Η εφημερίδα σχολιάζει ότι το «ασυνήθιστο» αίτημα προκύπτει από την «απεγνωσμένη» προσπάθεια των Κυπρίων αξιωματούχων να αποφύγουν το κούρεμα των καταθέσεων στις τράπεζες της χώρας, κάτι που πάντως έχει απορρίψει τόσο ο Κύπριος Πρόεδρος όσο και άλλοι αξιωματούχοι.
Η βρετανική εφημερίδα παραθέτει δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη για προσπάθεια όσο πιο γρήγορης εξόδου της Κύπρου από την κρίση, αλλά και τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου περί δυνητικής εξόδου της Κύπρου από το ευρώ λόγω των σκληρών απαιτήσεων της τρόικας.
Αναφορικά με το κυπριακό αίτημα, κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης δηλώνει στην εφημερίδα υπό το καθεστώς ανωνυμίας ότι «η μεταφορά αυτή θα ήταν δύσκολο να δικαιολογηθεί, δεδομένου ότι η χρηματοδότηση μόλις που επαρκεί για τις ελληνικές τράπεζες». Προσθέτει ότι η ελληνική οικονομία ακόμα χειροτερεύει, «με τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια στο σύστημα να είναι περισσότερα από όσα προβλέπονταν στα δυσμενή σενάρια».
Άλλος τραπεζίτης επισημαίνει στην εφημερίδα ότι ενδεχομένως θα προέκυπταν νομικά προβλήματα από την οικονομική στήριξη της Αθήνας προς τις κυπριακές τράπεζες.
Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή μετέτρεψαν τις τράπεζές τους στην Ελλάδα από θυγατρικές σε υποκαταστήματα όταν ξέσπασε η κρίση το 2009 για τα οποία υπεύθυνες υπό τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς είναι οι μητρικές με έδρα την Κύπρο. Όπως προσθέτουν οι Financial Times, η κυπριακή διάσωση θα περιελάμβανε 10 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κυρίως για την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή, που επλήγησαν σκληρά από τη συμμετοχή τους στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και τα υψηλά επίπεδα των μη-εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα.
ΠΗΓΗ: http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/65988
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου