Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Νέα κοινοβουλευτικό κοκτέιλ της Ουκρανίας

Η Ουκρανία έχει φτιάξει στις εκλογές της 28ης Οκτωβρίου ένα νέο ιδιόμορφο κοινοβουλευτικό κοκτέιλ. Παρά το γεγονός ότι η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή θα ανακοινώσει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των εκλογών μόνο γύρω στο μεσημέρι ώρα Μόσχας και ότι τα επίσημα αποτελέσματα θα πρέπει να περιμένουμε δύο εβδομάδες ακόμη, η διάταξη των δυνάμεων λίγο πολύ είναι σαφής.

Την πλειοψηφία στη Βερχόβνα Ράντα (Verkhovna Rada) (Βουλή), που αποτελείτα από 450 έδρες, την παίρνει το Κόμμα των Περιφερειών. Αλήθεια, ο αριθμός των εντολών του κόμματος του Προέδρου Γιανουκόβιτς δεν φτάνει τη συνταγματική πλειοψηφία των 300 εδρών. Το ακολουθούν ο ενωμένος συνασπισμός της αντιπολίτευσης Batkivshchyna (Μπατκιβσίνα) (Πατρίδα), οι κομμουνιστές, το κόμμα Ουντάρ (UDAR) του Βιτάλι Κλιτσκο και οι εθνικιστές, που πέρασαν στη Βουλή από την οργάνωση Σβομπόντα (Ελευθερία). Τα άλλα κόμματα δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το όριο του 5%.
Τα κύρια ερωτήματα οποιωνδήποτε στην Ουκρανία εκλογών είναι: προς τα πού θα προχωρήσει από εδώ και στο εξής η χώρα, αν θα καταφέρει γενικά να προχωρήσει και πόσο άνετα θα αισθάνεται ο Πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς με τη νέα Ράντα; Δεν θα είναι εύκολο να δωθεί απάντηση σ΄αυτές τις ερωτήσεις, ιδιαίτερα παίρνοντας υπόψη τον συσχετισμό των δυνάμεων που διαμορφώνεται.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εξόδου, οι περιοχές έχουν συγκεντρέσει 28 -31%. Η Μπατκιβσίνα -περίπου 23-24%, οι κομμουνιστές και το UDAR από 11 ως 15% το κάθε κόμμα. Το εθνικιστικό κόμμα Σβομπόντα έχει κερδίσει περίπου 11%. Τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν ξεπεράσει το όριο του 5%. Αυτά τα δεδομένα, φυσικά, θα διορθώνονται, αλλά οι ριζικές αλλαγές είναι μάλλον απίθανες.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας και αρχηγός του Κόμματος των Περιφερειών Νικολάι Αζάροφ έχει ήδη καλέσει όλα τα κόμματα της χώρας σε συνεργασία.

- Θα θέλαμε ώστε οι αντίπαλοί μας - και τώρα ήδη τα μελλοντικά μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων - να σκεφτούν για τη συσπείρωση όλων των υγιών δυνάμεων της χώρας μας. Δεν θα πρέπει να αγωνιστούμε ο ένας κατά του άλλου, αλλά κατά της κρίσης. Πρέπει να παλέψουμε για τον εκσυγχρονισμό της χώρας και την ανανέωσή της χωρίς να σπαταλούμε το χρόνο μας τις υφιστάμενες δύσκολες συνθήκες για κάθε λογής ίντριγκες και αντιπαράθεση. Έχουμε διαπιστώσει πια πολύ καλά ότι ο δρόμος αυτός δεν οδηγεί πουθενά.

Εξάλλου, είναι αμφίβολο ότι θα τον ακούσει κάποιος άλλος, εκτός από τους κομμουνιστές. Έτσι, λοιπόν, η Ράντα θα χρειαστεί τώρα να καταφεύγει στη συνήθη ουκρανική κοινοβουλευτική χημεία. Είναι ήδη σαφές ότι οι κομμουνιστές θα ενωθούν με το κόμμα των Περιφερειών. Ωστόσο είναι δύσκολο να πει ακόμα αν ο συνασπισμός αυτός θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία και αν ναί, τότε τι πλειοψηφία. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, στον Βίκτορ Γιανουκόβιτς δεν είναι εξασφαλισμένο το λεγόμενο αίθριο μέλλον. Όλα θα εξαρτηθούν από τους συνασπισμούς, που θα δημιουργήσει στη Ράντα η αντιπολίτευση. Αν συσπειρωθεί, τότε το Κόμμα των Περιφερειών θα βρεθεί αντιμέτωπο με πολλές δυσκολίες. Εξάλλου, προς τέτοια ακριβώς κατεύθυνση αναπτύσσεται η κατάσταση στη χώρα.

Ο Βιτάλι Κλιτσκό δήλωσε μετά τις εκλογές ότι το κόμμα του Ουντάρ είναι έτοιμο να συνεργαστεί με άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες της αντιπολίτευσης.

- Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με τα δημοκρατικά κόμματα, που προτείνουν τις δημοκρατικές κατευθύνσεις ανάπτυξης της Ουκρανίας. Γίνεται λόγος για τον συνασπισμό Μπατκιβσίνα και το κόμμα Σβομπόντα. Πρέπει να ενωθούμε στις κοινές μας δραστηριότητες, υπερασπίζοντας τα συμφέροντα των Ουκρανών.

Οι Ουκρανοί για πρώτη φορά ψήφισαν στο πλαίσιο του νέου μεικτού συστήματος σχηματισμού της Βουλής. Οι μισοί βουλευτές εκλέγονταν με βάση των κομματικών καταλόγων και οι άλλοι μισοί- από τις μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες. Στις περιφέρειες του πλειοψηφικού συστήματος εκλογών το μήκος των καταλόγων υπέρβαινε κάποτε το 1,5 μέτρο, και ο αριθμός των υποψηφίων ξεπερνούσε τους 40. Το γεγονός αυτό, βέβαια, δεν πρόσθεσε σαφήνεια στην επιλογή.

Για αυτό τον λόγο η Βουλή θα είναι κάτι τύπου μείγματος από μάλλον ασυμβίβαστα συστατικά στοιχεία.

Οι κομμουνιστές υποσχέθηκαν να επιστρέψουν τη χώρα στο λαό. Οι εθνικιστές από την ουκρανική οργάνωση Σβομπόντα (Ελευθερία) – να επιστρέψουν την Ουκρανία στους Ουκρανούς, να αποτρέψουν τη μετατροπή της ρωσικής γλώσσας στη δεύτερη κρατική γλώσσα και να θέσουν εκτός Νόμου την κομμουνιστική ιδεολογία. Ο συνασπισμός Πατρίδα υποσχέθηκε να επαναφέρει τη δημοκρατία και την πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο. Το Ουντάρ του παγκόσμιου πρωταθλητή πυγμάχου βαρέων βαρών Βιτάλι Κλιτσκό έχει υποσχεθεί διάσειση στο ουκρανικό πολιτικό σύστημα. Απειλούσε κυριολεκτικά σε περίπτωση νίκης, να αλλάξει ριζικά όλους τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού στη χώρα. Το Κόμμα των Περιφερειών υποσχέθηκε γερό Πρόεδρο Γιανουκόβιτς και μαζί του την «σταθερότητα και την ευημερία». Συν την οικονομική ανάπτυξη 5%, την ενίσχυση του εθνικού νομίσματος – της γρίβνα, τη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές των ενεργειακών πόρων και ακόμα και την κατάργηση της κλήσης στο Στρατό και την περαιτέρω εδραίωση των σχέσεων της χώρας με τη Ρωσία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου