Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Τουρκία: Φθίνει η δημοτικότητα στη Μέση Ανατολή


Μπορεί η πλειοψηφία των κατοίκων στη Μέση Ανατολή να εξακολουθεί να έχει θετική γνώμη για την Τουρκία, τα ποσοστά όμως αυτά έχουν αρχίσει να φθίνουν όπως αποκαλύπτουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν για το ζήτημα.
Η Τουρκία υποχωρεί στις απόψεις των κατοίκων της Μέσης Ανατολής ως η χώρα-μοντέλο για τον μουσουλμανικό κόσμο, στη δημοσκόπηση του TESEV, το Τουρκικό Ίδρυμα Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών, σε συνεργασία με το Friedrich Ebert Stiftung. Από το 78% θετικές γνώμες η νέα δημοσκόπηση τοποθετεί το συγκεκριμένο μέγεθος στο 69%. Η περίοδος που διενεργήθηκε η έρευνα ήταν το διάστημα 3-28 Αυγούστου σε δείγμα 2.800 κατοίκων από 16 χώρες.

Αναλυτικότερα, το 66% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η συνεισφορά της Τουρκίας στην ειρήνη στη Μέση Ανατολή ήταν θετική και επιθυμούν την επέκταση του ρόλου της Τουρκίας. Ωστόσο, όταν η ερώτηση τίθεται ειδικότερα για τη Συρία, το ποσοστό κατακρημνίζεται στο 39%… Την ίδια ώρα θεωρούν ως ισχυρότερη οικονομική δύναμη τη Σαουδική Αραβία και ισχυρότερη στρατιωτική το Ιράν.
Όσον αφορά την Αραβική Άνοιξη, το 56% που το 2011 μιλούσε για θετικό τουρκικό ρόλο έχει μειωθεί στο 42%, ενώ 28% πιστεύουν πως η Τουρκία ακολουθεί πολιτική που ευνοεί τις εσωτερικές διαιρέσεις (62% το πιστεύουν στο Ιράκ, 55% στο Ιράν, 53% στη Συρία και 37% στη Σαουδική Αραβία).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου