Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Σχεδιάστε, τυπώστε, τελειώσατε... σε 3D


Εισαγωγή:
Τους εκτυπωτές (τα μηχανήματα που εκτυπώνουν σε χαρτί) για τους Η/Υ, πιθανόν να τους γνωρίζετε. Τα τρισδιάστατα μηχανήματα τόρνους μετάλλων, ίσως όχι, είναι μηχανήματα ρομπότ που είναι εξοπλισμένα με ειδικούς βραχίονες με τρυπάνια που κινούνται και στις 3 διαστάσεις και έχουν την δυνατότητα να εναλλάσσουν κεφαλές (τις άκρες στα τρυπάνια τους) και με την βοήθεια και την καθοδήγηση από Η/Υ, μπορούν να σκαλίσουν πάνω σε μέταλλο ένα κομμάτι τριών διαστάσεων που έχει σχεδιαστεί σε υπολογιστή (3D CAD). Ο υπολογιστής οδηγεί τον τόρνο έτσι ώστε το σχεδιασμένο αντικείμενο να σκαλιστεί πάνω σε ένα κομμάτι μέταλλο.

Ο συνδυασμός αυτών των δυο τεχνολογιών δηλ. εκτυπωτής & 3D τόρνος, συνδυάστηκαν και γεννήθηκε ο 3D εκτυπωτής. Για την ακρίβεια ήταν ένας εκτυπωτής-τόρνος που μπορούσε να χαράξει αντικείμενα πάνω σε μαλακά υλικά, όπως ξύλο & πλαστικό. Τα πρώτα μηχανήματα ήταν ογκωδέστατα και αρκετά ακριβά, σιγά-σιγα όμως εξελίχθηκαν και έγιναν μέχρι και επιτραπέζια (μια 3D εξέλιξη των παντογράφων θα λέγαμε).

Μια πιο πρόσφατη εξέλιξη των 3D εκτυπωτών είναι οι εκτυπωτές που φτιάχνουν το αντικείμενο “χτίζοντας το” κομματάκι-κομματάκι κολλημένα συμπαγώς μεταξύ τους χρησιμοποιώντας ως υλικό εκτύπωσης ένα κορδόνι από ειδικό πλαστικό. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές εφαρμογές και μοντέλα τέτοιων εκτυπωτών στο εμπόριο σήμερα, από μοντέλα για μεγάλες διαστάσεις και βιομηχανική χρήση μέχρι και επιτραπέζιους 3D εκτυπωτές.
Αυτό το νέο εργαλείο είναι τόσο επαναστατικό (ως σύλληψη και ως τεχνολογία) που θα αλλάξει εντελώς τον τρόπο που παράγονται σχεδόν όλα τα αντικείμενα. Πχ. βρήκατε το σχέδιο από ένα όμορφο βάζο στο internet και θέλετε να το αγοράσετε για το σπίτι σας, σε λίγο καιρό δεν θα χρειάζεται να το παραγγείλετε ή να πάτε σε ένα κοντινό σας κατάστημα για να το βρείτε. Θα κατεβάζετε το σχέδιο του (ένα αρχείο με οδηγίες κατασκευής/εκτύπωσης) και θα το εκτυπώνετε με τον 3D οικιακό σας εκτυπωτή!
Αυτή η σχετικά πρόσφατη τεχνολογία έχει σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες, κάποιοι οραματίζονται ακόμα και το να βγει κάποια στιγμή ένας εκτυπωτής φαγητού που θα έχει την δυνατότητα να σας “εκτυπώνει” ένα λαχταριστό μπιφτέκι χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη εκτύπωσης πρωτεΐνες και άλλα βρώσιμα υλικά που θα τα χτίζει σε σχεδόν μοριακό επίπεδο, δηλ. ένας μοριακός εκτυπωτής (σύνθεσης) φαγητού!!!
Μέχρι να φτάσουμε εκεί όμως υπάρχουν χιλιάδες άλλες εφαρμογές που μπορούν να γίνουν ακόμη και σήμερα.
Το θέμα με τους 3D εκτυπωτές είναι ακόμα σε παιδικό στάδιο και το μόνο που μπορεί να περιορίσει τις δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας είναι η φαντασία μας.
Διαβάστε μια δημοσίευση που έγινε από τη ΕΕΛ/ΛΑΚ σχετικά με το θέμα αυτό. Προσθέσαμε και μερικά σχετικά κατατοπιστικά βίντεο για να πάρετε μια μικρή γεύση από την νέα αυτή τεχνολογία.
Βέβαια, αυτό το θέμα, για τους Πειρατές, έχει και πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις αλλά με αυτές θα ασχοληθούμε σε κάποια από τα επόμενα άρθρα μας. Σε αυτό το άρθρο απλά θέλαμε να σας δώσουμε μερικές σχετικές πληροφορίες για να γνωρίσετε τους 3D εκτυπωτές.
Φυσικά μπορείτε να ψάξετε το διαδίκτυο και να βρείτε και άλλες πολλές πληροφορίες. Σημειώστε ότι αυτή η επαναστατική τεχνολογία κρύβει μέσα της όντως μια “επανάσταση”, που βρίσκεται προ των πυλών για να συμβεί (αν δεν άρχισε ήδη να συμβαίνει!!!).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου