Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Krugman: Αναπόφευκτο το κούρεμα στην Κύπρο, πρέπει να βγει από το ευρώ


Η Κύπρος κατάφερε να συνδυάσει όλα όσα πήγαιναν στραβά στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, γράφει ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman στο σημερινό blog του.

1. Έναν εκτός ελέγχου τραπεζικό κλάδο που στηρίζεται πάνω σε ένα μη βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο.
2. Μία φούσκα του εγχώριου real estate στο μέγεθος της ισπανικής ή της ιρλανδικής.
3. Τεράστια εσωτερική υπερτίμηση, με το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών να ξεπερνά το 2008 το 15% του ΑΕΠ.
Τι μπορεί να γίνει; Αναρωτιέται ο Krugman. Και ξεκαθαρίζει ότι η Κύπρος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, που κυρίως έχουν τη μορφή καταθέσεων. Κάτι που σημαίνει ότι ένα κούρεμα των καταθέσεων είναι αναπόφευκτο.
Σύμφωνα με τον Krugman, το αρχικό λάθος (του Eurogroup) έγινε με κοινή ευθύνη των Ευρωπαίων και των Κυπρίων.
“Στο τέλος, όλα μάλλον θα καταλήξουν σε κάποια εκδοχή αυτού που έπρεπε να έχει γίνει από την αρχή. Σε ένα μεγάλο haircut στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ”, σημειώνει. 
Προσθέτει, όμως, ότι ακόμα και μετά από αυτό, η κατάσταση δεν θα είναι υπό έλεγχο. Υπάρχει ακόμα μία φούσκα ακινήτων έτοιμη να σκάσει, ένα τεράστιο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας και μετά τη διάσωση, η Κύπρος, θα έχει χρέος ίσο με το ελληνικό.
Η λύση της Ισλανδίας είναι καλύτερη για την Κύπρο από ό,τι για την ίδια την Ισλανδία, επισημαίνει ο Krugman, καθώς μία επιστροφή στην κυπριακή λίρα και υποτίμηση του νομίσματος θα φέρει ενίσχυση του τουρισμού.
“Αλλά θα είναι οι Κύπριοι, που δεν έχουν συμφιλιωθεί με την ιδέα του τέλους του αδιέξοδου επιχειρηματικού τους μοντέλου, πρόθυμοι να καταφύγουν εκεί;”, λέει ο Krugman.


Πηγή: Krugman: Αναπόφευκτο το κούρεμα στην Κύπρο, πρέπει να βγει από το ευρώ | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/6181/krugman-anapofeykto-koyrema-stin-kypro-prepei-na-vgei-apo-eyro#ixzz2OBct4rb6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου