Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Βάλτε χέρι για να τονώσουμε την ανάπτυξη στην Ευρώπη, είπε ο Moscovici στον Schaeuble


Άμεση έκκληση προς τον Wolfgang Schaeuble να αποδεχθεί την αύξηση των δαπανών και τον υψηλότερο πληθωρισμό στη Γερμανία, ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, απεύθυνε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Pierre Moscovici, και μάλιστα την ώρα που οι δυο τους κάθονταν δίπλα-δίπλα, σε ομιλία τους σε φοιτητές, στο Στρασβούργο.

Ο Schaeuble απέφυγε, πάντως, να απαντήσει ευθέως, και περιορίστηκε σε δηλώσεις γύρω από την ανάγκη μιας στενότερης πολιτικής ένωσης στην Ευρώπη.
“Αυτή τη στιγμή, όλες οι χώρες ακολουθούν περιοριστική πολιτική, που σημαίνει ότι τραβούν το χειρόφρενο στις δαπάνες των προϋπολογισμών τους, ακόμα και εάν εμφανίζουν πλεόνασμα”, είπε ο Moscovici. “Εάν όλοι μαζί τραβήξουμε το χειρόφρενο, όλοι μαζί θα κολλήσουμε”.
Οι δηλώσεις του αυτές έρχονται την ώρα που η Γερμανία εμφανίζει εμπορικό πλεόνασμα και στοχεύει σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το 2014.
Η Γαλλία, από την άλλη πλευρά, έχει δηλώσει ότι δεν θα επιτύχει το στόχο της για μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ φέτος, γιατί οι περικοπές δαπανών σπρώχνουν τη χώρα στην ύφεση.
“Στη Γερμανία, δεν μιλάμε για λιτότητα, αλλά για μείωση του ελλείμματος”, είπε ο Schaeuble.
Και ο Moscovici απεύθυνε έκκληση για τέλος της στείρας συζήτησης ανάμεσα στη λιτότητα και την ανάπτυξη.
“Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι υπάρχει σύνδεσμος ανάμεσα στη λιτότητα και την ανεργία. Αυτό που ζητά η  κυβέρνησή μας είναι η εξισορρόπηση των πολιτικών προς την ανάπτυξη”, πρόσθεσε.
Όμως, ο Schaeuble τόνισε ότι οι χώρες της Ευρώπης θα πρέπει να αποκαταστήσουν τη δημοσιονομική τάξη, πριν να καταστεί εφικτή η στενότερη πολιτική ένωση. Η νομισματική πολιτική μπορεί να “αγοράσει χρόνο, αλλά δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα”, τόνισε. 


Πηγή: Βάλτε χέρι για να τονώσουμε την ανάπτυξη στην Ευρώπη, είπε ο Moscovici στον Schaeuble | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/7986/valte-heri-gia-na-tonosoyme-tin-anaptyxi-stin-eyropi-eipe-o-moscovici-ston-schaeuble#ixzz2PW8HEIRt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου