Με πια σειρά θεμάτων που αφορούν στην περιοχή μας κυκλοφορεί το ανανεωμένο και από πλευράς εμφάνισης τεύχος Φεβρουαρίου, του Foreign Affairs, The Hellenic Edition. Μετά από 90 χρόνια, το περιοδικό χρησιμοποιεί φωτογραφία στο εξώφυλλό του, σηματοδοτώντας την στροφή σε μια πιο σύγχρονη προσέγγιση της ανάλυσης των διεθνών θεμάτων.
Ο καθηγητής του Παντείου, Μάριος Λ. Ευρυβιάδης γράφει για το νέο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις τρεις ευκαιρίες που έχουν ανακύψει για τις εθνικές προσπάθειες της Ελλάδας. Αν οι ευκαιρίες αυτές τύχουν μιας αποδοτικής αντιμετώπισης μπορούν να σημάνουν μια ουσιαστική αναβάθμιση της ισχύος της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή.
Χαρακτηριστική της νέας προσέγγισης είναι μια ακόμα καινοτομία για το Foreign Affairs: ο διευθυντής σύνταξης του Foreign Affairs των ΗΠΑ, Jonathan Tepperman, συνομιλεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ με αφορμή την Συρία αλλά και για το παλαιστινιακό, το Ιράν και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Η συνέντευξη αυτή παρουσιάζεται με τον τρόπο της ερώτησης και απάντησης, και όχι με τον συνηθισμένο για το Foreign Affairs τρόπο της κλασσικής κειμενογραφικής ανάλυσης.
Εκτός από την συνέντευξη του Τούρκου προέδρου, ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, Kerim Uras, αναφέρεται στον ρόλο της Τουρκίας μέσα στο ΝΑΤΟ αλλά και στον τρόπο με τον οποίο βλέπει τα μεγάλα ζητήματα της περιοχής, δίνοντας έμφαση στους μοχλούς που της προσφέρει η ανθούσα οικονομία της.Ο καθηγητής του Παντείου, Μάριος Λ. Ευρυβιάδης γράφει για το νέο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις τρεις ευκαιρίες που έχουν ανακύψει για τις εθνικές προσπάθειες της Ελλάδας. Αν οι ευκαιρίες αυτές τύχουν μιας αποδοτικής αντιμετώπισης μπορούν να σημάνουν μια ουσιαστική αναβάθμιση της ισχύος της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δρ. Θεόδωρος Τσακίρης, επικεφαλής για θέματα ενέργειας στο ΕΛΙΑΜΕΠ, αναλύει τις ενεργειακές εξελίξεις στις ΑΟΖ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, και τα ενδεχόμενα που προκύπτουν εξαιτίας των εξελίξεων αυτών για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες.
Ακόμη, ο Θεόδωρος Ι. Θεοδώρου, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών, γράφει για την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και το πώς, παρά τις όποιες προσπάθειες της Τουρκίας, η συνύπαρξη με τους χριστιανούς είναι αρμονική, δημιουργώντας ένα σπάνιο πρότυπο για τον κόσμο.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο μέτωπο της οικονομίας, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Roger C. Altman, καταθέτει τα επιχειρήματά του για το πώς η οικονομική κρίση στην Δύση έχει εξελιχθεί και το πώς η Αμερική και Ευρώπη θα βγουν τελικά ισχυρότερες μέσα από αυτήν. Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι η Ευρώπη έχει καθυστερήσει.
Ο δημοσιογράφος και αναλυτής του Time και του CNN, Fareed Zacharia, θέτει το ζήτημα της ποιότητας της δημοκρατίας στην Αμερική, ιδίως μετά τις εξελίξεις στην οικονομία της και προτείνει έναν στενότερο συντονισμό με την Ευρώπη προς όφελος και των δύο.
Ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Austan Goolsbee, μας θυμίζει τον «μαγικό» τρόπο με τον οποίον ο πρώην πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Πολ Βόλκερ, τιθάσευσε τις αγορές και τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την δεκαετία του 1970 και πώς ακόμα και σήμερα οδηγεί την αμερικανική οικονομία –και, άρα, και εκείνη του κόσμου – σε μια καλύτερη ισορροπία έναντι των αγορών που μέχρι πρότινος δρούσαν ανεξέλεγκτα.
Σε ένα σημαντικό κείμενο, οι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, Χριστίνα Ιωάννου και Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, ξεκαθαρίζουν το σκηνικό σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα της Κύπρου και αποδίδουν ευθύνες στις πολιτικές που ακολουθήθηκαν επί προεδρίας Χριστόφια. Ο τρόπος με τον οποίο η Κύπρος έχασε τα οικονομικά της πλεονεκτήματα και σήμερα βρίσκεται υπό την πίεση της τρόϊκας και των διεθνών πιστωτών είναι χαρακτηριστικός και δίνει μαθήματα σχετικά με τις ενέργειες τις οποίες δεν πρέπει να ακολουθούν τα σύγχρονα κράτη.
ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΝΑΤΟ
Για το ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και τις αμυντικές δυνατότητες εν μέσω κρίσης γράφει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μιχαήλ Κωσταράκος, περιγράφοντας τις δυνατότητες της χώρας, ιδίως σε συνδυασμό με την στρατηγική της «Έξυπνης Άμυνας» που αρχίζει να εφαρμόζει η Συμμαχία.
Τις απόψεις τους για την μετεξέλιξη του ΝΑΤΟ καταθέτουν και οι εν Αθήναις πρέσβεις της Βρετανίας, David Landsman και της Γαλλίας, Jean Loup Kuhn-Delforge.
Η Linda Robinson, συνεργάτης για θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στο Council on Foreign Relations, γράφει για τον διπλό ρόλο των Ειδικών Επιχειρήσεων, τόσο σε επιδρομές και χτυπήματα ακριβείας όσο και σε μακροχρόνιες προσπάθειες σταθεροποίησης μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Τους μακραίωνους κοινωνικούς και πολιτιστικούς δεσμούς του Αζερμπαϊτζάν με την Ελλάδα αναδεικνύει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Λέιντεν της Ολλανδίας και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ, Ευάγγελος Βενέτης, μέσα από ένα άρθρο γεμάτο από ιστορικές αναδρομές. Οι δεσμοί των δύο χωρών είναι χρήσιμο να αναπτυχθούν περαιτέρω σήμερα, για γεωστρατηγικούς και ενεργειακούς λόγους, αφου, όπως είναι γνωστό, το Αζερμπαϊτζάν αποτελεί την δυτική πύλη για τα ενεργειακά αποθέματα της Κασπίας, εκτός από το ότι και το ίδιο διαθέτει σημαντικές ενεργειακές πηγές.
ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΟΥ ΕΧΟΥΝΤ ΜΠΑΡΑΚ
Το προφίλ μιας από τις πλέον εξέχουσες, αν και αμφιλεγόμενες, προσωπικότητες του Ισραήλ, εκείνης του Εχούντ Μπαράκ, σκιαγραφεί ο διευθυντής σύνταξης του Foreign Affairs των ΗΠΑ, Jonathan Tepperman, με αφορμή τις πρόσφατες εκλογές στο Ισραήλ.
ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Την συζήτηση σχετικά με την επίδραση της οικονομικής ανάπτυξης στο φυσικό περιβάλλον με αφορμή το βιβλίο της Λέσχης της Ρώμης, «Τα όρια στην Ανάπτυξη», και την κριτική που άσκησε σε αυτό ο Bjørn Lomborg από τις σελίδες του Foreign Affairs (τεύχος Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2012) συνεχίζουν οι επιστήμονες Frances Beinecke, Dennis Meadows, Jørgen Randers, John Harte και Mary Ellen Harte. Ο Lomborg ανταπαντά.
ΤΟΥ Λουκά Γ. Κατσώνη
ΠΗΓΗ: http://www.foreignaffairs.gr/articles/69157/loykas-g-katsonis/mia-matia-sto-teyxos-febroyarioy?page=show
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου