«Έχεις ξεφύγει»… που θα έλεγε και ο Κίτσος στη διαφήμιση. Μόνο αυτό μπορεί να σχολιάσει κανείς για τη «γλώσσα» που έβγαλε προς κάθε κατεύθυνση ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Όχι ότι δεν δικαιούται να λέει την άποψή του, στη διπλωματία όμως υπάρχουν και κάποιες άτυπες ιεραρχίες και η… ασέβεια είναι ενίοτε θανάσιμο αμάρτημα…
Με απλά λόγια ο Σόιμπλε απορρίπτει… τον Μιτ Ρόμνεϊ για πρόεδρο των ΗΠΑ που δηλώνει ότι θα επιταχύνει τα εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ ζητά από τη χώρα δραστική περικοπή δαπανών, δηλαδή μαζική απώλεια θέσεων εργασίας… Οι δηλώσεις του αυτές ερμηνεύονται ως υπεροψία την οποία δύσκολα θα «χωνέψουν» οι Αμερικανοί.
Τις επίμαχες δηλώσεις τις έκανε σε συνέντευξη στο Reuters πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της ομάδας των χωρών G20 στο Μεξικό, προϊδεάζοντας ουσιαστικά για τη στάση που θα κρατήσει η Γερμανία. Ο Σόιμπλε επί της ουσίας ζήτησε όσα ζητάει και από την Ελλάδα! Δηλαδή, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών και να περάσουν πάλι στον δρόμο της ανάπτυξης.
Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη φορά που κάνει το ίδιο. Η πρώτη ήταν όταν επιτέθηκε στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, που επισκεπτόταν το συμβούλιο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου του είπε λίγο-πολύ, «τι να μας πείτε κι εσείς που έχετε 15 τρισεκατομμύρια δολάρια έλλειμμα»…
Η δήλωση όμως είναι και ένας τρόπος αποφυγής του να επικεντρωθεί η σύνοδος των G20 στο Μεξικό στα προβλήματα της Ευρωζώνης, αφού εκεί η κριτική που θα ασκηθεί στις ικανότητες της Γερμανίας να ηγείται είναι πολύ σκληρή. Δηλαδή, επιχειρεί με ένα «προληπτικό πλήγμα» να τους αποτρέψει στο να πιέσουν υπέρμετρα τη Γερμανία και την ΕΕ να διαγράψουν επιπλέον ελληνικό χρέος.
Και για να το πετύχει αυτό μίλησε για «δημοσιονομικό βάραθρο» που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, προσθέτοντας ως «σάλτσα» το σοβαρό πρόβλημα χρέους που φαίνεται πως αντιμετωπίζει πλέον και η Ιαπωνία.
Για να μην ξεχνιόμαστε κι εμείς, ο Σόιμπλε διατήρησε την σκληρή γραμμή έναντι της Ελλάδας και των άλλων πιο αδύναμων οικονομιών της ευρωζώνης, εμμένοντας ότι πρέπει να συνεχίσουν την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας παρότι οι οικονομίες τους βυθίζονται στην ύφεση…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου