Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Η μεγάλη επιστροφή του Ντουμπάι

Δεν είναι, πλέον, οι κατασκευές και ο χρηματοοικονομικός κλάδος οι μοχλοί ανάπτυξης του εμιράτου, αλλά οι υπηρεσίες και οι εξαγωγές.

Rewa Zeinati, μια ανεξάρτητη συγγραφέας στο Ντουμπάι, τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρήσει όλο και περισσότερες επαγγελματικές κάρτες με φωτογραφίες μισόγυμνων γυναικών που προσφέρουν μασάζ να συσσωρεύονται στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου της. «Μερικές φορές λείπω για ένα μισάωρο και, όταν γυρίζω, βρίσκω ένα σωρό από δαύτες», λέει η Zeinati. «Σίγουρα υπάρχει αύξηση φέτος».


Με την οικονομία του Ντουμπάι να παρουσιάζει τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2007, οι κάτοικοι λένε επίσης ότι είναι πλέον πιο δύσκολο να βρει κανείς ταξί, να κλείσει τραπέζι σε εστιατόριο και να βρει θέσεις σε ιδιωτικά σχολεία για τα παιδιά του. Τα ενοίκια των κατοικιών αυξήθηκαν περίπου 17% πέρυσι, ενώ ο όγκος των συναλλαγών αγαθών εκτός πετρελαίου χτύπησε επίπεδα-ρεκόρ. «Η πληρότητα των ξενοδοχείων έχει αυξηθεί σημαντικά, μέχρι και στο αεροδρόμιο γίνεται πανικός», λέει ο Αμπντούλ Καντίρ Χουσεΐν, ο διευθύνων σύμβουλος της Mashreq Capital, η οποία διαχειρίζεται τα κεφάλαια σταθερού εισοδήματος με τις καλύτερες επιδόσεις της περιοχής. «Αν πάτε στην ελεύθερη ζώνη του Jebel Ali, τα ενοίκια έχουν ανέβει και, παρ΄ όλα αυτά, είναι όλα γεμάτα. Το τμήμα αυτό του μοντέλου λειτουργεί πολύ καλά». Η ελεύθερη ζώνη είναι ένα από τα μεγαλύτερα σημεία μεταφόρτωσης παγκοσμίως για φορτία σε εμπορευματοκιβώτια.

Η εμπροσθοφυλακή του νέου κύματος ανάπτυξης του Ντουμπάι είναι οι υπηρεσίες, νομικές και άλλες, καθώς και οι εξαγωγές, όπως ηλεκτρονικά είδη, τα οποία φορτώνονται από την ελεύθερη ζώνη. Η έμφαση αυτή στις υπηρεσίες και τις εξαγωγές υποδεικνύει ότι η νέα έκρηξη στο Ντουμπάι δεν θα είναι μια επανάληψη της φούσκας του real estate που γιγαντώθηκε με δάνεια και έσκασε όταν χτύπησε η κρίση του 2008.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, η κατασκευή συρρικνώθηκε 2,5% από το προηγούμενο έτος, ενώ τα κέρδη από ξενοδοχεία και εστιατόρια αυξήθηκαν 16%. Η οικονομία έτρεξε με 4,3% το 2012, σύμφωνα με us προκαταρκτικές εκτιμήσεις. Ο χρηματιστηριακός δείκτης του Ντουμπάι κέρδισε 12% τον περασμένο μήνα, τέσσερις φορές δηλαδή πιο ψηλά από την πρόοδο του δείκτη αναδυόμενων αγορών MSCI. Οι μετοχές της Emaar Properties, η οποία κατέχει το Dubai Mall, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στον κόσμο, εκτινάχθηκαν 18%.

Οι τιμές των ομολόγων που έχουν εκδοθεί από την αεροπορική εταιρεία Emirates και την ελεύθερη ζώνη του Jebel Ali τα πηγαίνουν καλύτερα από ποτέ.

Η Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία διατηρεί την έδρα της στο Αμπού Ντάμπι, έχει ως μέγιστο όριο χρηματοδότησης με στεγαστικό δάνειο το 70% της αξίας του ακινήτου για τους γηγενείς των Εμιράτων και 50% για τους αλλοδαπούς, με ακόμα χαμηλότερα ανώτατα όρια χρηματοδότησης για δεύτερα δάνεια.

«Το Αμπού Ντάμπι δεν προτίθεται να διασώσει και πάλι το Ντουμπάι», λέει ο Emad Mostaque, στρατηγικός αναλυτής της Noah Capital Markets στο Λονδίνο. Οι Αρχές των ΗΑΕ προσπαθούν να «κρατήσουν την οικονομία τους όσο το δυνατόν πιο σταθερή και πιο αλεξίσφαιρη όταν βλέπουν αστάθεια παντού γύρω τους».

Ο κίνδυνος του χρέους

Στην ατμόσφαιρα, ωστόσο, είναι διάχυτη η ανησυχία ότι η οικονομία μπορεί να υπερθερμανθεί και πάλι. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδιά της τον Νοέμβριο για την κατασκευή ενός εμπορικού κέντρου, ακόμα μεγαλύτερου από το Dubai Mall.

Τεράστια έργα όπως αυτά οδήγησαν το εμιράτο να συσσωρεύσει χρέος περίπου 113 δισ. δολαρίων πριν από το κραχ. Το Αμπού Ντάμπι, το πλουσιότερο από τα επτά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έπρεπε να καταστρώσει ένα σχέδιο διάσωσης ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Ντουμπάι το 2009. Το Ντουμπάι χρωστά ακόμα περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, σύμφωνα με την Bank of America -Merrill Lynch.

Το κύμα εξεγέρσεων στις αραβικές χώρες έχει «τραυματίσει» κάποιες από τις οικονομίες της περιοχής. Το Ντουμπάι, που διέφυγε τις αναταραχές, μπορεί να είναι από τους ωφελημένους. «Η πολιτική σταθερότητα το καθιστά ένα πολύ ελκυστικό μέρος για να ξοδέψουν οι τουρίστες χρόνο και χρήμα», λέει η Khatija Haque, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Emirates NBD.

Ανάπτυξη δύο ταχυτήτων

Ο χρηματοοικονομικός τομέας παίζει μικρότερο ρόλο από ό,τι κατά τη διάρκεια της οικονομικής άνθησης της τελευταίας δεκαετίας. Ο κλάδος αναπτύχθηκε μόνο κατά 3,2% το πρώτο εξάμηνο του 2012.

Παρ΄ όλα αυτά, το Ντουμπάι σχεδιάζει να ενισχύσει τον κλάδο, εν μέρει μέσω του σχηματισμού ενός συμβουλίου ισλαμικής χρηματοπιστωτικής, που θα διασφαλίζει ότι ορισμένα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και συμβόλαια συμμορφώνονται με τον ισλαμικό νόμο.

Ένα τέτοιο συμβούλιο θα βοηθήσει στην προσέλκυση περισσότερου πλούτου από τους 1,6 δισ. μουσουλμάνους του πλανήτη.

Και ενώ η ανάκαμψη «ανεβάζει ταχύτητα», ο Χουσεΐν της Mashreq Capital αγωνίζεται να βρει νωρίς το πρωί ελεύθερη θέση στο αγαπημένο του γήπεδο γκολφ. «Τους τελευταίους τρεις χειμώνες χρειαζόταν απλώς να οδηγήσω μέχρι κλαμπ μου, να βγω και να παίξω», λέει.

«Φέτος, έπειτα από δύο φορές που πήγα τσάμπα, επειδή το γήπεδο ήταν γεμάτο, αποφάσισα να καλέσω δύο ημέρες πριν. Και είπαν "ναι, αλλά όχι νωρίτερα από τις 9.30"».



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου