Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Financial Times: Παζλ για γερούς λύτες ο προϋπολογισμός της Ε.Ε.



    Τα μέρη εκείνα του προϋπολογισμού που προωθούν τη δυνατότητα να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη δείχνουν τα πιο ευάλωτα, καθώς τα κράτη-μέλη προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία αυτήν την εβδομάδα.


    Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στοχεύει να πετύχει μείωση των δαπανών περικόπτοντας τα κονδύλια που προβλέπονται για ανάπτυξη, αλλά όχι σε επίπεδα κατώτερα από τον υφιστάμενο προϋπολογισμό
    Οι ηγέτες της Ε.Ε. διαπραγματεύονται για δεύτερη φορά τον προϋπολογισμό ο οποίος καλύπτει δαπάνες σχεδόν 1 τρισ. ευρώ από το 2014 ως το 2020, στη σύνοδο κορυφής που ξεκίνησε στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, αφού δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία στην προηγούμενη σύνοδο του Νοεμβρίου.

    Οι ηγέτες ήταν προετοιμασμένοι για φρενήρεις διαπραγματεύσεις, ωστόσο το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσο θα υποχωρήσουν η Γαλλία και η Ιταλία, ώστε να γίνει αποδεκτό το αίτημα της Βρετανίας για περαιτέρω μείωση των δαπανών κατά 30 δισ. ευρώ από τα 973 δισ. στα οποία καταλήγει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

    Το μόνο σημείο στο οποίο όλα τα μέρη φαίνεται πως συμφωνούν είναι ότι οποιαδήποτε μείωση θα προέλθει από τα τμήματα του προϋπολογισμού για «ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα», στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη, καινοτομίες και ευρυζωνικό διαδίκτυο.

    Κι αυτό γιατί ενώ οι πολιτικοί συζητούν συνεχώς για την ανάγκη να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, κάθε χώρα έχει διαφορετικές πολιτικές προτεραιότητες που κρίνει πιο επείγουσες. Στη Γαλλία, επί παραδείγματι, είναι η αποφασιστικότητα να προστατευτούν οι αγροτικές επιδοτήσεις, στη Βρετανία η επιστροφή φόρου και στην Πολωνία τα αναπτυξιακά κονδύλια.

    Με αυτά τα δεδομένα, η Μαρί Κουίν, αρμόδια επίτροπος για θέματα έρευνας και καινοτομίας, προειδοποίησε ότι η έρευνα «κινδυνεύει να γίνει παράπλευρη απώλεια» στις διαπραγματεύσεις, άποψη που συμμερίζονται αρκετοί διπλωμάτες.
    Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις, ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στοχεύει να πετύχει μείωση των δαπανών περικόπτοντας τα κονδύλια που προβλέπονται για ανάπτυξη, αλλά όχι σε επίπεδα κατώτερα από τον υφιστάμενο προϋπολογισμό. Ο Βαν Ρομπάι δεν παρουσίασε καν νέο προσχέδιο για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. μέχρι να φτάσουν οι ηγέτες στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.
    Με την τακτική αυτή ήθελε να αποτρέψει τη δημιουργία του κλίματος παζαριού που είθισται να κυριαρχεί σε τέτοιες συνόδους, όπου οι χώρες αναζητούν ανταλλάγματα της τελευταίας στιγμής.

    Στον δρόμο προς τη σύνοδο κορυφής υπήρχε αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί συμβιβαστική λύση. Μία ακόμη αποτυχία, άλλωστε, θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη στην Ε.Ε. και θα δημιουργούσε εμπόδια στα προγράμματά της ακόμη και για τον επόμενο χρόνο, λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών που απαιτούνται για να εγκριθεί μία απόφαση.

    Ίσως, άλλωστε, ήταν η τελευταία ευκαιρία προτού υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις που θα καταστήσουν τις διαπραγματεύσεις ακόμη πιο δύσκολες, όπως οι εκλογές στην Ιταλία αλλά και στη Γερμανία. Με αυτό το δεδομένο υπόψη, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει εντείνει τις προσπάθειες για εύρεση συμβιβαστικής λύσης.

    «Ο κόσμος κατανοεί ότι εάν δεν πετύχουμε συμφωνία αυτήν τη φορά, τότε θα περάσουν πολλοί-πολλοί μήνες για να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα υπάρξουν πραγματικές επιπτώσεις», δήλωσε διπλωμάτης.
    Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν αρκετά ακανθώδη ζητήματα που καλείται να ξεκαθαρίσει ο Βαν Ρομπάι, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδιο, δεδομένου ότιαπαιτείται ομοφωνία και των 27 κρατών-μελών.

    Η Γαλλία και η Ιταλία διεκδικούν επιπλέον κονδύλια για γεωργία και επιδοτήσεις αγροτικής ανάπτυξης, για να δεχθούν σε αντάλλαγμα την επιστροφή κεφαλαίων που ζητά η Βρετανία. Η Δανία, ένας από τους μεγαλύτερους κατά κεφαλήν χρηματοδότες του προϋπολογισμού, απειλεί με βέτο εάν δεν δοθεί και σε εκείνη επιστροφή κονδυλίων, ενώ η Αυστρία παλεύει να διατηρήσει το δικό της δικαίωμα στην επιστροφή χρημάτων.

    Αρκετές από τις φτωχότερες χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ουγγαρία και η Σλοβενία εξέφρασαν βαθιά δυσαρέσκεια με όσα τους αναλογούν από τα ταμεία συνοχής.

    Μία ακόμη εστία ανησυχίας είναι πως οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από το ευρωκοινοβούλιο. Ο Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει ήδη προειδοποιήσει ότι όσο μειώνεται ο προϋπολογισμός τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να μην πάρει το πράσινο φως από τους ευρωβουλευτές.
    Τέλος, υπάρχει η μεγάλη αβεβαιότητα που θέτει ο ίδιος ο Ντέιβιντ Κάμερον. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας θεωρείται το πιο ακραίο γεράκι και το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας. Ορισμένοι διπλωμάτες, ωστόσο, πιστεύουν ότι τώρα μπορεί να ακολουθήσει ηπιότερη στάση μετά την αναστάτωση που προκάλεσε στις σχέσεις του Λονδίνου με την Ε.Ε. η απόφασή του να υποσχεθεί δημοψήφισμα για τη θέση της Βρετανίας στην Ένωση.

    «Δεδομένου ότι ο κ. Κάμερον έχει βάλει τα μεγάλα εμπόδια σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, δεν θα θέλει να προκαλέσει μία καταστροφή τώρα με τον προϋπολογισμό», προβλέπει ένας διπλωμάτης, σημειώνοντας ότι η Βρετανία έχει ήδη πετύχει μεγάλες περικοπές από την αρχική πρόταση της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό.

    Άλλοι, όμως, εκτιμούν ότι οι ομόλογοι του Κάμερον μπορεί να μην έχουν την παραμικρή διάθεση να κάνουν υποχωρήσεις στη Βρετανία, όσο μικρές κι αν είναι, δεδομένου ότι ο ίδιος έχει εγείρει το ενδεχόμενο εξόδου από την Ε.Ε.

    πηγή http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=750539

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου