Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

ΗΠΑ: Θέλουν παραμονή και επιρροή της Βρετανίας στην ΕΕ

Οι ΗΠΑ επιθυμούν να παραμείνει η Βρετανία στους κόλπους της ΕΕ και να κερδίσει «πραγματική επιρροή» σ' αυτή, προειδοποίησε ένας υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος στη διάρκεια επίσκεψής στο Λονδίνο, ενώ ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον πρόκειται να εκφωνήσει αυτό το μήνα μια σημαντική ομιλία για την Ευρώπη.
«Οι δεσμοί μας ενισχύονται με την ΕΕ ως θεσμό, η οποία έχει αυξανόμενη επιρροή στον κόσμο, και θέλουμε η Βρετανία να έχει μια πραγματική επιρροή στους κόλπους της», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για την Ευρώπη Φίλιπ Γκόρντον, οι δηλώσεις του οποίου δημοσιεύονται σήμερα από πολλές βρετανικές εφημερίδες.

«Είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ. Επιθυμούμε μια ΕΕ στραμμένη προς το εξωτερικό και της οποίας το Ηνωμένο Βασίλειο να αποτελεί μέρος», πρόσθεσε.

Ενώ οι βρετανοί ευρωσκεπτικιστές ζητούν να διεξαχθεί δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ, ο Γκόρντον υπογράμμισε επίσης πως τα «δημοψηφίσματα έχουν συχνά οδηγήσει τις χώρες να αναδιπλωθούν στον εαυτό τους», επισημαίνοντας πάντως πως «έγκειται στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποφασίσει τι είναι προς το συμφέρον του».

Ο ίδιος εξέφρασε επίσης τη λύπη του για το χρόνο που αφιερώνεται από τις χώρες μέλη της ΕΕ στη συζήτηση των δομών της.

«Κάθε ώρα που περνάει στη διάρκεια των συνόδων κορυφής για να συζητείται η θεσμική δομή της ΕΕ είναι μια ώρα λιγότερη αφιερωμένη στα θέματα της απασχόλησης, της ανάπτυξης και της ειρήνης στον κόσμο», επισήμανε.

«Οι ΗΠΑ θέλουν μια Ευρώπη στραμμένη προς το εξωτερικό και θέλουν το Ηνωμένο Βασίλειο να αποτελεί μέρος της. Εμείς επίσης», σχολίασε απλώς ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ μετά τις δηλώσεις αυτές.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου