Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Ηταν φούσκα οι Πειρατές στη Γερμανία;


Μόνο λίγους μήνες ύστερα από τις εκλογικές επιτυχίες και το Κόμμα των Πειρατών στη Γερμανία βλέπει το ποσοστό του να καταβαραθρώνεται. Πέρσι οι Πειρατές αποτελούσαν το κέντρο της προσοχής στο Βερολίνο και αντικείμενο λατρείας για τους 20άρηδες ψηφοφόρους. Σήμερα όμως «μοιάζουν σαν να έχασαν τον χάρτη του θησαυρού», γράφει το «Spiegel», καθώς αναλώνονται σε εσωκομματικές διαφωνίες, πισώπλατα μαχαιρώματα και έλλειψη κατεύθυνσης.
Ηταν φούσκα οι Πειρατές στη Γερμανία;
Την Τετάρτη παραιτήθηκε ο υπεύθυνος πολιτικής του κόμματος, Γιοχάνες Πόναντερ, επικαλούμενος «πολιτικούς λόγους» καθώς και την «τεράστια πτώση δημοτικότητας και το άσχημο αποτέλεσμα στις εκλογές της Κάτω Σαξονίας» 

Τον Απρίλιο οι δημοσκοπήσεις έδιναν στους Πειρατές ως και 13%, αναδεικνύοντάς τους στο τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στη Γερμανία. Μια σειρά από εντυπωσιακές επιτυχίες σε τοπικές εκλογές κρατιδίων αύξησαν τις προσδοκίες για τις γενικές εκλογές φέτος το φθινόπωρο.

Σήμερα όμως οι δημοσκοπήσεις δίνουν στους Πειρατές μόλις 3%.  Χρειάζονται επειγόντως αλλαγές. Η παραίτηση του Πόναντερ μοιάζει να ήταν μια καλή αρχή. Τους τελευταίους μήνες αποτελούσε στόχο επικρίσεων εντός του κόμματος και οι απαιτήσεις για την αποχώρησή του όλο και πλήθαιναν. Δεν του είχε μείνει σχεδόν κανένας σύμμαχος ανάμεσα στους Πειρατές.
Δεν είναι βέβαιο αν η μετά-Πόναντερ εποχή θα μειώσει τα αρνητικά δημοσιεύματα για το κόμμα. Άλλες παραιτήσεις κορυφαίων στελεχών τους τελευταίους μήνες δεν έφεραν θετικό αποτέλεσμα.
Οι δημόσιες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα μέλη των Πειρατών είναι τόσο συχνές που οι ψηφοφόροι έχουν χάσει τελείως την ουσία. Στις πιο πρόσφατες εκλογές _ στην Κάτω Σαξονία τον Ιανουάριο _ το κόμμα έφερε μόλις 2,1%.


ΠΗΓΗ: http://www.tovima.gr/world/article/?aid=502092

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου