Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Draghi: Σταδιακή ανάκαμψη της Ευρωζώνης το 2013

Για εμφανή βελτίωση των συνθηκών στην περιφέρεια της Ευρωζώνης έκανε λόγο ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi αν και επισήμανε ότι δεν έχει υπάρξει ακόμα η ανάγκη η κεντρική τράπεζα να καταρτίσει μια στρατηγική εξόδου από τα έκτακτα μέτρα που δρομολόγησε για να αντιμετωπίσει την κρίση.
Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι έχει καταγραφεί σημαντική βελτίωση της εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη τους τελευταίους μήνες.


Όπως επισήμανε, αυτό αποτυπώνεται στην υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και CDS, στην άνοδο των χρηματιστηρίων και στη μείωση της μεταβλητότητας. Επισήμανε ακόμη ότι έχουν καταγραφεί ισχυρές εισροές κεφαλαιακών ροών στην Ευρωζώνη, ενώ το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση καταθέσεων στις τράπεζες της περιφέρειας. Σημείωσε τέλος ότι συνεχίζεται η συρρίκνωση του ισολογισμού της ίδιας της ΕΚΤ.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι η βελτίωση των συνθηκών δεν έχει ακόμη βρει το δρόμο στην πραγματική οικονομία, Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε ότι η εξασθένηση της οικονομικής ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να συνεχιστεί το 2013 καθώς οι αναγκαίες προσαρμογές των ισολογισμών στον χρηματοπιστωτικό και τον μη χρηματοπιστωτικό τομέα και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την οικονομική δραστηριότητα.

Επανέλαβε παράλληλα ότι αργότερα στη διάρκεια του 2013, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά, καθώς θα ενισχύεται η παγκόσμια ζήτηση και θα μεταδίδονται στην οικονομία οι επιδράσεις από τη διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής. 

Ο Mario Draghi διευκρίνισε ότι η σημερινή απόφαση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της αμετάβλητα ήταν ομόφωνη. Σε ερώτηση για το αν συζητήθηκε στο Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων διευκρίνισε εξάλλου ότι δεν υπήρξε πρόταση μείωσης των επιτοκίων. 

Όσον αφορά την πορεία των τιμών ο Draghi σημείωσε ότι τους τελευταίους μήνες οι ρυθμοί πληθωρισμού σημείωσαν πτώση, όπως αναμενόταν, και εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν κάτω του 2% αυτό το έτος. 

Πρόσθεσε ότι στον ορίζοντα που ενδιαφέρει τη νομισματική πολιτική, οι ρυθμοί πληθωρισμού αναμένεται να παραμείνουν σε επίπεδα συμβατά με τη σταθερότητα των τιμών, ενώ επανέλαβε ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ εξακολουθούν να είναι σταθεροποιημένες. 

Αμετάβλητο στο 0,75% το επιτόκιο της ΕΚΤ

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κράτησε αμετάβλητα στα ιστορικά τους χαμηλά τα επιτόκια της επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 0,75%, 1,50% και 0,00% αντιστοίχως.

Σημειώνεται ότι η τελευταία μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ είχε γίνει τον Ιούλιο του 2012 όταν η κεντρική τράπεζα είχε μειώσει κατά 25 μονάδες βάσης τα επιτόκια της.

BoE: Αμετάβλητο στο 0,5% το βασικό επιτόκιο

Tη διατήρηση του βασικού της επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, επίπεδο στο οποίο βρίσκεται από το Μάρτιο του 2009, και του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα 375 δισ. λίρες αποφάσισε εξάλλου η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE).

Η κεντρική τράπεζα, όπως συνηθίζει όταν δεν μεταβάλλει την πολιτικής της, δεν παρείχε εξηγήσεις για τις αποφάσεις της.

Υπενθυμίζεται πως στην τελευταία τριμηνιαία έκθεσή της η κεντρική τράπεζα προχώρησε στη μείωση των εκτιμήσεων της για το ρυθμό ανάπτυξης και στην αύξηση των αντίστοιχων για τον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα, η BoE στην έκθεσή της ανέφερε πως οι νέες προβλέψεις καθιστούν λιγότερο πιθανή την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
 
Η κεντρική τράπεζα, επικαλούμενη την απροσδόκητα μεγάλη άνοδο στις τιμές οικιακής ενέργειας, αναφέρει πως ο πληθωρισμός δεν θα υποχωρήσει στο στόχο του 2% πριν τα μέσα του 2014 ενώ προηγουμένως έκανε λόγο για τα μέσα του 2013. Παράλληλα μείωσε την εκτίμησή της για το ρυθμό ανάπτυξης το 2013 στο 1,75% από 2% κάνοντας λόγο για μικρότερες προοπτικές γρήγορης ανάπτυξης σε σχέση με τον Αύγουστο τονίζοντας πως το τέταρτο τρίμηνο η οικονομία ενδεχομένως θα συρρικνωθεί.

Επίσης, στις αρχές Δεκεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών , George Osborne, ανακοίνωσε ότι οι περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων που απαιτούνται για να σταθεροποιηθεί και στη συνέχεια να μειωθεί το κυβερνητικό χρέος θα συνεχιστούν μέχρι το 2018, τρία χρόνια περισσότερο απ’ ότι είχε αρχικά σχεδιαστεί.

Η παράταση των μέτρων θεωρήθηκε αναγκαία μετά τις νεώτερες προβλέψεις της ανεξάρτητης Υπηρεσίας για τον Προϋπολογισμό (OBR) η οποία αναμένει πως η οικονομική ανάπτυξη θα είναι πιο αδύναμη τα επόμενα χρόνια απ’ ό,τι ήλπιζε ο υπουργός Οικονομικών με αποτέλεσμα τα φορολογικά έσοδα να είναι χαμηλότερα και το έλλειμμα του προϋπολογισμού υψηλότερο σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες.

Εν τω μεταξύ η δραστηριότητα του τομέα υπηρεσιών το Δεκέμβριο υποχώρησε για πρώτη φορά σε διάστημα δύο ετών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης υποχώρησε στις 48,9 μονάδες από τις 50,2 μονάδες το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit και της Chartered Institute of Purchasing & Supply. Σύμφωνα με τη Markit, τα μεγέθη του Δεκεμβρίου ήταν τα πιο αδύναμα των τελευταίων τρεισήμισι ετών και «συμφωνούν» με μια συρρίκνωση της οικονομίας κατά περίπου 0,2% σε τριμηνιαία βάση μεταξύ Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.

Τον ίδιο μήνα η δραστηριότητα των εργοστασίων έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 και πλέον μηνών καθώς ο δείκτης PMI για το μεταποιητικό κλάδο σημείωσε άνοδο στις 51,4 μονάδες από 49,2 μονάδες το Νοέμβριο.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου