soros.
Όπως εκτιμά ο ίδιος, εξαρτάται αποκλειστικά από την στάση της Γερμανίας. «Εάν επιμείνουν στην πολιτική λιτότητας, ενισχύοντας την τωρινή αποπληθωριστική στάση, τότε στην πραγματικότητα θα ήταν καλύτερα για αυτούς μακροπρόθεσμα να φύγουν».
Ακόμη, επαίνεσε τις πρόσφατες κινήσεις του Draghi, χαρακτηρίζοντας την απόφαση για επιστροφή στην αγορά κρατικών ομολόγων ως «το πιο δυναμικό βήμα σε σχέση με τα προηγούμενα». «Σίγουρα θα έχει μια επίδραση. Μπορεί επίσης να αποτελέσει το πλαίσιο για μια τελική λύση. Αλλά είναι μια προσωρινή λύση και όχι η λύση».
Υποστηρίζει ακόμη ότι η απαίτηση για αυστηρότερους όρους λιτότητας από χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, θα ενισχύσει το χάσμα μεταξύ των πιστωτών και των οφειλετών και των πιστωτών. «Είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να καταστεί μόνιμη η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων».
Ξεκαθαρίζει ακόμη ότι η προτιμώμενη λύση θα ήταν η Γερμανία να εγκαταλείψει την αποπληθωριστική στάση και να συμπεριφερθεί ως «καλοπροαίρετος ηγεμόνας» απέναντι στους εταίρους, από το να εγκαταλείψει το ευρώ.
«Πολιτικά θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα. Όλοι οι υποστηρικτές της Ευρώπης που ξέρω είναι σοκαρισμένοι με την ιδέα ότι μπορεί η Γερμανία να βγει από το ευρώ. Θα ήταν πολύ πιο επιθυμητό εάν η Γερμανία προχωρούσε σε αλλαγή της στάσης της. Μόλις κοιτάξει το κόστος, ίσως αποφασίσει να μείνει», πρόσθεσε.
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου