Ο πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, η θητεία του οποίου τελειώνει σε λίγες μέρες, ζήτησε από επιτροπή σοφών να βρει τα πιθανά κοινά σημεία του διχασμένου πολιτικού κόσμου της Ιταλίας.
«Οι ειδικοί πασχίζουν να επιλύσουν την κρίση στην Ιταλία, αλλά τα πολιτικά κόμματα της χώρας δεν μοιάζουν έτοιμα να συμβιβαστούν. Επιπλέον ανησυχίες προκαλεί το γεγονός πως η θητεία του προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο σε λίγο θα εκπνεύσει. Σύμφωνα με την άποψη της Ε.Ε., η κρίση στη Κύπρο κόπασε, αλλά μια άλλη, μεγαλύτερη κρίση έχει αρχίσει να αχνοφαίνεται: το αδιέξοδο που παρατηρείται στα πολιτικά κόμματα από τις προσπάθειες δημιουργίας μιας κυβέρνησης μετά τις εκλογές των μέσων του Φεβρουαρίου στην Ιταλία. Το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι παραμένει στη θέση του για τη μεταβατική αυτή περίοδο, αλλά είναι σαν μια κυβέρνηση σε αναμονή» σημειώνεται στη γερμανική ιστοσελίδα.
«Η Ε.Ε. και τα διεθνή χρηματιστήρια γίνονται ολοένα και πιο νευρικά μέρα με τη μέρα βλέποντας το πόσο αποπροσανατολισμένο είναι ένα χρεωμένο κράτος-μέλος της ευρωζώνης όπως η Ιταλία, πόσο πολύ φαίνεται να μεγαλώνει στη χώρα αυτή ένα μεγάλο πολιτικό κενό και πόσο πολύ επιταχύνεται προς τα κάτω η οικονομική δίνη. Απεγνωσμένος, ο πρόεδρος Ναπολιτάνο συγκάλεσε μια επιτροπή ειδικών που αποτελείται από αντιπροσώπους απ' όλα τα μεγάλα κόμματα και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με στόχο την εξεύρεση μιας λύσης στη πολιτική κι οικονομική κρίση της χώρας. Ξεκίνησαν δουλειά την Τρίτη 2 Απριλίου», σημειώνει το άρθρο της Deutche Welle, που δίνει κατόπιν μια εικόνα των εργασιών της «Ομάδας των Σοφών».
«Η επιτροπή των ειδικών, που ο Ναπολιτάνο αποκάλεσε «οι Σοφοί», χωρίζεται σε δυο ομάδες εργασίας: η μια επικεντρώνεται σε πολιτικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου του εκλογικού νόμου ενώ η δεύτερη πάνω σε οικονομικά και κοινωνικά μέτρα. Τα αποτελέσματα αναμένονται την επόμενη εβδομάδα», τονίζει το δημοσίευμα που επικαλείται και την άποψη ενός Ιταλού ανταποκριτή σε θέματα Ε.Ε. για την εφημερίδα «Avvenire», του Τζιοβάνι Ντελ Ρε, ο οποίος θεωρεί πως «[από την διεργασία αυτή] δεν πρόκειται να προκύψει κάτι σημαντικό. Το μόνο που θα κάνουν θα είναι να συγγράψουν μια έκθεση για το ποιές μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν στην Ιταλία. Αλλά η κουβέντα θα τελειώσει εκεί, αφού τα κόμματα δεν είναι ακόμη διατεθειμένα να συνεργαστούν μεταξύ τους».
«Το θέμα είναι», συνεχίζει το άρθρο, «πως οι δέκα Σοφοί δεν επιτρέπεται να λάβουν αποφάσεις, είναι εκεί μόνο για να παρέχουν μεταρρυθμιστικές προτάσεις και αναλύσεις. Αλλά όσο οι πολιτικοί δεν επιθυμούν να εργαστούν από κοινού, οι Ιταλοί υποθέτουν πως οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις δεν θα αξίζουν καν το χαρτί πάνω στο οποίο τυπώθηκαν».
Το άρθρο υποστηρίζει πως τα πολιτικά κόμματα της Ιταλίας «μετά από τους αρχικούς επαίνους, πλέον κριτικάρουν ανοικτά τον Ναπολιτάνο για την απόφαση δημιουργίας της επιτροπής σοφών. Ειδικά ο κεντροδεξιός συνασπισμός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποκάλεσε «χάσιμο χρόνου» τις εργασίες της επιτροπής και απαιτεί νέες εκλογές, κάτι που σύμφωνα με τον Ντελ Ρε είναι λάθος».
«Με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο θα καταλήξουμε στο ίδιο ακριβώς χάος που έχουμε και σήμερα. Κανένα κόμμα δεν θα έχει την πλειοψηφία στη Γερουσία κι όλα θα ξεκινούσαν από την αρχή. Το γεγονός θα είναι πολύ επικίνδυνο και για το ίδιο το ευρώ», επισημαίνει ο Ιταλός δημοσιογράφος.
«Στο μέσον αυτού του χάους, στον ορίζοντα διαφαίνεται και μια πολιτική αλλαγή: η θητεία του Ναπολιτάνο, ενός εκ των ελάχιστων ιταλών πολιτικών που θεωρείται αξιόπιστος κι έμπιστος, αναμένεται να λήξει στις 15 Μαΐου, κάτι που δίνει λίγα περιθώρια κινήσεων για την επίλυση της κρίσης στον 87χρονο πολιτικό», τονίζει το δημοσίευμα, με τον Ντελ Ρε να προσυπογράφει λέγοντας πως «χρησιμοποιεί τον χρόνο που του έχει απομείνει για να ανυψώσει το ηθικό, αλλά είναι απίθανο πως θα βρει μια λύση».
Σύμφωνα με την Deutche Welle, «μια λύση είναι απαραίτητη επειδή η νοσούσα οικονομία χρειάζεται μια πολιτική σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αποκτήσει ξανά ορμή. Τα προηγούμενα πέντε χρόνια, η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά ένα τέταρτο, η ανεργία είναι πάνω από το 11% και στους Ιταλούς κάτω των 25 ετών, το εν τρίτο είναι χωρίς δουλειά. Οι ειδικοί υποθέτουν πως η οικονομική παραγωγή της χώρας θα συνεχίσει να πέφτει, ενώ στα προβλήματα αυτά προστίθεται και το υψηλό επιτόκιο για παλιά και νέα χρέη».
«Φαίνεται σχεδόν γραφτό πως η Ιταλία σύντομα θα χρειαστεί τη βοήθεια της Ε.Ε., αν και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στην Ευρώπη είναι πολύ μεγάλη για ένα πακέτο διάσωσης. Οι αναλυτές εκτιμούν πως η Ιταλία γι' αυτό το λόγο αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της ευρωζώνης -πολύ μεγαλύτερο από την Ισπανία. Τουλάχιστον, η Ιταλία μπορεί ακόμη να ανταγωνιστεί σε διεθνές επίπεδο, ενώ εδώ δεν υπάρχει μια φούσκα ακινήτων όπως στην Ισπανία, την Ιρλανδία ή την Ελλάδα που θα έκανε τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα. Επίσης, το τραπεζικό σύστημα της είναι σε καλυτερη κατάσταση απ' ότι το αντίστοιχο ισπανικό ή ελληνικό», συνεχίζει το άρθρο.
Και προσθέτει: «οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης κοιτούν πιο προσεκτικά προς τη Ρώμη. Οι ειδικοί θεωρούν πως τελικά ο αμερικανικός οίκος Moody's θα υποβαθμίσει την Ιταλία, εκτός κι αν η κατάσταση αλλάξει προς το καλύτερο πολύ σύντομα, κάτι που ωστόσο είναι απίθανο, σύμφωνα με τον Ντάνιελ Γκρος, της δεξαμενής σκέψης Κέντρο Ευρωπαϊκών Πολιτικών Σπουδών με έδρα τις Βρυξέλλες».
«Όπως πολλές άλλες χωρες, κι η Ιταλία έχει να κάνει με μία άτυπη συμμαχία κοινωνικών δυνάμεων απρόθυμων να κάνουν μεταρρυθμίσεις», λεει ο Γκρος, συνοψίζοντας πως «Οι δυνάμεις αυτές είναι απίθανο να παραδώσουν τα προνόμια τους χωρίς μάχη».
«Αν δεν υπάρξει ομοφωνία η Ε.Ε. και οι Βρυξέλλες μπορούν να κάνουν ελάχιστα στο ζήτημα αυτό. Και εν μέσω της πολιτικής αυτής αβεβαιότητας και την αυξανόμενης δημοτικότητας του Μπερλουσκόνι, πολλοί εχουν αρχίσει να αμφιβάλλουν κατά πόσο η Ιταλία είναι διατεθειμένη να υποστεί επώδυνες μεταρρυθμίσεις λιτότητας», αναφέρει το δημοσίευμα της Deutsche Welle.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου