Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

FT: Πληρώστε για το ΝΑΤΟ ή καταργείστε το



Το να είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις νέες απειλές απαιτεί στρατιωτικές δυνατότητες, αλλά κανείς δεν θέλει να πληρώσει το λογαριασμό. Η σημαντικότερη στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο χάνει έναν πόλεμο και ψάχνει για έναν ρόλο, σχολιάζει ο Philip Stephens.
Το ΝΑΤΟ θα αμφισβητούσε το ότι η αποχώρηση από το Αφγανιστάν σηματοδοτεί μια ήττα. Οι Ταλιμπάν δεν επικράτησαν στο πεδίο της μάχης. Ο συνασπισμός του ΝΑΤΟ «μεταβιβάζεται» στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας. Μερικά στρατεύματα θα μείνουν πίσω σε ένα εκπαιδευτικό ρόλο. Αυτό είναι όλα αλήθεια. Αλλά σε σχέση με το αίμα και τα χρήματα που δαπανήθηκαν σε μια αποστολή με σκοπό τη δημιουργία μιας λαμπρής δημοκρατίας στο Αφγανιστάν, αυτό που απέμεινε δεν μοιάζει με νίκη. Είμαστε μάρτυρες σε μια έξοδο χωρίς στρατηγική.

Αυτό βάζει τη συμμαχία σε ένα είδος διλήμματος. Της έκλεψαν την ιδρυτική αποστολή της από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Ούτε ένας πυροβολισμός δεν έπεσε από οργή. Στις επόμενες δεκαετίες ολόκληρες στρατιές θυσιάστηκαν για τον σχεδιασμό και τον επανασχεδιασμό αυτού που αποκαλούν μια νέα στρατηγική αντίληψη για να ανανεωθεί ο σκοπός του οργανισμού.
Στην πραγματικότητα, το ΝΑΤΟ έχει σωθεί από τα γεγονότα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ασχολήθηκαν με τις νέες δημοκρατίες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης και τη διαμόρφωση ενός επισφαλούς modus vivendi με τη Ρωσία. Στη συνέχεια ήρθαν οι πόλεμοι στα Βαλκάνια, στο Αφγανιστάν και τη Λιβύη. Το ΝΑΤΟ ήταν ένας αναχρονισμός, αλλά τουλάχιστον είχε κάτι να κάνει. Όπως το θέτει ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο γενικός γραμματέας, έγινε μια «λειτουργική» συμμαχία.
Υπήρχαν μεγάλες ελπίδες. Κάποιο διάστημα, – θυμηθείτε αυτές τις μεθυστικές ημέρες κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τζορτζ Μπους, όταν οι ΗΠΑ φιλοδοξούσαν σε μόνιμη παγκόσμια ηγεμονία – φάνηκε ότι το ΝΑΤΟ θα ήταν ο αστυνομικός του κόσμου.
Οι «εκτός περιοχής» επιχειρήσεις ήταν πολύ στη μόδα στην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Το Αφγανιστάν, όπως είχε προβλεφθεί με βεβαιότητα, θα ήταν μόνο η πρώτη από τις πολλές επιτυχίες. Ακόμη και οι ειρηνιστές Γερμανοί έκαναν τα στραβά μάτια στο σύνταγμά τους και έστειλαν στρατεύματα πέρα ​​από τις ακτές της Ευρώπης.
Αυτό ήταν τότε. Μια δεκαετία είναι πολλές ζωές στην γεωπολιτική. Η όρεξη για παρέμβαση έχει υπερκορεστεί – και περισσότερο στην Ουάσιγκτον. Ο Μπαράκ Ομπάμα θέλει να μείνει στην ιστορία ως ο πρόεδρος των ΗΠΑ που έφερε πίσω τα στρατεύματα. Οι εχθροί μπορούν να αντιμετωπιστεί από απόσταση με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τις ειδικές δυνάμεις. Η Συρία μπορεί να καταπολεμήσει τον δικό της εμφύλιο πόλεμο. Όσο για τη Γερμανία, έχει υιοθετήσει ξανά το ελβετικό μοντέλο. Η κυβέρνηση του Βερολίνου βρήκε τον μπελά της για την αποστολή μερικών στρατιωτών για να επιβλέψουν την αποχώρηση των Γερμανών υπηκόων από τη Λιβύη.
Η απουσία του πολέμου δεν στερεί από τη συμμαχία το λόγο ύπαρξης. Αν η Δύση έμαθε τίποτα για τη μετα-ψυχροπολεμική εποχή, αυτό είναι ότι η ζωή είναι απρόβλεπτη. Η Μέση Ανατολή φλέγεται, το Ιράν κατασκευάζει βόμβα και οι εξτρεμιστές της τζιχάντ εξαπλώνονται στην Αφρική. Ο κυβερνο​​χώρος έχει προσθέσει στην απειλή της μαζικής διακοπής τη μαζική καταστροφή. Τα αναπτυσσόμενα κράτη, που δεν είναι όλοι τους φυσικοί σύμμαχοι, ξοδεύουν περισσότερα για τις ένοπλες δυνάμεις τους.
Υπάρχει ακόμα κάτι που πρέπει να ειπωθεί επίσης για τη συλλογική ευρωπαϊκή άμυνα. Τα σκουριασμένα τανκς της Ρωσίας δεν θα φτάσουν ποτέ στις πεδιάδες της κεντρικής Ευρώπης, αλλά το Κρεμλίνο του Βλαντίμιρ Πούτιν απειλεί. Στην κεντρική Ασία, τον Καύκασο και την Ουκρανία έχει αρχίσει η αποκατάσταση της επικυριαρχίας πάνω από τον παλιό σοβιετικό χώρο. Ο Πούτιν ποτέ δεν ξεπέρασε ποτέ την απώλεια της ρωσικής αυτοκρατορίας. Μια εξωτερική πολιτική που βασίζεται σε ένα παράπονο προσφέρει μια βολική δικαιολογία για τις εγχώριες αποτυχίες. Παραδόξως, το σχέδιο του ΝΑΤΟ για την πυραυλική άμυνα κατά του Ιράν χαρακτηρίζεται ως διαβολικό αμερικανικό σχέδιο για τη δημιουργία μιας πυρηνικής πρώτης επίθεσης ενάντια στη Μόσχα. Τέτοιες είναι οι αυταπάτες της παρακμής.
Ο Ράσμουσεν είναι προκατειλημμένος, αλλά η ομιλία του στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου τον περασμένο μήνα είχε καλά επιχειρήματα. Παραδέχθηκε, ωστόσο την μάλλον σημαντική εμπλοκή. Ένα σωστά «προετοιμασμένο» ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση νέων απειλών απαιτεί στρατιωτικές δυνατότητες. Θα πρέπει να πληρωθούν. Κανείς δεν θέλει να πληρώσει το λογαριασμό.
Η λιτότητα εκτρέφει εφησυχασμό. Τα περισσότερα από τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ εδώ και πολύ καιρό έχουν εγκαταλείψει την υποτιθέμενη δέσμευση να δαπανούν το 2% του εθνικού εισοδήματος για την άμυνα. Τώρα ψάχνουν για ένα «μέρισμα» μετά το Αφγανιστάν. Η Βρετανία και η Γαλλία, σε σχετικούς όρους αυτοί που δαπανούν τα περισσότερα στην ευρωπαϊκή πλευρά, αδειάζουν τις ένοπλες δυνάμεις τους.
Ο μικρός ενθουσιασμός αυτών των δύο εθνών για ξένη επέμβαση, είτε στη Λιβύη, τη Συρία ή το Μάλι, βρίσκεται σε αντίστροφη αναλογία με την προθυμία τους να δαπανήσουν χρήματα. Οι στρατιωτικοί προϋπολογισμοί αλλού στην Ευρώπη κινούνται κάτω του 1 τοις εκατό. Ακόμη και οι πρώην κομμουνιστικές χώρες που σημαίνουν συναγερμό για τις προθέσεις της Ρωσίας έχουν τσεκουρώσει τις δικές τους δυνάμεις.
Όσο οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες να πληρώσουν το λογαριασμό, αυτά θα μπορούσαν να παραληφθούν. Το μερίδιο της Ουάσιγκτον για τις δαπάνες του ΝΑΤΟ έχει φτάσει από 50 σε σχεδόν 75%. Αλλά οι περικοπές έχουν ρίξει την αυλαία στην εποχή της αμερικανικής στρατιωτικής αφθονίας. Ακόμα και αν ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο επιτύχουν δημοσιονομική συμφωνία, ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ αντιμετωπίζει βαθιές περικοπές. Οι πολιτικοί στην Ουάσιγκτον δεν είναι πρόθυμοι να πληρώσουν το τίμημα της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Είναι κάτι που το ΝΑΤΟ πρέπει να αλλάξει. Όποιος θεωρεί ότι οι αναπτυγμένες χώρες μπορούν να αντέξουν οικονομικά να δαπανήσουν λιγότερα για τη διαφύλαξη της ασφάλειάς τους, δεν έχουν παρά να ρίξουν μια ματιά στα γεγονότα στη Μέση Ανατολή και το Μαγκρέμπ, στη διάδοση των πυρηνικών, στις συγκρούσεις στον κυβερνοχώρο ή στους βίαιους εξτρεμιστές που κατοικούν στα αποτυχημένα κράτη.
Αυτό που όλες αυτές οι απειλές έχουν κοινό είναι ότι απαιτούν συλλογική άμυνα. Αλλά ακόμη και καθώς μειώνουν τις δαπάνες τους, οι κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ προτιμούν την ψευδαίσθηση της απαραβίαστης εθνικής κυριαρχίας στην συγκέντρωση των ικανοτήτων και την ανταλλαγή μυστικών. Η παρούσα προσέγγιση καταδικάζει τελικά το ΝΑΤΟ σε αργό θάνατο από χιλιάδες περικοπές δαπανών. Το πιο ειλικρινές που θα μπορούσαν να κάνουν είναι απλά να το κλείσουν.
  
ft
πηγή: antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου