Οι προσπάθειες για διάσωση της Ελλάδας δεν έχουν καταφέρει να παράσχουν τις βασικές δομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται προκειμένου να επανέλθει η ανταγωνιστικότητα στην οικονομία της χώρας, δήλωσε στο Bloomberg το πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, John Lipsky.
«Είναι απογοητευτικό διότι ορισμένα από αυτά ήταν ξεκάθαρα από την αρχή με πολλούς τρόπους», δήλωσε. «Αισθάνομαι ότι αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να είχε διαχειριστεί πολύ καλύτερα».
Η Ευρώπη πιέζει την Ελλάδα να εντείνει τις προσπάθειές της για τον περιορισμό του ελλείμματος και την απελευθέρωση της οικονομίας. Τα μέτρα λιτότητας αυξάνουν την οικονομική οδύνη της Ελλάδας και δεν θα θέσουν τα θεμέλια για μια ανάκαμψη που θα έχει διάρκεια, τόνισε ο κ. Lipsky.
«Είναι πολύ απογοητευτικό να βλέπεις πόσο λίγο έχει επικεντρωθεί η συζήτηση σε αυτά που στην ουσία είναι τα βασικά ζητήματα, τα πραγματικά δημιουργικά ζητήματα, για την Ελλάδα, που είναι η προοδευτική απώλεια της ανταγωνιστικότητάς της στην ευρωζώνη», σημείωσε ο κ. Lipsky. «Αν αυτό δεν μπορεί να διορθωθεί, δεν θα υπάρξει επιτυχημένη λύση για την ελληνική οικονομία».
Σύμφωνα με τον κ. Lipsky, η Ελλάδα, η οποία έρχεται αντιμέτωπη με μια έκτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης, χρειάζεται να εξαλείψει τα εμπόδια στο εμπόριο και να προσανατολιστεί περισσότερο προς τις εξαγωγές, για να μπορέσει να έχει κάποια ελπίδα επιστροφής στην ανάπτυξη.
«Όταν κοιτάξεις το εκπληκτικά περιορισμένο βαθμό διείσδυσης του ξένου εμπορίου στο ελληνικό ΑΕΠ, δεδομένου του μικρού μεγέθους της χώρας, διαπιστώνεις ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόποτα διάφορα συμφέροντα έχουν πετύχει να κρατήσουν την ελληνική οικονομία εκτός της ενιαίας αγοράς», τόνισε ο κ. Lipsky. «Αυτό πρέπει να διορθωθεί και απαιτεί αποτελεσματικές ενέργειες κατά των συμφερόντων αυτών, του προστατευτισμού, των ημιμονοπωλείων, των αναποτελεσματικών κρατικών επιχειρήσεων».
«Αν οικονομίες όπως αυτές της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και τελικά της Ισπανίας και της Ιταλίας, δεν μπορούν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος σε όρους ανταγωνιστικότητας στην ευρωζώνη, είναι δύσκολο να δούμε πως θα μπορέσουν να πετύχουν οικονομικά και δημοσιονομικά».
ΠΗΓΗ: http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/735801/Article.aspx
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου