Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Αρνητική η τρόικα στο νέο κυπριακό σχέδιο, πριν ακόμα αυτό υποβληθεί επίσημα


Του Αλέξανδρου Κασιμάτη
Μεγάλο εκνευρισμό   προκαλεί στην Τρόικα η σταθερή άρνηση της Κυπριακής πολιτικής ηγεσίας να αποδεχθεί το κούρεμα των καταθέσεων και ιδιαίτερα αυτών που προέρχονται από  ρωσικά συμφέροντα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ευρωπαίοι δεν κατανοούν  πως είναι δυνατόν να συζητούνται εναλλακτικά σχέδια  που προβλέπουν εξαιρετικά επώδυνα μέτρα, όπως η  δήμευση των ασφαλιστικών ταμείων ή και άλλων πόρων, προκειμένου να αποφευχθεί το κούρεμα στις καταθέσεις.

Γ. Νταίσεμπλούμ,  Β. Σόιμπλε και άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν  δηλώσει ότι πρότειναν στο Εurogroupνα μην κουρευτούν οι καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ και ότι η Κυπριακή πλευρά ζήτησε να συμπεριληφθούν όλες ανεξαρτήτως  οι καταθέσεις προκειμένου να είναι μικρό το κούρεμα στις μεγάλες καταθέσεις. Η επιμονή της Κύπρου να προστατεύσει τις ρωσικές καταθέσεις, έστω κι αν είναι βέβαιο ότι μετά από όλα αυτά τα χρήματα των ρώσων θα φύγουν από το νησί  δημιουργεί   ερωτήματα στην Τρόικα.
Η σθεναρή αντίδραση  της Κύπρου συνεχίζεται σε συνθήκες διεθνούς απομόνωσης του νησιού. Παραδοσιακοί σύμμαχοι όπως η Γαλλία έκλεισαν την πόρτα. Η σκληρή γραμμή της Κύπρου για το κούρεμα των καταθέσεων έρχεται σε αντίθεση και με την επίσημη στάση  της Ρωσίας. Οι Ρώσοι δεν είναι  διατεθειμένοι να βοηθήσουν την Κύπρο εκτός του πλαισίου του Ευρωπαικού σχεδίου διάσωσης και μάλιστα υπάρχουν και πληροφορίες ότι η ρωσική πλευρά ζήτησε τα ονόματα των ρώσων καταθετών στις κυπριακές τράπεζες.
Υπάρχουν μάλιστα και κύκλοι της Τρόικας που ισχυρίζονται  ότι ρώσοι ολιγάρχες  πιέζουν ασφυκτικά την κυπριακή ηγεσία για  το «όχι» στο κούρεμα, απειλώντας μεταξύ άλλων ότι αν χάσουν χρήματα θα αποκαλύψουν στοιχεία για τις συναλλαγές με τις κυπριακές τράπεζες  που θα προκαλέσουν πολιτικό σάλο. Βεβαίως όλα αυτά κινούνται στο παρασκήνιο  μιας σκληρής διαπραγμάτευσης, αλλά η ουσία είναι ότι η Τρόικα  έχει ουσιαστικά απορρίψει την εναλλακτική πρόταση της Κύπρου πριν υποβληθεί επισήμως.


Πηγή: Αρνητική η τρόικα στο νέο κυπριακό σχέδιο, πριν ακόμα αυτό υποβληθεί επίσημα | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/6204/arnitiki-i-troika-sto-neo-kypriako-shedio-prin-akoma-ayto-ypovlithei-episima#ixzz2OBZmlaj8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου