Η ανακεφαλαιοποίηση και οι ρυθμίσεις για τα δάνεια των νοικοκυριών, είναι τα θέματα που θα συζητήσουν οι τραπεζίτες με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, σήμερα.
Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ήδη από τις 19 Σεπτεμβρίου έχει καταθέσει το κείμενο των προτάσεων της, στο υπουργείο Οικονομικών ενόψει της έκδοσης των υπουργικών αποφάσεων για την ανακεφαλαιοποίηση. Και υπογραμμίζει πως για να εξασφαλισθεί η συμμετοχή των ιδιωτών, θα πρέπει οι όροι να είναι ελκυστικοί.
Όπως σημειώνει η ΕΕΤ οι προτάσεις της αποσκοπούν στην ικανοποίηση τριών βασικών στόχων:
1. Τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της καθαρής θέσης των τραπεζών.
2. Τη χρήση ορισμένων χρηματοοικονομικών εργαλείων όπως είναι τα MaCos και τα CoCos, με τα οποία πρόκειται να επιτευχθεί μεγαλύτερη απόδοση για το δημόσιο και
3. Την έκδοση κοινών μετοχών για την κάλυψη των βασικών ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών.
Επισημαίνεται ότι όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, τόσο μικρότερη θα είναι η συμμετοχή του ΤΧΣ και επομένως του Έλληνα φορολογούμενου, κρίνεται λοιπόν αναγκαίο να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα στους ιδιώτες για να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση. Και ακόμα τονίζεται πως για όσο χρονικό διάστημα αιωρείται η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, η συμμετοχή των ιδιωτών είναι ακόμα δυσκολότερο να επιτευχθεί.
Αναλυτικά οι προτάσεις για τους τρεις παραπάνω βασικούς στόχους έχουν ως εξής:
Πρώτον: Η λύση που προτείνει η ΕΕΤ είναι η ανταλλαγή των νέων ομολόγων (ΟΕΔ) με ομόλογα έκδοσης του EFSF. Δηλαδή ομόλογα αξίας 11,3 δισ. ευρώ που κατέχουν οι 4 συστημικές τράπεζες να ανταλλαγούν με ομόλογα έκδοσης EFSF.
Με την ανταλλαγή αυτή επιτυγχάνονται τα εξής:
Θα μειωθούν τα κεφάλαια που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων κατά 9,4δισ ευρώ (με αποτίμηση στο 16% της ονομαστικής αξίας).
Άμεση μείωση του δημόσιου χρέους κατά 11,3 δισ. ευρώ με την ακύρωση των νέων ΟΕΔ ισόποσης ονομαστικής αξίας. Ο δείκτης χρέος/ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 5,3 μονάδες και θα διαμορφωθεί στο 127,1% από 132,4% (που βρισκόταν τον Μάρτιο του 2012).
Μείωση του δημόσιου χρέους μέχρι το Φεβρουάριο του 2042 κατά 8,4 δισ. ευρώ, λόγω της μη καταβολής κουπονιών επί του ανωτέρω ακυρωθέντος χρέους.
Άμεση βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταθετών με αποτέλεσμα την σταδιακή επιστροφή καταθέσεων, που θα οδηγήσει σε αύξηση της παρεχόμενης ρευστότητας από τις τράπεζες προς την οικονομία.
Στην περίπτωση που η πρόταση αυτή δεν γίνει δεκτή η ΕΕΤ προτείνει εναλλακτικά, τη λύση των εγγυήσεων. Ήτοι, το ΤΧΣ θα χρησιμοποιήσει μέρος των ομολόγων του EFSF προκειμένου να εγγυηθεί τη διαφορά μεταξύ της ονομαστικής αξίας των νέων ομολόγων και της τρέχουσας αξίας τους (100%-15%=85%), αυτό θα μειώσει τις ζημιές των 4 τραπεζών κατά περίπου 9 δισ. ευρώ.
Με αυτή τη μείωση της ζημιάς θα περιοριστούν σημαντικά τα αρνητικά ίδια κεφάλαια των τραπεζών και θα βελτιωθούν οι δείκτες τους. Οι τράπεζες θα πληρώνουν στο ΤΧΣ κάθε χρόνο ένα ποσό προμήθειας, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα διακοπής της εγγύησης μετά τα 5 πρώτα χρόνια, καταβάλλοντας την προμήθεια ακόμα 1 έτους.
Δεύτερον: Υποχρεωτικά μετατρέψιμοι τίτλοι ΤΧΣ (MaCos).
Το ΤΧΣ θα συμμετάσχει μέχρι το 15% των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών του κάθε πιστωτικού ιδρύματος με «υποχρεωτικά μετατρέψιμους τίτλους» χωρίς ψήφο, οι οποίοι θα έχουν μερισματική απόδοση (απόδοση ΟΕΔ + εύλογο περιθώριο) και δυνατότητα εξαγοράς τους από τα πιστωτικά ιδρύματα μετά την πρώτη 10ετία (μερικώς ή ολικώς).
Εάν δεν εξαγοραστούν από τις τράπεζες σε 20 χρόνια από την έκδοση τους, τότε θα μετατρέπονται σε κοινές μετοχές (σύμφωνα με όρους μετατροπής του Ν 3723/2008).
Το ΤΧΣ μπορεί να χρησιμοποιήσει ομόλογα EFSF αξίας 4 δισ. ευρώ για να λάβει υποχρεωτικά μετατρέψιμους τίτλους, με ετήσια απόδοση και θα έχει μεγάλες πιθανότητες οι τίτλοι αυτοί να εξαγοραστούν από τα πιστωτικά ιδρύματα.
CoCos
Το ΤΧΣ θα τοποθετήσει μέχρι το 10% των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σε CoCos, που θα έχουν διάρκεια 10 χρόνια και ετήσια απόδοση (επιτόκιο ΟΕΔ + περιθώριο).
Εάν ο δείκτης CoreTier 1 πέσει κάτω από το 7% τότε τα CoCos θα μετατρέπονται αυτόματα σε κοινές μετοχές. Για CoCos το ΤΧΣ μπορεί να χρησιμοποιήσει ομόλογα EFSF αξίας 2,7 δισ. ευρώ.
Κοινές μετοχές
Η ΕΕΤ προτείνει διαδικασία δύο σταδίων για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Πρώτα να γίνει η αύξηση που θα καλυφθεί σε ποσοστό 90% από το ΤΧΣ, και η τιμή διάθεσης των κοινών μετοχών στο ΤΧΣ να υπολογιστεί με βάση τη μέση χρηματιστηριακή τιμή (του τελευταίου τριμήνου).
Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου –το 10%- με συμμετοχή των ιδιωτών θα πρέπει να μετακινηθούν το 2ο τρίμηνο του 2013. «Εάν η αμκ γίνει νωρίτερα είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι αγορές δεν θα ανταποκριθούν» σημειώνει η ΕΕΤ.
Warrants
Επίσης για τα warrants αναφέρει ότι οι τίτλοι αυτοί θα αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για τη συμμετοχή ιδιωτών μετόχων (υφιστάμενων και νέων) στις αυξήσεις. Και προτείνει: Η αναλογία των warrants θα πρέπει να προσδιορίζεται στο συνολικό αριθμό μετοχών που θα αποκτήσει το ΤΧΣ, ώστε οι συμμετέχοντες στις νέες αυξήσεις κεφαλαίου να μπορούν να επιδιώξουν πλειοψηφία στη μελλοντική μετοχική σύνθεση. Δηλαδή προτείνεται όλες οι μετοχές που θα εκδοθούν να συνοδεύονται από warrants και όλα τα warrants να αποδοθούν στους ιδιώτες ως κίνητρο συμμετοχής τους στην ανακεφαλαιοποίηση.
Να εκδοθούν warrants και στους παλαιούς μετόχους. Σε περίπτωση που το ΤΧΣ πωλήσει τη συμμετοχή του σε τράπεζα (σε χρόνο που αυτό επιτρέπεται) τότε οι ιδιώτες μέτοχοι που διαθέτουν warrants θα έχουν δικαίωμα προτίμησης.
Τέλος, στη σημερινή συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα των ρυθμίσεων για τα δάνεια των νοικοκυριών. Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών –Ένωσης Τραπεζών και υπουργείου Ανάπτυξης– φαίνεται ότι οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο. Στόχος όμως της κυβέρνησης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι να βρεθεί μία λύση. Αφού μεγάλο αγκάθι εξακολουθεί να είναι η «έκρηξη» των επισφαλειών, καθώς οι καθυστερήσεις διογκώνονται.
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου