Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

ΥπΕξ: Πολύ Θετική Ανταπόκριση του Αζερμπαϊτζάν για Οικονομική και Ενεργειακή Συνεργασία με την Ελλάδα

«Πολύ θετική ανταπόκριση» στη βούληση της Αθήνας για διεύρυνση των οικονομικών και ενεργειακών σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν, βρήκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Κούρκουλας, κατά την επίσκεψή του στο Μπακού.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, όπως δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το ΑΠΕ-ΜΠΕ από την αζερική πρωτεύουσα, είχε σειρά επαφών με τους εκπροσώπους όλων των τομέων δυνητικής συνεργασίας, οι οποίες έγιναν σε «εξαιρετικά θετικό κλίμα».


Συναντήθηκε με τον υπουργό Ενέργειας και Βιομηχανίας, με τον υπουργό Πολιτισμού, τον υφυπουργό Εξωτερικών, τον πρόεδρο της κρατικής εταιρίας φυσικού αερίου SOCAR και με εκπρόσωπο του consortium που έχει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Σε συνέχεια της ανταλλαγής επισκέψεων, περί τα τέλη Απριλίου αναμένεται να μεταβεί στην αζερική πρωτεύουσα ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Αβραμόπουλος.

Ο κ. Κούρκουλας διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του, καθώς και τα ΜΜΕ που έδειξαν ενδιαφέρον για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ότι η Ελλάδα είναι οριστικά εντός του ευρώ, ότι οι εξαγωγές μας είναι ανταγωνιστικές και ενημέρωσε για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

«Στόχος μας είναι η αύξηση των εξαγωγών και η προσέλκυση επενδύσεων», τόνισε ο υφυπουργός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθώς και «η προώθηση της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα».

Οι δύο πλευρές συζήτησαν την υποψηφιότητα του αγωγού ΤAP, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη μέσω ελληνικού εδάφους και για τον οποίο η Ελλάδα υπέγραψε τον περασμένο μήνα διακρατική συμφωνία με την Αλβανία και την Ιταλία.

«Είμαστε πανέτοιμοι να υποδεχθούμε τον αγωγό» δήλωσε ο κ. Κούρκουλας προς την αζερική πλευρά, προβάλλοντας τα τεχνοοικονομικά πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης διέλευσης, καθώς και τη δυνατότητα να διπλασιαστεί η μεταφερόμενη ποσότητα από 10 BCM (δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) σε 20 BCM και να δημιουργηθούν διασυνδετήριοι αγωγοί για τη μεταφορά αερίου στις βαλκανικές χώρες.

Η υλοποίηση του αγωγού, όπως ανέφερε ο Έλληνας υφυπουργός στους συνομιλητές του, εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής που θέλει διαφοροποίηση των πηγών, των οδών και του ενεργειακού μίγματος, προκειμένου να υπάρξει η ζητούμενη ενεργειακή ασφάλεια.

Η τελική απόφαση για τον αγωγό TAP αναμένεται να ληφθεί από το Αζερμπαϊτζάν, τον Ιούνιο.

Στο πολιτικό πεδίο, ο Έλληνας υφυπουργός τόνισε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και εξέφρασε τη βούληση της χώρας μας να στηρίξει το Μπακού στη στρατηγική προσέγγισή του με την ΕΕ, στο πλαίσιο της Πολιτικής Ανατολικής Γειτονίας. Το Αζερμπαϊτζάν διαπραγματεύεται με την ΕΕ, Συμφωνία Σύνδεσης και η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014, δεσμεύτηκε να συμβάλει για την ενίσχυση της συνεργασίας Μπακού- Βρυξελλών.

Η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει, επίσης, με την τεχνογνωσία που διαθέτει στα ευρωπαϊκά θέματα, όπως μπορεί να συμβάλει και στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Ευρωπαϊκών Αγώνων στην Αζερική πρωτεύουσα, το 2015.

Ο τουρισμός είναι ένας ακόμη αναδυόμενος τομέας διμερούς συνεργασίας, που δείχνει τη δυναμική του με τα εγκαίνια απ΄ευθείας γραμμής Αθήνας- Μπακού, στις 28 Μαΐου, από την Aegean Airlines.

Από επιχειρηματικής πλευράς, η χθεσινή ημέρα ήταν αφιερωμένη στις διμερείς συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Αζέρων επιχειρηματιών, οι οποίες πλησίασαν τις 200.

Στο φόρουμ που ολοκληρώθηκε χθες βράδυ, συμμετείχαν γύρω στις 40 ελληνικές επιχειρήσεις και 100 αζερικές. Ακόμη δεν έχουμε ολοκληρώσει τις επαφές, ώστε να εξάγουμε συμπεράσματα από τις επαφές των επιχειρηματιών, αλλά η γενική εικόνα είναι ότι το αποτέλεσμα «ξεπέρασε τις προσδοκίες μας», μας είπε ο υφυπουργός, του οποίου η αποστολή ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου