Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Ελεγκτικό Συνέδριο για τη διαφθορά: Πούρα, τζιπ, πορτρέτα, λουκούλλειες «Κυριακές στο Χωριό»

n

Ενδεικτική της νοοτροπίας που επικρατούσε προ αλλά και κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του Μνημονίου είναι η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη διαφθορά στο Δημόσιο. Η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, αφορά το 2010, το πρώτο έτος εφαρμογής του Μνημονίου, όπου σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Καραβοκύρη, κατάφεραν να μπλοκάρουν παράνομες δαπάνες 146,5 εκατομμυρίων ευρώ και την παράνομη εκταμίευση άλλων 13,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Παράλληλα, εκκρεμεί η διαδικασία για τον καταλογισμό διαφόρων κονδυλίων σε βάρος εκπροσώπων της διοικητικής μηχανής και των ΟΤΑ. Οι τελευταίοι πρωτοστατούν στην κακοδιαχείριση και την παραβίαση των νόμων, αφού η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ) για το 2010 τους αφιερώνει τη μερίδα του λέοντος. Στις 1.180 σελίδες της έκθεσης (μαζί με τις απαντήσεις των κρατικών φορέων) περιγράφονται οι ίδιες περίπου παρανομίες και σπατάλες που γίνονται κάθε χρόνο, πολλές παρατυπίες ευφάνταστες, αποφυγή εφαρμογής των νόμων, κ.λπ.

Εγκρίνονται και σπαταλούνται, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκαν στο «Έθνος» και την «Ημερησία», απίστευτα ποσά για κηδείες, δίνονται υπερωρίες για υπαλλήλους που έχουν πάρει σύνταξη, ενώ δαπανώνται ποσά ακόμη και για πούρα, γιορτές, αναμνηστικά δώρα, δημόσιες σχέσεις και κινητά.
Ενδεικτικά:
Περιφερειακό ΤΕΙ ξόδεψε 23.100 ευρώ για κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Για την εκπομπή «Κυριακή στο Χωριό» ξοδεύτηκαν 22.400 ευρώ για γεύματα και εκδηλώσεις σε χωριά της Βορείου Ελλάδας: 11.400 ευρώ για 300 μερίδες φαγητού και προμήθεια κρεάτων, 4.700 για στεφάνια στις εθνικές εορτές 25ης Μαρτίου και 28ης Οκτωβρίου, 6.000 για την παραγωγή καρτών και μετάδοση μηνυμάτων για Χριστούγεννα – Πάσχα.
Δόθηκε αποζημίωση για υπερωρίες σε υπάλληλο που, όμως, είχε συνταξιοδοτηθεί!
Δόθηκαν αποζημιώσεις για τήρηση πρακτικών σε δημοτικό συμβούλιο, αλλά εκείνο το μήνα δεν έγιναν συνεδριάσεις.
Ξοδεύτηκαν 36.700 ευρώ για κηδεία τέως δημάρχου αλλά και 5.400 ευρώ για κηδεία τέως προέδρου τοπικού συμβουλίου.
Μίσθωσαν με 8.200 ευρώ λεωφορεία ΚΤΕΛ δύο δήμοι για να μεταβούν στην Αθήνα κάτοικοι προκειμένου να διαμαρτυρηθούν.
Δαπάνες που «κόπηκαν»
Προσπάθεια τριών δήμων στη Βόρεια Ελλάδα να αγοράσουν τζιπ 4Χ4 για τις μετακινήσεις τεχνικών υπηρεσιών τους, ενώ δεν προβλέπεται στο νόμο (συνολική δαπάνη 79.700 ευρώ).
Μη νόμιμη κατάτμηση έργων ασφαλτόστρωσης (1,6 εκατ. ευρώ) σε τουριστικό νησί των Κυκλάδων για να αποφευχθεί ο προσυμβατικός έλεγχος του ΕΣ, παράνομη ανάθεση άλλου αντίστοιχου έργου σε υπεργολάβο κατά 100%, απευθείας ανάθεση σε εταιρεία για κατασκευή χλοοτάπητα δημοτικού γηπέδου στα Δωδεκάνησα (205.000) χωρίς να συντρέχει επείγουσα ανάγκη, κ.λπ.
Έργα συντήρησης κοιμητηρίων σε οικισμούς της Βόρειας Ελλάδος (δαπάνη 7.000 ευρώ) που συμφωνήθηκε να γίνουν σε ένα μήνα - παραδόθηκαν σε 3 μέρες.
Επιδοτήσεις για αγορά κατοικιών σε προβληματικές περιοχές, μολονότι οι σύζυγοι διέθεταν άλλη κατοικία επαρκή για τη διαβίωσή τους.
Έξοδα κηδείας 36.700 για τ. δήμαρχο Γλυφάδας, που κατά το ΕΣ υπερβαίνουν το προσιτών μέτρο. Έξοδα κηδείας 5.400 για τ. πρόεδρο τοπικού συμβουλίου στη Β. Ελλάδα χωρίς να προβλέπεται από το νόμο. Εκτός λειτουργικών αναγκών εγκρίθηκε δαπάνη 4.500 για φιλοτέχνηση πορτρέτου αποθανόντος τ. δημάρχου και υπουργού για την αίθουσα του δήμου Πειραιά.
Μισθώσεις ΚΤΕΛ (δαπάνες 8.200 ευρώ) από δύο δήμους για να μεταβούν οι κάτοικοι στην Αθήνα για διαμαρτυρία κατά της συνένωσης δήμων (σχέδιο Καλλικράτης).
Προμήθεια πούρων 5.300 για εξυπηρέτηση αναγκών δημοσίων σχέσεων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Αποζημιώσεις 3.900 για μη λήψη άδειας 123 δημοτικών υπαλλήλων, που την πήραν κανονικά, καθώς και αποζημίωση για υπερωρίες υπαλλήλου, που στο μεταξύ είχε συνταξιοδοτηθεί και ασφαλώς δεν είχαν γίνει.
Αποζημιώσεις για τήρηση πρακτικών του δημοτικού συμβουλίου σε δήμο της Βόρεια Ελλάδας, ενώ το μήνα εκείνο δεν είχαν γίνει συνεδριάσεις.
Ελλάς το μεγαλείο σου!
πηγή http://athensvoice.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου