Το συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών ενέκρινε την απαγόρευση εισόδου στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πάγωμα πόρων σε βάρος εννέα προσώπων. Οι πόροι ενός δημόσιου θεσμού που φέρεται ότι συνδέεται με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επίσης παγώνουν, είπαν διπλωμάτες.
Τα ονόματα του θεσμού και των προσώπων πρόκειται να δημοσιευτούν στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ αύριο, όταν τεθούν σε εφαρμογή οι κυρώσεις. Στην μαύρη λίστα βρίσκονται πλέον 87 ονόματα.
Οι υπουργοί Εξωτερικών σήμερα επίσης παρέτειναν τις ισχύουσες κυρώσεις οι οποίες έχουν επιβληθεί από την ΕΕ στο Ιράν για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για άλλον ένα χρόνο, ως τον Απρίλιο του 2014. Συνολικά 87 άνθρωποι έχουν πλέον γίνει στόχος ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και δέσμευσης πόρων.
Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ υπεραμύνθηκε των μέτρων αυτών, τα οποία χαρακτήρισε «απολύτως» δικαιολογημένα, κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για το συμβούλιο με τους 26 ομολόγους του.
Η ΕΕ έχει επιβάλει πολλαπλές κυρώσεις στο Ιράν και για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Η Τεχεράνη επιμένει ότι το πρόγραμμα αυτό έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς, αλλά η Δύση εκφράζει φόβους πως η Τεχεράνη θέλει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καταγγέλλουν συχνά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών στο Ιράν, ειδικά τη χρήση βασανιστηρίων και την επιβολή της ποινής του θανάτου.
Στα τέλη του 2012 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκάλεσε αγανάκτηση στην Τεχεράνη απονέμοντας το βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης σε δύο διαφωνούντες—στον Ιρανό κινηματογραφιστή Τζαφάρ Παναχί και στην συμπατριώτισσα του δικηγόρο Νασρίν Σοτουντέχ, αξιώνοντας την «άνευ όρων» απελευθέρωσή τους.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου