Με δεδομένο ότι δύσκολα μπορεί να δει κανείς πώς η Ελλάδα θα βγει από το βάρος του χρέους τουλάχιστον την επόμενη δεκαετία, μία νέα διαγραφή χρέους είναι όχι μόνο απαραίτητη, αλλά και εφικτή. Όσον αφορά τις σημερινές αντιδράσεις των ευρωπαϊκών κρατών σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο σημειώνει ότι "οι αξιωματούχοι, έχουν αλλάξει αρκετές φορές τους κανόνες για την Ελλάδα στη μέση του παιχνιδιού. Θα μπορούσαν να το κάνουν και τώρα ".
Το δημοσίευμα αναλύοντας τους λόγους εξηγεί ότι ο προϋπολογισμός του 2013 δείχνει ότι η βαθιά οικονομική ύφεση στη χώρα καθιστά κάθε δημοσιονομικό στόχο ανέφικτο, είτε πρόκειται για τον λόγο χρέους, είτε για το πρωτογενές πλεόνασμα, είτε για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις.
Πολιτικοί παράγοντες στη Γερμανία και στην Ελλάδα δείχνουν ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα στήριξης, που έγινε με μισή καρδιά, θα παραταθεί πιθανότατα για δύο χρόνια - με κόστος επιπλέον χρηματοδότηση 30 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα ο βαθμός στον οποίο η Ελλάδα αποτυγχάνει στους στόχους είναι πλέον απίστευτος. Για παράδειγμα, ο προϋπολογισμός υποθέτει ότι το χρέος της χώρας θα πλησιάσει το 190% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο - 10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από ό,τι προέβλεπε πριν από έναν μήνα.
Επιπλέον, ίσως αποδειχθεί δύσκολο να επιτευχθεί την επόμενη εβδομάδα η κοινοβουλευτική έγκριση του προϋπολογισμού και των συνεπακόλουθων δομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων. Ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι βαθιά διχασμένος ως προς τα μέτρα.
Από την άλλη πλευρά σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, σοβαρά είναι και τα επιχειρήματα υπέρ του να μη δοθεί άμεσα ανακούφιση στην Ελλάδα.
Η χώρα πετυχαίνει δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μόνο σε καθεστώς έντονων εξωτερικών πιέσεων. Επίσης, εάν προσφερθεί πρώιμα διαγραφή χρεών, τότε θα αρθεί κάθε πίεση, ενώ παράλληλα θα δοθεί κι ένα ανησυχητικό παράδειγμα για άλλες υπερχρεωμένες χώρες. Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Ιρλανδίας πλησιάζει το 120%, ενώ της Ιταλίας έχει ήδη φτάσει σε αυτό το επίπεδο.
Δύσκολα μπορεί να δει κανείς πώς η Ελλάδα θα βγει από το βάρος του χρέους τουλάχιστον την επόμενη δεκαετία. Κατά συνέπεια, οι πολιτικοί παράγοντες μπορεί τελικά να καταστήσουν μία νέα διαγραφή χρέους όχι μόνο απαραίτητη, αλλά και εφικτή.
Θα πρέπει να συμπεριλάβει και τους επίσημους πιστωτές όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ έχει στα χέρια της τα περισσότερα ελληνικά ομόλογα. Η Γερμανία προς το παρόν αντιδρά. Οι αξιωματούχοι, όμως, έχουν αλλάξει αρκετές φορές τους κανόνες για την Ελλάδα στη μέση του παιχνιδιού. Θα μπορούσαν να το κάνουν και τώρα.
Πηγή: financialtimes.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου