Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Ο ΟΟΣΑ συντάσσεται με την άποψη του Eurogroup για το haircut στις καταθέσεις


Να μην πληρώνουν οι φορολογούμενοι τις διασώσεις των τραπεζών ζητά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, W. Schaeuble, υπονοώντας στην ουσία ότι η λύση που υιοθετήθηκε στην Κύπρο, με τη συμμετοχή των καταθετών στα σχέδια διάσωσης πιθανόν να συνεχιστεί και σε άλλες περιπτώσεις.
Η παρέμβαση αυτή του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών δημιουργεί νέα δεδομένα στις ισορροπίες της ευρωζώνης, οι οποίες έχουν διαταραχθεί επικίνδυνα, έρχεται σε πλήρη ταύτιση με τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, J. Dijselbloem, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες ανέφερε ότι το κυπριακό μοντέλο διάσωσης θα αποτελέσει «οδηγό» για τις μελλοντικές στηρίξεις εντός της ευρωζώνης.

Νωρίτερα, και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Pier Carlo Padoan ταυτίστηκε πλήρως με τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, καθώς χαρακτήρισε βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση το πλήγμα που υπέστησαν οι μεγαλοκαταθέτες των κυπριακών τραπεζών, μετά την επιβολή haircut στις καταθέσεις άνω των 100 χιλ. ευρώ.

Ήδη το www.bankingnews.gr σας είχε προειδοποιήσει ότι σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, το μοντέλο που ευαγγελίστηκε ο πυρήνας της ευρωζώνης, περί αποκοπής του «ομφάλιου λώρου» μεταξύ χρηματοπιστωτικού τομέα και των κυβερνήσεων φαίνεται ότι βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή.

Οι Ευρωπαίοι άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου. Αυτή τη φορά όμως η μετατόπιση των ισορροπιών λαμβάνει σεισμικές διαστάσεις. Αφού οι καταθέσεις δεν θεωρούνται ασφαλείς, τίποτα δεν είναι ασφαλές στις αδύναμες χώρες και στις τράπεζες τους. Οι καταθέσεις βρίσκονται άλλωστε στην πρώτη θέση της κλίμακας του ρίσκου των assets. Από τις στιγμή που θίχτηκαν αυτές, όλα τα υπόλοιπα assets, ομόλογα, χρεόγραφα, και άλλα, είναι εξαιρετικά επικίνδυνα.

Οι Γερμανοί, και γενικότερα ο πυρήνας της ευρωζώνης, θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να θέσουν ένα τέλος σε οποιαδήποτε προοπτική ανάκαμψης των αδύναμων χωρών με την προσέλκυση κεφαλαίων. Η ανάπτυξη που ζητούσε ο Νότος μέσω εισροών ιδιωτικών κεφαλαίων σε αντίθεση με τη λιτότητα που ευαγγελίζεται η Γερμανία και οι «δορυφόροι» της, διεκόπη βάναυσα με την κατακόρυφη αύξηση του ρίσκου που προκάλεσε η απόφαση του Eurogroup.

Όμως τα σημάδια της μετάδοσης της κρίσης, τα οποία είναι εμφανή ήδη στην Ελλάδα, κανείς δεν γνωρίζει μέχρι που μπορούν να εισχωρήσουν. Η Ευρώπη παίζει «ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι» παρά τις προειδοποιήσεις των αναλυτών.

Παρέμβαση για το haircut στις καταθέσεις πραγματοποίησε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Pedoan, για το haircut στις καταθέσεις άνω των 100 χιλ. ευρώ.

Ο Padoan στην ουσία συντάσσεται με την άποψη του Eurogroup και του επικεφαλής του Jeroen Dijsselbloem, για τη συμμετοχή των μεγαλοκαταθετών στις αναδιαρθρώσεις χρέους.
Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε το haircut στις καταθέσεις των μεγαλοκαταθετών, ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι η κυπριακή κρίση δεν θα επηρεάσει γενικότερα την παγκόσμια οικονομία. 

Ο δρόμος ανοίγει πλέον για την επιβολή του «κυπριακού μοντέλου» στις μελλοντικές τραπεζικές διασώσεις στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, καθώς ο ένας μετά τον άλλον κορυφαίοι αξιωματούχοι, τάσσονται υπέρ της συμμετοχής των μεγαλοκαταθετών σε αυτές. Στόχος είναι πλέον το βάρος των διασώσεων να φύγει από τις πλάτες των Ευρωπαίων φορολογουμένων και να το επωμιστούν και οι μεγαλοκαταθέτες. 

O αξιωματούχος του ΟΟΣΑ αναφέρθηκε και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων και να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω νομισματικής χαλάρωσης.

www.bankingnews.g
r

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου