Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Ευρωπαϊκό... ISO στα κόμματα


Για να χαρακτηρίζεται ένα κόμμα ως ευρωπαϊκό δεν θα αρκεί πλέον μόνο το όνομα, αλλά θα πρέπει να συνοδεύεται και από «πιστοποίηση».
Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν να εγγράφονται απευθείας μέλη σε κόμματα του ΕυρωκοινοβουλίουΟι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν να εγγράφονται απευθείας μέλη σε κόμματα του ΕυρωκοινοβουλίουΝα πληροί δηλαδή μια σειρά από προϋποθέσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά θέματα εσωτερικής δημοκρατίας και κανόνες διαφάνειας στη χρηματοδότηση.

Την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προετοίμασε με έκθεσή της ως εισηγήτρια η ευρωβουλευτής Μαριέττα Γιαννάκου και παρουσίασε χθες στους βουλευτές σε κοινή συνεδρίαση δύο κοινοβουλευτικών επιτροπών. Στη συνεδρίαση επιφυλάξεις εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, αρνητικό ήταν το ΚΚΕ, ενώ θετικά αντιμετώπισαν την πρόταση το ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. και η ΔΗΜΑΡ.
Με αυτή θεσπίζεται ένα ευρωπαϊκό νομικό καθεστώς ειδικά για τα πολιτικά κόμματα και τα πολιτικά ιδρύματα.
Μέχρι σήμερα, οργανισμοί όπως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ή το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν έχουν καμιά νομική υπόσταση. Απλώς αναγνωρίζονται ως διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με έδρα τις Βρυξέλλες.
Η πρόταση, εφόσον εγκριθεί, θα είναι υποχρεωτική για όλα τα κράτη-μέλη και θα διαμορφώσει ένα νέο πολιτικό πεδίο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
- Τα κόμματα θα έχουν έδρα σε όποιο κράτος-μέλος επιθυμούν.
- Οταν δεν εκπροσωπούνται στο Ευρωκοινοβούλιο, έστω με μία έδρα, δεν θα χρηματοδοτούνται.
- Θα αναγνωρίζονται και περιφερειακά κόμματα, που δεν κατεβαίνουν απαραίτητα σε εθνικές εκλογές, όπως συμβαίνει στην Ισπανία και τη Γερμανία, όπου οι περιφέρειες έχουν νομοθετικές αρμοδιότητες.
- Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν να εγγράφονται απευθείας ως μέλη σε αυτά, χωρίς να είναι απαραίτητο να είναι μέλη στα αντίστοιχα εθνικά.
- Θα μπορούν να δημιουργούνται κόμματα μέσω κοινής συνεργασίας διαφόρων χωρών.
- Θα μπορούν να μετέχουν σε καμπάνιες για δημοψηφίσματα.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους ελάχιστους κανόνες που έχουν να κάνουν με την εσωτερική δημοκρατία στα κόμματα: την εκπροσώπηση των μελών, τη δημοκρατική εκλογή και λήψη αποφάσεων, τα κριτήρια για την επιλογή υποψηφίων, την εκλογή αξιωματούχων με περιορισμένη θητεία, τις διαδικασίες ψηφοφορίας κ.ά.
Ενα ζήτημα που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις αφορά το ότι το κόμμα θα ελέγχεται εάν αναγνωρίζει τις αξίες και τις αρχές της Ε.Ε. Ο κανονισμός προβλέπει ότι σε περίπτωση καταγγελίας π.χ. για ένα κόμμα που δεν είναι δημοκρατικό με βάση τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, οι διαδικασίες μπορούν να φτάσουν μέχρι και σε παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
«Οσο κι αν ο κανονισμός δεν θίγει τα εθνικά κόμματα, στην ουσία δημιουργεί μια στενότερη σύνδεση και δίνει την ευκαιρία σε ανεξάρτητους βουλευτές να δημιουργήσουν ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα», επεσήμανε η Μαριέττα Γιαννάκου.
Αντιδράσεις
«Η Ευρώπη των εθνών πάει περίπατο» ήταν το σχόλιο του Ν. Κακλαμάνη. Σοβαρές επιφυλάξεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο Ν. Βούτσης για τη ρήτρα αρχών και αξιών. «Είναι αντικείμενο υποκειμενικό, συγκυριακό και αποτέλεσμα συσχετισμού δυνάμεων» υπογράμμισε ο ίδιος, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι εξαιρετικά προβληματική η προοδευτική πολιτική ενοποίηση στην Ευρώπη.
Με την πρόταση συμφώνησε η Εύη Χριστοφιλοπούλου από το ΠΑΣΟΚ, όπως και η ΔΗΜΑΡ με την τοποθέτηση της Μαρίας Ρεπούση. Αντιθέτως, «ωμή παρέμβαση στο πολιτικό σύστημα» κατήγγειλε η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ. Η Ε.Ε. «εξοντώνει όποιον διαφωνεί. Ασκεί ιδεολογικοπολιτική τρομοκρατία» πρόσθεσε, καθώς θα ελέγχονται «οι κανόνες εσωκομματικής λειτουργίας». «Υπάρχουν διαφωνίες αλλά θα συμβιώσουμε όλοι μαζί», απάντησε η Μαριέττα Γιαννάκου.
Πηγή http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=338813

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου