Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Ιταλία: Η κεντροαριστερά προτείνει Πρόντι και ξαναβρίσκει τη χαμένη της αυτοπεποίθηση

Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι ανακοίνωσε την επιλογή του Πρόντι, σήμερα το πρωί, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των βουλευτών και γερουσιαστών του κόμματός του.

«Η πρόταση για την υποψηφιότητα του Πρόντι εγκρίθηκε παμψηφεί και έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό και παρατεταμένο χειροκρότημα», τονίζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Μπερσάνι, με τον τρόπο αυτό, πραγματοποιεί στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών: από τον Φράνκο Μαρίνι, υποψήφιο που είχε εγκριθεί από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι αλλά δεν ικανοποιούσε την εκλογική βάση της κεντροαριστεράς, περνά στον Ρομάνο Πρόντι, τον μεγαλύτερο πολιτικό αντίπαλο του «Καβαλιέρε».

Η υποψηφιότητα του Πρόντι θα μπει στην «κούρσα» για την προεδρία από την τέταρτη ψηφοφορία και έπειτα, σήμερα το απόγευμα, όταν θα αρκούν για την εκλογή του διαδόχου του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο πεντακόσιες τέσσερις ψήφοι. Η κεντροαριστερά διαθέτει από μόνη της τετρακόσιους ενενήντα έξι εκλέκτορες.

Σύμφωνα με τους σχολιαστές, αναμένεται μια οξύτατη αντίδραση του Μπερλουσκόνι, ο οποίος θα εγκαταλείψει κάθε πρόθεση συγκυβέρνησης και θα επιδιώξει, πιθανότατα, μια άμεση επιστροφή στις κάλπες.

Η υποψηφιότητα του Ρομανο Πρόντι, όμως, μπορεί να στηριχθεί από μέρος των βουλευτών του κινήματος «Πέντε Αστέρων», όπως και από το μετριοπαθές κέντρο του Μάριο Μόντι, δεδομένης και της ευρωπαϊκής εμπειρίας του, που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, κατά την δύσκολη οικονομική περίοδο που διέρχεται η χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου