Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Οι Πέντε Βαθύτερες Εξορύξεις Πετρελαίου Σήμερα

Οι πετρελαϊκές προσπαθούν να αναζητήσουν πετρέλαιο σε ολοένα και πιο βαθιά σημεία των θαλασσών, διότι μετά από έναν αιώνα εκμετάλλευσης, οι εύκολες πηγές μαύρου χρυσού έχουν πλέον στερέψει. Σύμμαχος στην αναζήτησή τους αυτή είναι η υψηλή τεχνολογία, η οποία όμως στοιχίζει ακριβά και γι’αυτό το λόγο ανεβαίνει διαρκώς η διεθνής τιμή του πετρελαίου.

Τα πέντε πιο βαθιά σημεία των θαλασσών στα οποία παράγεται σήμερα πετρέλαιο είναι τα εξής:
5. Γκουμουσούτ-Καπάκ, Μαλαισία
Το σχέδιο Γκουμουσούτ-Καπάκ αφορά την συνεκμετάλλευση δύο κοιτασμάτων, ονόματι Γκουμουσούτ και Καπάκ, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση 120χμ από το Σαμπάχ της Μαλαισίας. Στο σημείο αυτό, το βάθος του νερού φτάνει τα 1.200 μέτρα και η παραγωγή μόλις ξεκίνησε στα τέλη του 2012, ενώ αναμένεται να φτάσει τα 135.000 βαρέλια ανά ημέρα όταν κορυφωθεί.
4. Ρουβούμα και Μάφια, Τανζανία
Η Αφρική αποτελεί το νέο πεδίο ενδιαφέροντος για τις διεθνείς πετρελαϊκές, άρα επόμενο είναι χώρες όπως η Τανζανία να προσελκύουν επενδύσεις στην παραγωγή πετρελαίου. Η χώρα διαθέτει δύο λεκάνες που περιέχουν πετρέλαιο, την λεκάνη Ρουβούμα και τη λεκάνη Μάφια, της οποίας τα δικαιώματα κατέχουν μεταξύ άλλων οι BG και Ophir Energy. Για την εκμετάλλευση των αποθεμάτων, η Τανζανία έχει λάβει δάνειο 1 δις. δολαρίων από την Κίνα, προκειμένου να κατασκευάσει το απαραίτητο δίκτυο αγωγών που θα μεταφέρουν το πετρέλαιο στην ξηρά.
3. Μποφώρ και Τσούκσι, Αρκτική
Η περιοχή της Αρκτικής εκτιμάται ότι περιέχει τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου, γι’αυτό και οι γειτονικές χώρες, όπως η Ρωσία, έχουν σπεύσει να θεμελιώσουν τα δικαιώματά τους στον θαλάσσιο αυτό χώρο. Η δυσκολία εκμετάλλευσης είναι όμως προφανής, καθώς οι αποστάσεις είναι μεγάλες και οι καιρικές συνθήκες ιδιαίτερα σκληρές.
Έστω και έτσι, μεγάλες πετρελαϊκές, όπως η Shell, δαπανούν δισεκατομμύρια και διεκδικούν δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης.
2. Περδίδο, Κόλπος του Μεξικού
Το ατύχημα της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού φανέρωσε τις δυσκολίες και τους κινδύνους της εξόρυξης σε μεγάλα βάθη. Η εξέδρα Deepwater Horizon όμως δεν ήταν η πιο βαθιά στην περιοχή. Τον τίτλο αυτό κατέχει η εξέδρα Περδίδο, η οποία στέκεται σε βάθος νερού 2.450 μέτρων και παράγει 100.000 βαρέλια πετρελαίου καθημερινά.
1. Βραζιλία
Τα αποθέματα πετρελαίου στα ανοικτά της Βραζιλίας είναι πραγματικά τεράστια (εκτιμώνται στα 50 δις. βαρέλια), αλλά βρίσκονται σε τόσο μεγάλα βάθη που η εκμετάλλευσή τους αποτελεί πρόκληση για τις πετρελαϊκές και τους εργολάβους που συνεργάζονται μαζί τους. Επίσης, το πετρέλαιο της περιοχής βρίσκεται κάτω από ιδιόμορφα πετρώματα, τα οποία αυξάνουν ακόμα περισσότερο το κόστος της παραγωγής.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τα κοιτάσματα βρίσκονται συχνά σε βάθος νερού 2000-3000 μέτρων και σε βάθος 4000 μέτρων εντός του πυθμένα. Παρόλα αυτά, η κρατική Petrobras βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου προκειμένου να τα εκμεταλλευτεί και να δώσει πνοή στην οικονομία της χώρας.
ΠΗΓΗ: http://www.energia.gr/article.asp?art_id=66681

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου