Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Επαφές Ομπάμα με Ερντογάν και βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να υποδεχθεί τον Απρίλιο και τον Μάιο πολλούς ηγέτες μεσανατολικών κρατών, συμμάχων των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον βασιλιά Αμπντάλα Β' της Ιορδανίας, με τους οποίους θα έχει συνομιλίες κατεξοχήν για το θέμα της Συρίας, ανακοινώθηκε σήμερα από τον Λευκό Οίκο.
Η επίσκεψη του Ερντογάν στον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου πραγματοποιείται λίγες εβδομάδες αφότου με παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου επιτεύχθηκε η αναθέρμανση των διπλωματικών σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής, ο Ομπάμα θα θίξει στον Ερντογάν το θέμα της Συρίας και αυτό της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Ο Ομπάμα που είχε ολοκληρώσει στο Αμμάν την πρόσφατη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, θα υποδεχθεί επίσης στις 26 Απριλίου στην Ουάσιγκτον τον Αμπντάλα, επισήμανε ο Κάρνεϊ.

Κατά τη δεύτερη αυτή συνάντησή τους, ο Αμερικανός πρόεδρος θα αναφερθεί στις «πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη Συρία, την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία και σε άλλα περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πριν από τις δύο συναντήσεις αυτές, ο Ομπάμα θα υποδεχθεί μέσα στον Απρίλιο και άλλους ηγέτες από τη Μέση Ανατολή: στις 23 του μηνός τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Χάμαντ Μπεν Χαλίφα αλ Θάνι, και στις 16 τον πρίγκιπα διάδοχο του Αμπού Ντάμπι Μοχάμαντ Μπεν Ζάγιεντ αλ Ναχγιάν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου