Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Η Κύπρος αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη-Συναγερμός στην ευρωζώνη για την Κύπρο



Τα οικονομικά στελέχη της ευρωζώνης παραδέχθηκαν το πόσο μαντάρα είναι το θέμα της Κύπρου στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν χθες, στην οποία συζητήθηκε η επιβολή ελέγχων στα κεφάλαια προκειμένου να προστατευθεί η ευρωζώνη στην περίπτωση κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας. 
Σε λεπτομερείς σημειώσεις της τηλεδιάσκεψης, τις οποίες έχει δει το Reuters, ένας από τους αξιωματούχους ανέφερε ότι «τα πνεύματα ήταν οξυμένα», γεγονός που έκανε δύσκολη την εύρεση λογικών λύσεων, ενώ ανέφερε ότι υπήρξαν «ανοικτές συζητήσεις για έξοδο της Κύπρου από την ευρωζώνη».Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν μέλη του Eurogroup Working Group, το οποίο απαρτίζουν υφυπουργοί Οικονομικών ή ανώτατα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών των 17 χωρών της ευρωζώνης, καθώς και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Της ομάδας προήδρευσε ο Αυστριακός Τόμας Βάιζερ. 

Η Κύπρος αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη, απόφαση που πολλοί από τους συμμετέχοντες περιέγραψαν ως ανησυχητική και αντιπροσωπευτική της ευρύτερης σύγχυσης που επικρατεί αναφορικά με την κατάσταση στη χώρα. 

«Η κυπριακή βουλή είναι προφανώς πολύ συναισθηματική και δεν θα αποφασίσει τίποτα. Αν η Κύπρος δεν αισθάνεται ότι μπορεί να συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη τότε αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για εμάς», δήλωσε ο Γάλλος εκπρόσωπος, σύμφωνα με τις σημειώσεις που έχει δει το Reuters.
«Δεν το έχουμε δει ποτέ αυτό». 

Ο Γερμανός εκπρόσωπος έκανε λόγο για ανάγκη να γίνουν περισσότερα γνωστά αναφορικά με τις εκροές κεφαλαίων από την Κύπρο προς τη Ρωσία και τη Βρετανία, και έδωσε έμφαση στο ότι «είμαστε έτοιμοι να βρούμε λύση αμέσως» αρκεί οι παράμετροι της διάσωσης που συμφωνήθηκαν από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης το Σάββατο να γίνουν σεβαστές.

Ο αξιωματούχος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να διαλυθούν οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου, οι οποίες βρίσκονται κοντά στην κατάρρευση, ενώ ανέφερε και την πιθανότητα η χώρα να φύγει από την ευρωζώνη. 

Στην περίπτωση εξόδου, ο αξιωματούχος δήλωσε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα για να προστατευθεί η υπόλοιπη ευρωζώνη από την επίπτωση και να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει μετάδοση της κρίσης στην Ελλάδα

Ένα θέμα που αναφέρθηκε επανειλημμένως κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ήταν οκίνδυνος μεγάλης φυγής κεφαλαίων όταν ανοίξουν πάλι οι κυπριακές τράπεζες, πιθανώς την Τρίτη. Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε πως η κατάσταση παρακολουθείται στενά και πως γίνονται τεχνικές προετοιμασίες για να περιοριστεί το ποσό της όποιας φυγής κεφαλαίων. 

«Πρέπει να περάσουν επιπλέον νόμοι. Γενικά είμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση», δήλωσε, σύμφωνα με τις σημειώσεις. «Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να περιορίσουμε τις μη εγκεκριμένες εκροές». 

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου συνέχισε τις διαπραγματεύσεις στη Μόσχα την Πέμπτη προκειμένου να δει αν μπορεί να βρεθεί τρόπος ώστε να συμμετάσχει η Ρωσία στη διάσωση, έτσι ώστε να μην επιβληθεί η έκτακτη εισφορά στους μεγαλοκαταθέτες στις κυπριακές τράπεζες - πολλοί από τους οποίους είναι Ρώσοι. 

Οι αγορές σε μεγάλο βαθμό έχουν αντιμετωπίσει με ψυχραιμία τα προβλήματα της Κύπρου, ενδεχομένως διότι υπολογίζουν πως η κατάρρευση μιας οικονομίας μόλις 17 δισ. ευρώ θα έχει περιορισμένες επιπτώσεις ή ότι στο τέλος θα βρεθεί λύση. 

«Οι αγορές πιστεύουν ότι θα βρούμε μια λύση και πως θα παρέχουμε περισσότερα λεφτά και αυτό μπορεί να μην ισχύει», δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με τις σημειώσεις που επικαλείται το Reuters. 

Κλείνοντας την τηλεδιάσκεψη, ο προεδρεύων χαρακτήρισε την κατάσταση θολή και εξέφρασεανησυχία αναφορικά με την απόφαση της Κύπρου να μην συμμετάσχει. «Η οικονομία θα καταρρεύσει στην Κύπρο ό,τι και να γίνει», φέρεται να δήλωσε. «Πιθανότατα θα επιβληθούν περιορισμοί στα κεφάλαια», τόνισε, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν και άλλες τηλεδιασκέψεις τις ερχόμενες ημέρες. 


Πηγή http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/765149/ArticleNewsWorld.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου