Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Στο τραπέζι Μπαρόζο - Μεντβέντεφ η κρίση στην Κύπρο

Η ρωσική Κυβέρνηση εκφράζει ανησυχία ότι η απόφαση για επιβολή τέλους επί των καταθέσεων στην Κύπρο ενδεχομένως να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, πηγή της Κυβέρνησης δήλωσε στο Ιταρ-Τας, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο να συζητηθεί το θέμα στην συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη Μόσχα, όπου συνέρχεται η σύνοδος Ρωσίας-ΕΕ.


Η ίδια πηγή δήλωσε ότι το παράδειγμα της Κύπρου ενδεχομένως να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιταρ-Ταςς, ο Μεντβέντεφ στις συνομιλίες του αύριο με Ευρωπαίους αξιωματούχους θα τονίσει ότι η λύση της επιβολής τέλους στις καταθέσεις στις χώρες αυτές-όπως έγινε στη Κύπρο-δεν είναι η ενδεδειγμένη.

Νωρίτερα, ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Arkady Dvorkovich δήλωσε ότι η επιβολή τέλους επί των καταθέσεων αποτελεί ένα κακό προηγούμενο. Μιλώντας σε φοιτητές στη Μόσχα, είπε ότι αφού αποφασίστηκε επιβολή τέλους στην Κύπρο αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες χώρες. «Αφού συνέβηκε στην Κύπρο, είναι πιθανόν να συμβεί οπουδήποτε», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει πως τα χρήματα του κόσμου δεν πρέπει να φυλάγονται στις τράπεζες και άρα το σύστημα δεν δουλεύει επαρκώς.

Σημείωσε ακόμη ότι εάν χαθεί η αξιοπιστία του κόσμου στο τραπεζικό σύστημα, θα χρειαστούν χρόνια να επανακτηθεί.
Πηγή: Καθημερινή της Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου