Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 32 τρισ. δολάρια κρυμμένα σε offshore

Άπλετο φως στον μυστικό κόσμο των υπεράκτιων εταιρειών ρίχνει παγκόσμια δημοσιογραφική έρευνα που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων και η οποία έχει ως στόχο να αποκαλύψει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των offshore εταιρειών που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία που προσφέρουν οι φορολογικοί παράδεισοι.
32 τρισ. δολάρια κρυμμένα σε offshore
Η έρευνα, που βασίστηκε σε ανώνυμους πληροφοριοδότες οι οποίοι και παρέδωσαν στο δημοσιογραφικό δίκτυο 2,5 εκατομμύρια αρχεία, χαρτογραφεί τα «κρησφύγετα» του μαύρου χρήματος.
Αποκαλύπτει 122.000 offshore εταιρείες και λογαριασμούς και άλλες σκοτεινές επιχειρηματικές δραστηριότητες σε περισσότερες από 170 χώρες του κόσμου, όπως επίσης τα ονόματα 130.000 προσώπων που έχουν τα χρήματά τους σε φορολογικούς παραδείσους.

Μεταξύ αυτών πολιτικοί, επώνυμες προσωπικότητες, έμποροι όπλων, ολιγάρχες, δικτάτορες και οι γόνοι τους - αποκαλύψεις που ενδεχομένως προκαλέσουν σεισμικές δονήσεις σε όλο τον κόσμο. Ηδη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως τα ευρήματα της έρευνας σε ό,τι αφορά τη Γερμανία θα εξεταστούν ενδελεχώς από τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να εξακριβωθεί αν αυτές οι εταιρείες επιδίδονται σε παράνομες δραστηριότητες.
Κρύβουν και βίλες
Εκτιμάται, δε, πως περίπου 32 τρισ. δολάρια κρύβονται σε αυτούς τους offshore παραδείσους. Κρύβονται όμως και βίλες, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, γη, ακόμη και έργα τέχνης στα οποία είναι επενδυμένα αυτά τα μαύρα κεφάλαια.
«Οι έρευνες αυτές ξεδιπλώνουν το πέπλο του υπεράκτιου συστήματος και τον μυστικό κόσμο των φορολογικών παραδείσων», σημείωσε ο Τζέραρντ Ράιλ, διευθυντής της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ΙCIJ). «Γνωρίζαμε ότι η υπεράκτια οικονομία είναι δύσκολα προσβάσιμη, εντούτοις μας εξέπληξε πόσο μεγάλη και εκτενής είναι», παρατήρησε.
Οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, ένα σύμπλεγμα κοραλλιογενών και ηφαιστειακών νησιών στην Καραϊβική, «φιλοξενούν» και τις περισσότερες υπεράκτιες εταιρείες. Μεταξύ των... φιλοξενουμένων ο Βρετανός Σκοτ Γιανγκ, συνεργάτης του Ρώσου μεγιστάνα Μπόρις Μπερεζόφσκι που προσφάτως βρέθηκε νεκρός.
Ο ίδιος βρίσκεται στη φυλακή για περιφρόνηση δικαστηρίου, επειδή αρνήθηκε να αποκαλύψει πού βρίσκεται η περιουσία του, προκειμένου να την «προφυλάξει» από τη γυναίκα του...
Φυλακή για τα επόμενα 7 χρόνια θα βρίσκεται και ο Αχιλλέας Καλλάκης, καταδικασμένος για δολοπλοκία και απάτη εις βάρος μερικών εκ των μεγαλύτερων τραπεζών της Βρετανίας, ο οποίος επίσης απολάμβανε τη μυστικότητα των Παρθένων Νήσων.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Μογγολίας Μπαγιαρτσόγκτ Σανγκτζάβ, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλιάμ Αλίεφ και η οικογένειά του, η Ολγα Σουβάλοβα, σύζυγος του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσίας, ο Καναδός δικηγόρος και πρώην πολιτικός Τόνι Μέρτσαντ, η Μαρία Ιμέλντα Μάρκος Μανατόκ, κόρη του δικτάτορα των Φιλιππίνων, ο Φραντζ Γουλφ, γιος του πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών κατασκοπείας της Ανατολικής Γερμανίας, Μάρκους Γουλφ, και η Ντενίζ Ριτς, πρώην σύζυγος του διαβόητου επενδυτή της αγοράς πετρελαίου Μαρκ Ριτς, είναι μερικά από τα ονόματα που εντόπισε η έρευνα.
Ο μηχανισμός
Ακόμα ένα εντυπωσιακό στοιχείο που αποκαλύπτεται είναι πως τον μηχανισμό των υπεράκτιων εταιρειών κινεί ουσιαστικά ένα τεράστιο δίκτυο δικηγόρων, λογιστών, επενδυτών και τραπεζών.
Μεταξύ των τραπεζών... περίοπτη θέση έχει η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank.
Σύμφωνα με τις έρευνες των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, μόνο μέσω του υποκαταστήματός της στη Σιγκαπούρη, η DB ίδρυσε για λογαριασμό πελατών της περισσότερες από 300 εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους. Η τράπεζα δεν θέλησε να αποκαλύψει σε ποιους ανήκουν αυτές οι εταιρείες και ποια ακριβώς είναι η επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
Την έρευνα πραγματοποίησαν 86 δημοσιογράφοι από 46 χώρες. Ανάμεσα στα μέσα ενημέρωσης που συνεργάστηκαν βρίσκονται τα «Νέα» από την Ελλάδα, το BBC, η Guardian, η Washington Post, η Le Monde, η ελβετική Sonntagszeitung, και η γερμανική Suddeutsche Zeitung.
  • 122.000 εταιρείες μπαίνουν στο μικροσκόπιο της έρευνας και αποκαλύπτονται 12.000 μεσάζοντες για τη σύσταση και τη λειτουργία των offshore.
  • 130.000 πρόσωπα τοποθέτησαν τα χρήματά τους σε φορολογικούς παραδείσους.
  • 2,5 εκατ. αρχεία έφτασαν στα χέρια της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων. Ο όγκος τους έφτασε τα 260 Gigabytes, που ισοδυναμεί με μισό εκατομμύριο βιβλία.
  • 30 έτη είναι η χρονική περίοδος που καλύπτουν τα ντοκουμέντα.
  • 28.000 online έρευνες πραγματοποίησαν οι δημοσιογράφοι σε διάστημα 15 μηνών.
Μαρία Ιμέλντα Μάρκος Μανατόκ
Η κόρη του δικτάτορα Φέρντιναντ Μάρκος, καταγράφεται το 2005 στις Παρθένους Νήσους ως «επενδυτικός σύμβουλος» του Sintra Trust, δραστηριότητα που παραλείπει από τις φορολογικές δηλώσεις της στις Φιλιππίνες.
Ιλιάμ Αλιέφ και οικογένεια
Το 2003 ιδρύθηκε μια εταιρεία στο όνομα του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν και της γυναίκας του στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και το 2008 δημιουργήθηκαν ακόμα τρεις στο όνομα των δύο κορών του προέδρου.
Βαρόνη Κάρμεν Τίσεν-Μπορνεμίσθα
Πέμπτη και τελευταία σύζυγος του βαρόνου Χάινριχ φον Τίσεν-Μπορνεμίσθα, πρώην μοντέλο και νυν πλουσιότερη συλλέκτρια έργων τέχνης της Ισπανίας. Εχει δύο υπεράκτιες στα νησιά Κουκ.
Ντενίζ Ριτς
Πρώην σύζυγος του Μαρκ Ριτς, επενδυτή της αγοράς πετρελαίου, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για φοροδιαφυγή και στον οποίον ο Μπιλ Κλίντον είχε δώσει χάρη. Το 2006 η Ριτς είχε 144 εκατ. δολάρια στα νησιά Κουκ.
Μπιτζίνα Ιβανισβίλι
Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας καταγράφεται το 2006 ως διευθυντής της εταιρείας Bosherston Overseas Corp με έδρα τις ΒΠΝ, θέση στην οποία παρέμεινε έως το 2009. Η εταιρεία παραμένει ενεργή.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου