Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ Η ΚΟΡΕΑ Στρατηγικές απομόνωσης από την Πιονγκγιάνγκ - Μπλόκο και σήμερα στο Κάεσονγκ

Κλιμακώνει μέρα με τη μέρα την ένταση στην κορεατική χερσόνησο η Πιονγκγιάνγκ, καθώς το καθεστώς εμπόδισε και σήμερα το πρωί την είσοδο των νοτιοκορεατών εργαζομένων στο κοινό βιομηχανικό συγκρότημα Κάεσονγκ. Νοτιοκορεατικά μέσα μετέδωσαν ότι η Β.Κορέα έδωσε διαταγή στους νοτιοκορεάτες εργαζομένους να εγκαταλείψουν το Κάεσονγκ έως τις 10 Απριλίου, κάτι που διέψευσε επισήμως η Σεούλ.
Στρατηγικές απομόνωσης από την Πιονγκγιάνγκ - Μπλόκο και σήμερα στο Κάεσονγκ
Σήμερα το πρωί περίπου 40 αυτοκίνητα που περίμεναν τη σχετική άδεια, για να διασχίσουν τα σύνορα και να μεταβούν στο βιομηχανικό συγκρότημα, γύρισαν πίσω όταν τους ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα, ότι η διέλευση των συνόρων απαγορεύεται.

Συνολικά, 526 νοτιοκορεάτες και 421 οχήματα που έπρεπε να περάσουν στην άλλη πλευρά των συνόρων, ακύρωσαν τη διέλευση, σύμφωνα με το υπουργείο Ενοποίησης στη Σεούλ.
Το καθεστώς της χώρας πάντως δεν έχει ανακοινώσει, αυτές οι απαγορεύσεις, πόσο καιρό θα διαρκέσουν, αλλά δήλωσε ότι οι εκατοντάδες νοτιοκορεάτες που ήταν στη βιομηχανική ζώνη είναι ελεύθεροι να φύγουν.
Λίγη ώρα αργότερα το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο πηγές που δεν κατονόμασε, μετέδωσε ότι το καθεστώς της Πιονγκγιανγκ φέρεται να διέταξε όλους τους νοτιοκορεάτες εργαζόμενους στο Κάεσονγκ να το εγκαταλείψουν έως τις 10 Απριλίου.
Στρατηγικές απομόνωσης από την Πιονγκγιάνγκ - Μπλόκο και σήμερα στο Κάεσονγκ
Ωστόσο η Νότια Κορέα διέψευσε τις αναφορές των δικών της μέσων ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι το νοτιοκορεατικό υπουργείο Ενοποίησης, αρμόδιο για τις σχέσεις μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, ανέφερε ότι δεν έχει λάβει καμία επίσημη ενημέρωση από την πλευρά της Βόρειας Κορέας, στο έδαφος της οποίας, βρίσκεται το βιομηχανικό συγκρότημα Κάεσονγκ.
«Δεν υπήρξε καμία απαίτηση η οποία να αναφέρει ότι όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας μας πρέπει να απομακρυνθούν από το βιομηχανικό πάρκο έως τις 10 Απριλίου, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως από το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap», ανακοίνωσε το υπουργείο Ενοποίησης. «Η αναφορά του πρακτορείου βασίστηκε σε μια παρανόηση από σχετική ανακοίνωση των αρχών της Βόρειας Κορέας», εξήγησε αρμόδιο νοτιοκορεάτικο υπουργείο
Στρατηγικές απομόνωσης από την Πιονγκγιάνγκ - Μπλόκο και σήμερα στο Κάεσονγκ
Σύμφωνα με την επίσημη Σεούλ η παρανόηση προκλήθηκε από το αίτημα της Πιονγκγιανγκ να ζητήσει μια λίστα των εργαζομένων, που σχεδιάζουν να φύγουν από το συγκρότημα έως την συγκεκριμένη ημερομηνία.
«Το αίτημα του Βορρά σε διάφορες εταιρείες, για τη λίστα των εργαζομένων που επιστρέφουν στο Νότο έως τις 10 Απριλίου, έχει διαστρεβλωθεί και φάνηκε σαν η Βόρεια Κορέα να ζήτησε τη συνολική αποχώρηση των εργαζομένων», ανέφερε το υπουργείο Ενοποίησης.
Στρατηγικές απομόνωσης από την Πιονγκγιάνγκ - Μπλόκο και σήμερα στο Κάεσονγκ
Η τακτική αυτή της Πιονγκγιάνγκ ξεκίνησε χτες Τετάρτη όταν αποφασίστηκε να σταματήσουν οι μετακινήσεις των νοτιοκορεατών στο συγκρότημα Κάεσονγκ, το μοναδικό σύμβολο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα μέσα από τα σύνορα της Βόρειας Κορέας.
Ως αντίποινα η Σεούλ ανακοίνωσε ότι αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και το χειρότερο σενάριο μίας στρατιωτικής επέμβασηςπροκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια των εργαζομένων της.
ΗΠΑ: Σταματήστε τις απειλές
Ο Λευκός Οίκος κάλεσε την Τετάρτη τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις απειλές που εξαπολύει το κομμουνιστικό καθεστώς της Πιονγκγιανγκ κατά της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Η Βόρεια Κορέα πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές απειλές της και να προσπαθήσει να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Κάιτλιν Χέιντεν
Ο στρατός της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι έλαβε την τελική έγκριση για την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων πιθανών πληγμάτων με πυρηνικά όπλα.
Σε ανακοίνωσή του, την οποία επικαλείται το επίσημο βορειοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων KCNA, το Γενικό Επιτελείο του στρατού αναφέρει ότι ενημερώνει επίσημα την Ουάσινγκτον ότι «οι αμερικανικές απειλές θα συντριβούν μέσω πυρηνικών πληγμάτων. Η αδυσώπητη επιχείρηση των δυνάμεων της Βόρειας Κορέας εξετάστηκε τελειωτικά και εγκρίθηκε, τονίζεται στην ανακοίνωση.
Σε αυξημένη επιφυλακή ο στρατός της Κίνας
Σχέδια έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης στην Κορέα επεξεργάζεται ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας, ο οποίος έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, όπως δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στον κινεζικό στρατό, η οποία δεν κατονομάζεται.
Οι στρατηγοί του κινεζικού στρατού ανησυχούν για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην κορεατική χερσόνησο και για το ενδεχόμενο μαζικής άφιξης προσφύγων στην Κίνα, τόνισε η ίδια πηγή, η οποία συναντήθηκε πρόσφατα με κινέζους στρατηγούς.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι στρατηγοί ανησυχούν επίσης ότι η πρόσφατη επίδειξη ισχύος από τη Βόρεια Κορέα είναι πιθανό να οδηγήσει σε στρατιωτική αντιπαράθεση από μια λάθος κίνηση, με κίνδυνο ανάφλεξης στην κορεατική χερσόνησο.
Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης συμπεριλαμβάνουν την πιθανότητα να περάσουν κινεζικά στρατεύματα στη Βόρεια Κορέα, εάν ξεσπάσουν συγκρούσεις, για την περιφρούρηση της ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων και για την αποτροπή ενδεχόμενης πυρηνικής καταστροφής.
"Κανένας δεν αναφέρεται στον κίνδυνο να συμβεί στη Βόρεια Κορέα κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη στη Φουκουσίμα", φέρεται ότι δήλωσε κινέζος στρατηγός σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός επεξεργάζεται επίσης σχέδια για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου κύματος προσφύγων στην Κίνα.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κινεζικές αρχές ενίσχυσαν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, ωστόσο η κινεζική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου