Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Aκύρωση παραγγελίας των δύο F-35A από την Τουρκία

To υπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) ανακοίνωσε την ακύρωση της παραγγελίας των δύο πρώτων Διακλαδικών Μαχητικών Κρούσης (JSF) F-35A Lightning II που είχε αποφασίσει η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας στις 5 Ιανουαρίου 2012, με το σκεπτικό της επαναξιολόγησης του προγράμματος. 
H
Η αύξηση του αρχικού κόστους παραγωγής του F-35 οδήγησε την Άγκυρα στην αναβολή αποφάσεων για το μέλλον.

Η απόφαση του SSM συνδέεται τόσο με τις καθυστερήσεις που παρουσιάζει το πρόγραμμα στις ΗΠΑ όσο και με την αναβολή αποφάσεων από κράτη-εταίρους στην κοινοπραξία που είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του κόστους προμήθειας των αεροσκαφών αρχικής παραγωγής. Ενδεικτικά, η Αυστραλία ανακοίνωσε τον περασμένο Μάιο ότι μεταθέτει τις όποιες αποφάσεις για την προμήθεια των 12 πρώτων μαχητικών F-35Α για τη διετία 2014-15, επιφέροντας εξοικονόμηση 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας. 
Μόλις χθες, το Stategy Reportsέγραφε πως “η τουρκική εφημερίδα Zaman επεσήμανε την αναβολή απόφασης για την προμήθεια 4 μαχητικών αεροσκαφών F-35A κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK) της Τουρκίας, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα για το 2013. Ενδεχόμενη απόσυρση του Καναδά από το πρόγραμμα του F-35 θα προκαλέσει νέα αύξηση του κόστους προμήθειας του μαχητικού με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις μελλοντικές αποφάσεις της Άγκυρας“.

Η απόφαση της Άγκυρας για τη μετάθεση των παραγγελιών στο μέλλον πρακτικά ακυρώνει τις εκτιμήσεις ότι η πρώτη μονάδα με F-35A της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, πιθανότατα η 172 Μοίρα στην 7η Κύρια Βάση Αεριωθούμενων (AJÜ) της Μαλάτειας, θα είναι επιχειρησιακή πριν το 2020.
ΠΗΓΗ: http://strategyreports.wordpress.com/2013/01/11/f35-2/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου