Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Το Bloomberg …θυμίζει ότι ο Αναστασιάδης υποστήριξε το σχέδιο Ανάν


Την ανησυχία τους για την κυπριακή οικονομική κρίση εκφράζουν Τουρκοκύπριοι επιχειρηματίες σε ανταπόκριση του Tom Stoukas από την Αθήνα στο BLOOMBERG («Cyprus Turks Share Pain as Banking Crisis Revives Talk of Unity») καθώς ήταν ευρεία η διασύνδεση μεταξύ των δύο πλευρών της νήσου τα τελευταία χρόνια.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά οι Τουρκοκύπριοι δεν νοιώθουν καμία χαιρεκακία για την οικονομική κατάρρευση του ελληνοκυπριακού νότου, καθώς πλήττεται η εμπορική δραστηριότητα που είχε αναπτυχθεί την τελευταία δεκαετία. Προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν και οι 3.000 περίπου Τουρκοκύπριοι εργάτες που εργάζονται στο νότο, κυρίως στον τομέα της οικοδομής, όπως επισημαίνει ο Kemal Baykalli, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου.
Ο Kemal Baykalli ωστόσο, όπως και πολλοί άλλοι Τουρκοκύπριοι, θεωρεί ότι η τραπεζική κατάρρευση στην Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα συμφωνία για την επανένωση της νήσου. «Η λογική επιτάσσει να βρούμε έναν νέο τρόπο συνεργασίας σε αυτό το μικρό νησί για να ξεπεράσουμε την κρίση» δήλωσε.
Ο Καίσαρας Μαυράτσας, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, εξέφρασε ωστόσο επιφυλάξεις. «Το πιο λογικό και υπεύθυνο θα ήταν η επίλυση του κυπριακού, καθώς θα οδηγούσε στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά η ελληνοκυπριακή πολιτική, λογική και υπευθυνότητα είναι δυσεύρετη» σημείωσε.
Τα επίμαχα σημεία του σχεδίου Αννάν, το 2004, ήταν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, το καθεστώς των εποίκων από την Τουρκία και ο καταμερισμός εξουσίας στο αναμορφωμένο κράτος. Ο νυν Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, είχε ταχθεί τότε υπέρ του σχεδίου.
«Παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία για τον Αναστασιάδη να καταστεί ένας αληθινός ηγέτης, αλλά δεν είμαι πολύ αισιόδοξος καθώς ακόμη και μέλη του κόμματός του δεν συμφωνούν μαζί του» δήλωσε ο Καίσαρας Μαυράτσας.
Σύμφωνα με την ανταπόκριση οι Ελληνοκύπριοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στα κοιτάσματα φυσικού αερίου για την ανάκτηση μέρους των εισοδημάτων που έχασαν από την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τους συστήματος.
Όπως επισημαίνει ωστόσο ο κ. Μαυράτσας η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων παρέχει τη δυνατότητα για την επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία, συμπληρώνοντας ότι θα ήταν πολύ πιο ακριβό για την Κύπρο εάν διοχέτευε το αέριο μέσω της Ελλάδας.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Mehmet Ali Talat, προβάλλει τα πλεονεκτήματα που θα αποκτούσε η Κύπρος, εάν επιτυγχάνονταν συμφωνία για την επανένωση, εξαιτίας της αύξησης του τουρισμού και της οικοδομικής δραστηριότητας.
Η περιοχή των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο, τουριστικό θέρετρο άλλοτε της νήσου, παραμένει, μετά την τουρκική εισβολή, μια ουδέτερη ζώνη, κατεστραμμένη και αναξιοποίητη.
Ο Τούρκος Πρόεδρος, Abdullah Gul, σε δηλώσεις του στη Λιθουανία επεσήμανε ότι η χρηματοπιστωτική κρίση και η αλλαγή κυβέρνησης στον νότο παρέχουν νέες δυνατότητες. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, σημείωσε ωστόσο ότι η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την οικονομική κρίση τονίζοντας ότι «κάποιοι ζητούν την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων και επιχειρούν να εκμεταλλευτούν της δύσκολη και αδύναμη θέση μας. Δεν έχουμε την πρόθεση να ξεκινήσουμε άμεσα τις διαπραγματεύσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου