Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Τα Επτά Σημαντικότερα Θαλάσσια Στενά για το Παγκόσμιο Εμπόριο Πετρελαίου



Τα διεθνή στενά έχουν τεράστια σημασία για την ναυσιπλοΐα και όπως είναι φυσικό αυτό αφορά και την μεταφορά πετρελαίου, αφού η μισή ποσότητα του αργού πετρελαίου παγκοσμίως μεταφέρεται μέσω δεξαμενοπλοίων. Από τη στιγμή που η Ελλάδα διαθέτει μια σημαντική θέση στην παγκόσμια ναυτιλία, αξίζει να δούμε ποια είναι τα πιο σημαντικά στενά ανά την υφήλιο για το πετρέλαιο.
7. Σουέζ
Περιοχή: Ερυθρά Θάλασσα-Μεσόγειος Θάλασσα
Μήκος: 193χμ
Στενότερο Σημείο: 300μ
Βαρέλια πετρελαίου που μεταφέρονται: 700.000 ανά ημέρα
Αν και η διώρυγα του Σουέζ έχει χάσει μέρος της τεράστιας γεωστρατηγικής σημασίας που είχε σε άλλες εποχές, εντούτοις παραμένει σημαντική για το εμπόριο πετρελαίου και χρησιμοποιείται από αναρίθμητα δεξαμενόπλοια κάθε χρόνο. Υπάρχει επίσης και ένας εναλλακτικός τρόπος μεταφοράς του πετρελαίου μέσω του αγωγού SUMED, ο οποίος παρακάμπτει τη διώρυγα και έχει χωρητικότητα 2,2 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα.

6. Παναμάς
Περιοχή: Ατλαντικός-Καραϊβική
Μήκος: 80χμ
Στενότερο σημείο: 33,5μ
Βαρέλια πετρελαίου που μεταφέρονται: 755.000 ανά ημέρα
Η διώρυγα του Παναμά τελεί σήμερα υπό ανακατασκευή, καθώς οι αρχές σκοπεύουν να την διευρύνουν στο τριπλάσιο ως το 2014. Στόχος είναι να μπορεί να εξυπηρετήσει περισσότερα και μεγαλύτερα πλοία από ότι στο παρελθόν.
5. Τα στενά της Δανίας
Περιοχή: Βόρεια Θάλασσα-Βαλτική Θάλασσα
Μήκος: 50χμ
Στενότερο σημείο: 4χμ
Βαρέλια πετρελαίου που μεταφέρονται: 3 εκατ. ανά ημέρα
Από τη στιγμή που οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου έχουν μεγάλη σημασία για την Ευρώπη, αναβαθμίζεται παράλληλα και η σημασία των στενών της Δανίας για την διέλευση των δεξαμενοπλοίων.
4. Τα Στενά
Περιοχή: Μαύρη Θάλασσα-Αιγαίο Πέλαγος
Μήκος: 27χμ (Βόσπορος), 65 χμ (Δαρδανέλια)
Στενότερο σημείο: 760μ
Βαρέλια πετρελαίου που μεταφέρονται: 3 εκατ. ανά ημέρα
Τα Στενά είναι γνωστά ανά την υφήλιο για την δυσκολία που παρουσιάζουν στη ναυσιπλοΐα, ιδίως από τη στιγμή που κατακλύζονται από πλοία σε καθημερινή βάση. Το πλήθος των πλοίων που διέρχονται από τα Στενά αυξάνει την πιθανότητα πρόκλησης ατυχημάτων και αυτό αποτέλεσε στο παρελθόν βασικό επιχείρημα υπέρ της κατασκευής του ελληνοβουλγαρικού αγωγού πετρελαίου, Μπουρκάς-Αλεξανδρούπολη.
3. Μπαμπ ελ-Μαντέμπ
Περιοχή: Ερυθρά Θάλασσα-Κόλπος του Άντεν
Μήκος: 130χμ
Στενότερο σημείο: 29χμ
Βαρέλια πετρελαίου που μεταφέρονται: 3,4 εκατ. ανά ημέρα
Ακόμη ένα επικίνδυνο στενό, το οποίο σύμφωνα με αραβικούς μύθους πήρε το όνομά του από το πλήθος των νεκρών εξαιτίας του σεισμού που χώρισε την Ασία από την Αφρική.
2. Στενά της Μαλάκα
Περιοχή: Ινδικός Ωκεανός-Ειρηνικός Ωκεανός
Μήκος: 1.000χμ
Στενότερο σημείο: 2,7 χμ
Βαρέλια πετρελαίου που μεταφέρονται:15 εκατ. ανά ημέρα
Μέσω των στενών της Μαλάκα διακινείται το περισσότερο ασιατικό πετρέλαιο, καθώς αποτελούν τη συντομότερη οδό ανάμεσα στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα.
1. Ορμούζ
Περιοχή: Κόλπος του Ομάν-Περσικός Κόλπος
Μήκος: 280χμ
Στενότερο σημείο: 34χμ
Βαρέλια πετρελαίου που μεταφέρονται: 17 εκατ. ανά ημέρα
Δεδομένης της τεράστιας ποσότητας πετρελαίου που διέρχεται από τα στενά του Ορμούζ καθημερινά, των χωρών που βρίσκονται εκατέρωθεν, αλλά και των πολιτικών αντιπαραθέσεων που παρατηρούνται συχνά στην περιοχή, αντιλαμβάνεται κανείς την τεράστια σημασία τους για το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου, αλλά και για την οικονομία εν γένει.

ΠΗΓΗ; http://www.energia.gr/article.asp?art_id=66206

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου