Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Το θέμα των νησιών Σενκάκου μπορεί να λυθεί με διάλογο λέει η Ιαπωνία

Την πεποίθησή της ότι η διαμάχη με την Κίνα για τα νησιά Σενκάκου – και την κυριαρχία επί των υδάτων που τα περιβάλλουν – μπορεί να λυθεί μέσω του διαλόγου υπογραμμίζει η Ιαπωνία, μετά τη συνάντηση του ειδικού απεσταλμένου του Τόκιο για το θέμα στο Πεκίνο με τον επερχόμενο κινέζο πρόεδρο, Σι Ζινπίνινγκ.

Το θέμα των νησιών Σενκάκου μπορεί να λυθεί με διάλογο λέει η Ιαπωνία
O Νατσούο Γιαμαγκούτσι (αριστερά) ετοιμάζεται να παραδώσει την επιστολή του ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε στον νέο ηγέτη της Κίνας, Σι Ζινπίνινγκ ( Πηγή: REUTERS)
Πρώτος στόχος για τη συνέχιση του διαλόγου, σύμφωνα με τον ιάπωνα απεσταλμένο, είναι η διμερής συνάντηση κορυφής.

Ο Νατσούο Γιαμαγκούτσι, αρχηγός του «Νέο Κομέιτο» που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού στην Ιαπωνία, ανέφερε, μετά τις διαβουλεύσεις του στο Πεκίνο, ότι οι διαμάχες με την Κίνα μπορούν να λυθούν με διάλογο.

Ο κ. Νατσούο συναντήθηκε με τον νέο ηγέτη της Κίνας και τόνισε ότι η Ιαπωνία έχει μια «ευρύτερη οπτική» για το θέμα αυτό και πιστεύει στον διάλογο για την επίλυση των εδαφικών διαφορών με την Κίνα.

Σημείωσε πάντως ότι στη συνάντησή του με το Σι δεν αναφέρθηκε άμεσα το θέμα των νησιών.

Ο Γιαμαγκούτσι παρέδωσε επιστολή του ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε στον Σι, ΓΓ του ΚΚΚ, ο οποίος θα ορκιστεί πρόεδρος της Κίνας τον Μάρτιο.

«Συμφωνήσαμε ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τον διάλογο με στόχο την διενέργεια συνόδου κορυφής Ιαπωνίας-Κίνας μεταξύ των δύο ηγετών» είπε χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

ΠΗΓΗ:http://www.tovima.gr/world/article/?aid=494779

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου