Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας (ΕΣΕ) θα χορηγήσει το ποσό των 680 εκατ. ευρώ σε 302 επικεφαλής ερευνητικών σχεδίων σε 24 ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαπίστωση της Κομισιόν, ότι η Κύπρος συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με τους καλύτερους ερευνητές.
Οπως αναφέρει η Επιτροπή, σε συνάρτηση με το μέγεθος του πληθυσμού, οι πλέον επιτυχημένοι ερευνητές είναι εγκατεστημένοι στην Ολλανδία, τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κύπρο, μεταξύ των χωρών της ΕΕ και στην Ελβετία και το Ισραήλ από τις χώρες που είναι συνδεδεμένες με το ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΕ. Αυτό αντανακλά την υψηλή ποιότητα της έρευνας στις χώρες αυτές, η οποία αποτελεί εν γένει συνέπεια των μακροπρόθεσμων επενδύσεων που γίνονται στην έρευνα, υπογραμμίζει η Κομισιόν.
Κατά το διαγωνισμό της για τις επιχορηγήσεις προηγμένης έρευνας υποβλήθηκαν περίπου 2.300 αιτήσεις προς το ΕΣΕ, πράγμα που ισοδυναμεί με ελαφρά αύξηση σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στοιχεία του προηγούμενου έτους (4,5%). Όσον αφορά τον προϋπολογισμό ύψους 680 εκατομμυρίων ευρώ που προορίζεται για την πρόσκληση υποβολής προτάσεων, σημειώθηκε επίσης μικρή αύξηση.
Ο αριθμός των ερευνητών που επελέγησαν για χρηματοδότηση αυξήθηκε ελαφρά, από 294 σε 302, ενώ το ποσοστό των επιτυχών αιτήσεων παραμένει σταθερό στο 13%. Οι επιχορηγήσεις προηγμένης έρευνας απονέμονται σε καθιερωμένους κορυφαίους ερευνητές κάθε εθνικότητας ή ηλικίας που είναι επιστημονικά ανεξάρτητοι και έχουν να επιδείξουν πρόσφατο ιστορικό ερευνητικών επιδόσεων και χαρακτηριστικά που τους αναγορεύουν σε ηγετικές μορφές στον αντίστοιχο τομέα (στους αντίστοιχους τομείς).
Με έως 2,5 εκατομμύρια ευρώ ανά έργο, οι χρηματοδοτήσεις επιτρέπουν στους επιστήμονες αυτούς να επιδιώξουν να εφαρμόσουν τις πιο ρηξικέλευθες ιδέες τους στα όρια της γνώσης, μέσα από κοινές προσπάθειες με τις δικές τους ομάδες. Τα επιλεγμένα σχέδια καλύπτουν ευρύ φάσμα θεματικών πεδίων. Από έναν επιστήμονα και την ομάδα του στη Γαλλία θα αναπτυχθούν νέα πρότυπα προκειμένου να εξηγηθούν ορισμένα φυσικά φαινόμενα, όπως η υπεραγωγιμότητα.
Σύμφωνα με την αρμόδια Επίτροπο για την έρευνα, την καινοτομία και την επιστήμη, Máire Geoghegan-Quinn, το ΕΣΕ εξακολουθεί να εντοπίζει τους κορυφαίους ερευνητές, ενώ οι χρηματοδοτήσεις έχουν ως αποτέλεσμα να συνεχίζεται η αύξηση του αριθμού των επιστημονικών επιτευγμάτων και ανακαλύψεων, αλλά και να γίνονται περισσότερες δημοσιεύσεις σε αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά. «Η προώθηση των ερευνών αιχμής σε ανώτατο επίπεδο έχει ζωτική σημασία για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτείναμε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΣΕ ως μέρος του προγράμματός μας Ορίζοντας 2020», κατέληξε η Επίτροπος.
Στην παρούσα πρόσκληση, 45% των προτάσεων που επελέγησαν αφορούσαν τον τομέα των «φυσικών και μηχανολογικών επιστημών», 37% τις «βιοεπιστήμες» και 18% τις «κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες». Η επιλογή των δικαιούχων έγινε με βάση αξιολόγηση από ομότιμους κριτές 25 ομάδων που αποτελούνται από επιφανείς επιστήμονες από όλον τον κόσμο.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, το οποίο ιδρύθηκε το 2007 από την ΕΕ, είναι ο πρώτος πανευρωπαϊκός οργανισμός χρηματοδότησης για έρευνες αιχμής. Το ΕΣΕ, το οποίο αποτελεί το πλέον πρόσφατο, πρωτοποριακό στοιχείο του έβδομου προγράμματος πλαισίου για την έρευνα (ειδικό πρόγραμμα «Ιδέες»), διαθέτει συνολικό προϋπολογισμό 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ κατά το χρονικό διάστημα από το 2007 έως το 2013. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει σημαντικό άλμα στην ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΕΣΕ, έτσι ώστε να υπερβεί το ποσό των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ στο νέο πρόγραμμα πλαίσιο που επονομάζεται «Ορίζοντας 2020» (2014-2020).
Πηγή: ΚΥΠΕ |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου