Εντός των προσεχών ημερών, πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα, θα εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ, για την οποία δεν απαιτείται νέα απόφαση του Eurogroup. Τη διευκρίνιση αυτή έδωσε χθες ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, ο οποίος τόνισε ότι, μετά την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων από την Ελλάδα, το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καλείται να δώσει σύντομα το «πράσινο φως» για την καταβολή της δόσης. Ο Σάιμον Ο΄Κόνορ εξέφρασε την ικανοποίηση της Κομισιόν για την έγκριση του φορολογικού νομοσχεδίου από την ελληνική Βουλή, που αποτελεί «σημαντικό βήμα προς την απλοποίηση του ελληνικού φορολογικού συστήματος και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης». Μάλιστα, σημείωσε ότι το φορολογικό ζήτημα καθώς και η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ αποτελούν δύο από τα πλέον σημαντικά προαπαιτούμενα προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, ύψους 9,2 δισ. ευρώ.
Διευκρίνισε ότι οι τεχνικές πτυχές εξετάζονται από εμπειρογνώμονες των κρατών-μελών και της Κομισιόν με στόχο να αποσαφηνιστούν -εντός του πρώτου εξαμήνου του 2013- οι αρμοδιότητες και οι δυνατότητες παρέμβασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Με αυτή την προτροπή η Κομισιόν ασκεί πιέσεις κυρίως προς τη Γερμανία για να υπάρξει απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με αναδρομική ισχύ. Ζήτημα στο οποίο ως γνωστόν αντιδρούν έντονα τόσο η Γερμανία όσο και η Φινλανδία με επιστολές τους προς την Επιτροπή και τον επικεφαλής της Ευρωζώνης. Σύμμαχος των αδύναμων κρίκων της Ευρωζώνης είναι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα είχε ταχθεί υπέρ «κάποιας μορφής αναδρομικότητας», ώστε να αντιμετωπίζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης προβλήματα «που ήδη υπάρχουν» αντί να παρεμβαίνει μόνο σε «νέα προβλήματα».
Πηγές της Ευρωζώνης τόνιζαν ότι η πολιτική απόφαση για τη δόση έχει ήδη ληφθεί από το Eurogroup της 13ης Δεκεμβρίου και ότι αυτό που αναμένεται αυτή την εβδομάδα είναι η γνωμοδότηση της Κομισιόν προς τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης. Με άλλα λόγια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και δεν υπάρξουν αποκλίσεις στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα, οι αποφάσεις για τις δόσεις των 2,8 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου και των επίσης 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου μπορούν να ληφθούν απευθείας από το διοικητικό συμβούλιο του Ευρω-ταμείου χωρίς να χρειάζεται να φτάσει εκ νέου το θέμα στους υπουργούς Οικονομικών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης για πολιτική συζήτηση.
Σε ό,τι αφορά την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το ενδεχόμενο να υπάρξει αναδρομική ισχύ, ο Σάιμον Ο΄ Κόνορ είπε ότι οι σχετικές συζητήσεις διεξάγονται στη βάση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. του Δεκεμβρίου, στόχος των οποίων είναι να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ των τραπεζών και του δημοσίου χρέους των κρατών-μελών. Διευκρίνισε ότι οι τεχνικές πτυχές εξετάζονται από εμπειρογνώμονες των κρατών-μελών και της Κομισιόν με στόχο να αποσαφηνιστούν -εντός του πρώτου εξαμήνου του 2013- οι αρμοδιότητες και οι δυνατότητες παρέμβασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Με αυτή την προτροπή η Κομισιόν ασκεί πιέσεις κυρίως προς τη Γερμανία για να υπάρξει απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με αναδρομική ισχύ. Ζήτημα στο οποίο ως γνωστόν αντιδρούν έντονα τόσο η Γερμανία όσο και η Φινλανδία με επιστολές τους προς την Επιτροπή και τον επικεφαλής της Ευρωζώνης. Σύμμαχος των αδύναμων κρίκων της Ευρωζώνης είναι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα είχε ταχθεί υπέρ «κάποιας μορφής αναδρομικότητας», ώστε να αντιμετωπίζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης προβλήματα «που ήδη υπάρχουν» αντί να παρεμβαίνει μόνο σε «νέα προβλήματα».
ΤΟΥ Β. Δεμίρη
ΠΗΓΗ: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=112978236
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου