Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

«Οι δαίμονες του πολέμου απλώς κοιμούνται»

Η κρίση και η σύγκρουση που προκαλεί στην Ευρώπη μπορεί να κλιμακωθεί εξαιρετικά επικίνδυνα, προειδοποιεί με συνέντευξή του στο περιοδικό «der Spiegel» ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.
Το Κόσοβο δεν είναι τόσο μακριά, θυμίζει ο Γιουνκέρ...Το Κόσοβο δεν είναι τόσο μακριά, θυμίζει ο Γιουνκέρ...« Όποιος πιστεύει ότι δεν υφίσταται πλέον το ζήτημα του πολέμου και της ειρήνης, ίσως κάνει ένα τεράστιο σφάλμα. Οι δαίμονες δεν έχουν φύγει, απλώς κοιμούνται, όπως απέδειξε ο πόλεμος στη Βοσνία και το Κόσοβο» υποστηρίζει ο κ. Γιουνκέρ.
Όπως το 1913
Εξηγεί ότι διακρίνει στην τρέχουσα κατάσταση εντυπωσιακές ομοιότητες με το 1913, όταν πολλοί πίστευαν ότι στην Ευρώπη δεν θα μπορούσε να ξεσπάσει ένας πόλεμος. «Οι συνθήκες την Ευρώπη του 2013 μοιάζουν εντυπωσιακά με εκείνες που υπήρχαν πριν από 100 χρόνια» λέει και θεωρεί ως επικίνδυνη εκδήλωση οργής τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ελλάδα και την Ιταλία.
«Για τη γενιά μου», λέει ο Γιουνκέρ, «το ενιαίο νόμισμα ήταν στοιχείο για την πολιτική της ειρήνης. Τώρα βλέπω με λύπη μου ότι πολλοί χάνονται σε τοπικισμούς. (...) Ο τρόπος με τον οποίο κάποιοι Γερμανοί πολιτικοί επιτέθηκαν στην Ελλάδα, όταν ολίσθαινε στην κρίση, άφησε βαθιές πληγές. Εξ ίσου με τρομάζουν, όμως, οι εικόνες των διαδηλωτών στην Αθήνα, με πανό που δείχνουν τη Γερμανίδα καγκελάριο με στολή ναζί. Αίφνης ενισχύθηκαν τα αισθήματα οργής από τα οποία κάποιος θα πίστευε ότι έχουμε απαλλαγεί. Επίσης η προεκλογική καμπάνια στην Ιταλία ήταν υπερβολικά εχθρική προς τη Γερμανία και ως εκ τούτου αντιευρωπαϊκή».
Η προσήλωσή του στην ιδέα των μεταρρυθμίσεων και της ακόμη μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ενοποίησης, λέει ο Γιουνκέρ, είναι θέμα ρεαλισμού. Στο μέσον του 21ου αιώνα η Ευρώπη θα αντιπροσωπεύει μόλις το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά ήδη το 80% της οικονομικής ανάπτυξης έρχεται από άλλες περιοχές του πλανήτη. Η μόνη ελπίδα της ηπείρου μας, να παραμείνει σημαντική στο παγκόσμιο σκηνικό, είναι η Ενωμένη Ευρώπη. «Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας γνωρίζουν ότι η γνώμη τους ακούγεται σε διεθνές επίπεδο, μόνο επειδή μιλούν μέσα από το μεγάφωνο της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Ο κ. Γιουνκέρ μπορεί να θεωρεί ότι κάποιοι Γερμανοί πολιτικοί έκαναν μεγάλο λάθος όταν επιτέθηκαν στην Ελλάδα, στην αρχή της κρίσης, αλλά δεν σκοπεύει να αποκηρύξει την πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ, ακόμη και αν διαφωνεί ριζικά μαζί της σε θέματα όπως τα ευρωομόλογα. Εχει ήδη υποσχεθεί ότι θα στηρίξει ενεργά την προεκλογική καμπάνια των Χριστιανοδημοκρατών για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Του ΘΟΔΩΡΗ ΚΟΥΒΑΚΑ
ΠΗΓΗ: http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=349654


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου