Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

"Κουρέψτε τις καταθέσεις", λέει ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας, UniCredit



Οι μη εγγυημένες καταθέσεις ίσως χρησιμοποιηθούν και σε μελλοντικές τραπεζικές διασώσεις, με την προϋπόθεση ότι οι χαράσσοντες την πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο, θα συμφωνήσουν σε μία κοινή προσέγγιση, δήλωσε Federico Ghizzoni, επικεφαλής της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας, UniCredit.

Το κούρεμα των μεγάλων καταθέσεων και των ομολόγων, στην περίπτωση τραπεζικών χρεοκοπιών, είναι αποδεκτό, είπε, αρκεί οι μικροκαταθέτες να προστατεύονται. Και κάλεσε την ΕΕ να υιοθετήσει ένα κοινό σύστημα κανόνων και να συντονίσει τη δράση της σε παγκόσμιο επίπεδο.
“Είναι αποδεκτό, εάν εξελιχθεί σε μία ευρωπαϊκή λύση. Αυτό που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε είναι η διαφοροποίηση ανάμεσα στις χώρες της ίδιας περιοχής. Προτείνω να παρθεί αυτή η απόφαση όχι μόνο μέσα στην Ευρώπη, αλλά και μέσα στην Basel Committee, όπου εκπροσωπούνται όλες οι χώρες. Διαφορετικά, θα ανοίξουμε την αγορά για αρμπιτράζ”, είπε.
Πάντως, ο Ghizzoni τόνισε ότι οι καταθέσεις θα πρέπει να κουρεύονται όταν τα ομόλογα δεν επαρκούν για να καλύψουν το κόστος, ενώ σε κάθε περίπτωση, τα ποσά κάτω των 100.000 ευρώ θα πρέπει να προστατεύονται.
Μάλιστα, όπως είπε ο Ghizzoni, παρότι είχε φοβηθεί για το πώς θα αντιδρούσαν οι πελάτες της τράπεζάς του στα όσα έγιναν στην Κύπρο, εντούτοις, δεν διαπίστωσε κάποια έξοδο καταθέσεων. 
“Πραγματικά φοβηθήκαμε. Αρχίσαμε να παρακολουθούμε τη ροή των καταθέσεων σε καθημερινή βάση, σε διαφορετικές χώρες. Ίσως να σας απογοητεύσω, αλλά στην πραγματικότητα, δεν είχαμε μέχρι στιγμής κάποια αντίδραση από τους πελάτες”, είπε.
 


Πηγή: "Κουρέψτε τις καταθέσεις", λέει ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας, UniCredit | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/8015/koyrepste-tis-katatheseis-leei-o-epikefalis-tis-megalyteris-italikis-trapezas-unicredit#ixzz2PbtPtXpP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου