Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Moody's: Δεν φτάνουν τα κεφάλαια του ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών



Το κεντρικό σενάριο μιλά για επιπλέον ανάγκες 8 δισ. μόνο από τις ζημιές στα δάνεια - Ζημιογόνος ο κλάδος για το 2013 και το 2014 - Στο 30% τα κόκκινα δάνεια

Αρνητικές παραμένουν οι προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αμετάβλητες από το 2010, αναφέρει η Moody's σε νέα της έκθεση. Όπως εξηγεί ο οίκος, οι αρνητικές προοπτικές αντανακλούν τις προβλέψεις του για ένα δύσκολο λειτουργικό περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από τη βαθιά και παρατεταμένη οικονομική συρρίκνωση, σε συνδυασμό με την ακόμα υψηλή έκθεση των ελληνικών τραπεζών στα κρατικά ομόλογα της χώρας, που θα συνεχίσει να υπονομεύουν την ποιότητα κεφαλαίων, την κερδοφορία και τη χρηματοδότηση.
Η Moody's επαναλαμβάνει την προειδοποίηση για περαιτέρω αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που θα ξεπεράσουν το 30% έως τα τέλη του 2013, από τα επίπεδα του 24,6% που ήταν το Δεκέμβριο του 2012. Η μείωση της εγχώριας αγοραστικής δύναμης και ρευστότητας, που επιδεινώνεται από τις επιπτώσεις των περικοπών στις κρατικές δαπάνες και της αυξανόμενης ανεργίας, θα συνεχίσουν να αποδυναμώνουν την ικανότητα των πελατών των τραπεζών (ιδιωτών και επιχειρήσεων) να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.  Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν ζημιογόνες το 2013 και το 2014, εκτιμά ο οίκος.
Περαιτέρω κίνδυνοι προκύπτουν από τα σημαντικά χαρτοφυλάκια ελληνικών κρατικών ομολόγων, παρότι οι θέσεις των τραπεζών στους τίτλους αυτούς μειώθηκαν περίπου στα 18,5 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2012 από 44,9 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2011. Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα εξακολουθούν να αποτελούν περίπου το 87% του pro form Tier 1 κεφαλαίου του κλάδου, υπολογίζει η Moody's. Και η αξιολόγηση C των ελληνικών ομολόγων μαρτυρά την υψηλή πιθανότητα ενός νέου default, το οποίο θα επέφερε σημαντικές περαιτέρω ζημιές για τις τράπεζες, σημειώνει.
Μάλιστα, ο οίκος προειδοποιεί ότι οι ελληνικές τράπεζες ίσως χρειαστούν και άλλα κεφάλαια, πέραν της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης των 40 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ. Το κεντρικό σενάριο της Moody's αναφέρει ότι μόνο από τις ζημιές των χαρτοφυλακίων δανείων θα προκύψουν περαιτέρω ανάγκες κεφαλαίων ύψους 8 δισ. ευρώ.
Όμως, το προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνει αδύναμο, καθώς δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές χρήματος και εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας.
Τέλος, ο οίκος προειδοποιεί ότι παρά την τελευταία εισροή καταθέσεων, η εμπιστοσύνη των καταθετών θα παραμείνει ευάλωτη σε τυχόν αρνητικές οικονομικές ή πολιτικές εξελίξεις, έπειτα και από τις εξελίξεις στην Κύπρο. 


Πηγή: Moody's: Δεν φτάνουν τα κεφάλαια του ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/9320/moodys-den-ftanoyn-ta-kefalaia-toy-ths-gia-tin-anakefalaiopoiisi-ton-trapezon#ixzz2QvCNKcVD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου