Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2009 Στα υψηλότερα επίπεδα το οικονομικό κλίμα

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο 2009 έκλεισε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, που ανακοινώθηκε χθες, η οποία όμως κατά το μεγαλύτερο μέρος της είχε διεξαχθεί πριν από τα γεγονότα της Κύπρου, οπότε δεν αποτυπώνει τις αβεβαιότητες που προέκυψαν.
Στα υψηλότερα επίπεδα το οικονομικό κλίμα
Η μεγάλη ανασφάλεια που χαρακτήριζε την προηγούμενη χρονιά έχει αμβλυνθεί και η ήπια βελτίωση του οικονομικού κλίματος των προηγούμενων μηνών δείχνει να παγιώνεται.
Οι κλάδοι της βιομηχανίας και του λιανικού εμπορίου είναι αυτοί που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη βελτίωση, ενώ αντίθετα στις υπηρεσίες και ιδίως τις κατασκευές το κλίμα επιδεινώθηκε.

Προβλέψεις 
Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, ενώ εντάθηκαν οι αρνητικές προβλέψεις για τα οικονομικά του νοικοκυριού και ο φόβος της ανεργίας, οι εκτιμήσεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας βελτιώθηκαν.
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ έκλεισε στις 88,1 μονάδες, κερδίζοντας 1,2 μονάδα σε σχέση με τον Φεβρουάριο. «Οι αποπληρωμές μέρους των ληξιπρόθεσμων χρεών, η κινητικότητα στον τομέα των επενδύσεων, η επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες φαίνεται πως επιδρούν θετικά» αναφέρει το ΙΟΒΕ, υπογραμμίζοντας όμως ότι η ανεργία εξακολουθεί να αυξάνεται, ειδικά η μακροχρόνια, επηρεάζοντας δυσμενώς τους πόρους των ασφαλιστικών ταμείων, τη φοροδοτική ικανότητα κ.λπ.
Βιομηχανία 
Στη βιομηχανία, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών ανέβηκε τον Μάρτιο στις 87,1 μονάδες, που είναι η υψηλότερη επίδοση από τον Σεπτέμβριο 2008. Οι προβλέψεις για την παραγωγή της επόμενης περιόδου είναι πιο θετικές, τα αποθέματα φαίνεται να αποκλιμακώνονται και ανεβαίνει αισθητά ο δείκτης για την απασχόληση. 'Ομως οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες παραγγελίες και τη ζήτηση εξακολουθούν να είναι πολύ δυσμενείς. Οι εκτιμήσεις για εξαγωγές το τελευταίο τρίμηνο όπως και οι προβλέψεις για τους προσεχείς μήνες κερδίζουν έδαφος. Ανοδικά κινείται ο δείκτης για τις πωλήσεις την επόμενη περίοδο. Ωστόσο, οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, με το ποσοστό χρησιμοποίησης του εργοστασιακού δυναμικού να διαμορφώνεται στο 64,3%.
Στο ερώτημα που θέτει ανά τρίμηνο η έρευνα σχετικά με την ανταγωνιστική θέση των επιχειρήσεων οι εκτιμήσεις επιδεινώνονται όσον αφορά την εγχώρια αγορά, αλλά αντίθετα βελτιώνονται ως προς την Ε.Ε. και ως προς τον υπόλοιπο κόσμο. Άνοδο δέκα μονάδων σημειώνει ο επιμέρους δείκτης για τα κεφαλαιουχικά αγαθά, υψηλότερα κινείται ο δείκτης για τα καταναλωτικά αγαθά, ενώ στα ίδια επίπεδα παραμένουν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στα ενδιάμεσα αγαθά.
Στον τομέα των κατασκευών, ο επιμέρους δείκτης έπεσε στις 47,1 μονάδες από 55 μονάδες τον Φεβρουάριο, καθώς διευρύνθηκαν οι απαισιόδοξες προβλέψεις των επιχειρήσεων για τις προγραμματισμένες εργασίες, εξέλιξη που προέρχεται κυρίως από τα μεγάλα έργα. Για την απασχόληση στον κλάδο πάντως σημειώθηκε μικρή θετική μεταβολή των εκτιμήσεων. Στις ιδιωτικές κατασκευές ο δείκτης έκλεισε υψηλότερα, στην καλύτερη επίδοσή του από τον Ιούνιο 2011.
Λιανικό εμπόριο 
Το λιανικό εμπόριο επανήλθε σε άνοδο, με τον επιμέρους δείκτη να κλείνει στις 64,2 μονάδες από 60,3 μονάδες τον Φεβρουάριο. Οι προσδοκώμενες πωλήσεις στο προσεχές διάστημα είναι αυτές που σύρουν τον δείκτη προς τα πάνω, καθώς οι τρέχουσες πωλήσεις παραμένουν εξαιρετικά υποτονικές.
Στα «Τρόφιμα - Ποτά - Καπνός» οι προσδοκίες μεταβλήθηκαν οριακά προς τα κάτω, ενώ αντίθετα τα «Υφάσματα - Ενδυση - Υπόδηση» ανέκαμψαν ελαφρά, για τέταρτο κατά σειρά μήνα. Οριακά βελτιώθηκαν οι δείκτες στα «Είδη Οικιακού Εξοπλισμού» και τα «Πολυκαταστήματα», ενώ πιο αισθητή ήταν η άνοδος στα «Οχήματα - Ανταλλακτικά».
Τέλος, στις υπηρεσίες παρατηρήθηκε πτώση τον Μάρτιο στις 60,4 μονάδες από 62,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, κυρίως λόγω των αρνητικών εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση.
Της Μανταλένας Πίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου