Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Το Παρασκήνιο της Επίσκεψης του Μίλερ της Gazprom

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη Αλεξέι Μίλερ στην Αθήνα μεσούσης της διαπραγμάτευσης Κύπρου - Ρωσίας για τη σωτηρία της πρώτης με εμπλοκή και της εταιρείας του (Γκαζπρόμ), έδωσε τροφή σε σενάρια για ανάληψη μεσολαβητικού ρόλου από την Ελλάδα.
Παρ ότι πηγές της εταιρείας έλεγαν ότι η χθεσινή συνάντηση είχε συμφωνηθεί κατά την επίσκεψη Μίλερ πριν από οκτώ μέρες, το κλίμα σεναριολογίας ενίσχυσε το γεγονός ότι ο κ. Μίλερ συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη χωρίς την παρουσία άλλου, ενώ από την πλευρά του υπουργείου η πληροφόρηση που δόθηκε αργά το απόγευμα ενίσχυσε περισσότερο την άποψη ότι το αντικείμενο της συνάντηση ξεπερνούσε τα τρέχοντα θέματα.
Συγκεκριμένα, πηγές του υπουργού έλεγαν ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν μόνο θέματα επενδύσεων. Όταν δε ρωτήθηκε ο υπουργός τι είδους επενδύσεις, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι η Γκαζπρόμ είναι ενεργειακή εταιρεία και άραοι επενδύσεις είναι ενεργειακές.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι για να έρχεται δύο φορές σε τόσο σύντομο διάστημα ο κ. Μίλερ, σημαίνει ότι αξιολογεί θετικά την προοπτική της χώρας.

Εδώ πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κρατική ρωσική εταιρεία Γκαζπρόμ έχει εμπλακείστις συζητήσεις διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, καθώς έναντι του δανείου που διαπραγματεύονται οι δύο πλευρές, βρέθηκε στο τραπέζι η εξαγορά μιας κυπριακής τράπεζας από την Γκαζπρομ Μπάνκ, η παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης σε θαλάσσια μπλοκ της κυπριακής ΑΟΖ, όπως και η εμπλοκή της Γκαζπρόμ στο επενδυτικό σχέδιο κατασκευής του τερματικού φυσικού αερίου στο Βασιλικό.

Η δεύτερη συνάντηση του Ρώσου μάνατζερ, έγινε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔΓιάννη Εμίρηκαι το αντικείμενό της ήταν η συμμετοχή της ρωσικής εταιρείας στο διαγωνισμό για την εξαγορά της ΔΕΠΑ και οι ενδεχόμενες εμπλοκές που μπορεί να προκαλέσει η παρέμβαση της Γενική Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η σύμβαση για το αέριο

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, στη συνάντηση Μίλερ - Χατζηδάκη, έγινε ευρεία συζήτηση για τους όρουςμιας νέας σύμβασης παροχής αερίου μεταξύ ΔΕΠΑ και Γκαζπρόμ, καθώς αυτή που ισχύει λήγει το 2016.

Η ρωσική εταιρεία ανεπισήμως έχει αφήσει να διαρρεύσει ότι είναι διατεθειμένη να εξασφαλίσει την τροφοδοσία της χώρας με «φθηνό» φυσικό αέριο για τα επόμενα 30 χρόνια, εφ' όσον όμως εξασφαλίσει τον έλεγχο της ΔΕΠΑ.

Βεβαίως ο όρος «φθηνό αέριο» είναι εντελώς σχετικός, από τη στιγμή που στις νέες συμβάσεις περιορίζεται σημαντικά -έως και καταργείται- η συμμετοχή των τιμών πετρελαίου στον τύπο υπολογισμού της τιμής του αερίου, ενώ οι περισσότερες από τις εμπορικές συμβάσεις, με προτροπή και της ΕΕ έχουν μικρή χρονική διάρκεια και αποδυναμωμένες ρήτρες take or pay, ώστε ο αγοραστής να διαθέτει ευελιξία ως προς την επιλογή των προμηθευτών του.

Σε ό,τι αφοράστην κατάπτωση ή όχι της εγγυητικής επιστολήςπου θα καταθέσει η Γκαζπρόμ, σε περίπτωση που ανακηρυχθεί πλειοδότης, αλλά ή ίδια κρίνει μη συμφέροντες τους όρους που θα θέσει η Γ.Δ. Ανταγωνισμού της Ε.Επιτροπής, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη θέση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

Ωστόσο σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες αναζητείται νομική φόρμουλα για να καλυφθούν οι υποψήφιοι επενδυτές σε μία παρόμοια περίπτωση, καθώς το ίδιο θέμα θέτει και η Sintez, η δεύτερη ρωσική εταιρεία που ενδιαφέρεται για τη ΔΕΠΑ και το ΔΕΣΦΑ.

Ο CEO της τελευταίαςΑντρέι Κορολίεφ, σε πρόσφατη δημόσια παρέμβασή του εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της εταιρείας του, επειδή κατά την άποψή του το ΤΑΙΠΕΔ προσεγγίζει «ασύμμετρα» την ιδιωτικοποίηση των δύο εταιρειών φυσικού αερίου, καθώς μεταφέρει όλα τα ρίσκα στις «πλάτες των εταιρειών που πρόκειται να τις αποκτήσουν».

Τέλος, να σημειωθεί ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κ. Μίλερ έκανε γνωστόν στον Πρωθυπουργό με τον οποίο συναντήθηκε, το ενδιαφέρον της Γκαζπρόμ για συμμετοχή στους διαγωνισμούς που θα προκηρύξει η Ελλάδα, προκειμένουνα παραχωρήσει θαλάσσιες εκτάσεις για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Του Μιχάλη Καϊταντζίδη

ΠΗΓΗ: www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου